Kepsnys su krauju ir riebus marinatas? Pamirškite tai iki rudens

Vasara – daržovių metas. Per dieną rekomenduojama jų suvalgyti ne mažiau kaip 400 gramų. Į iškylas geriausiai vežtis švariai nuplautas, saugiai įpakuotas, jokiais padažais neužpiltas daržoves.

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Kitavičienė (alytusplius.lt)

2014-06-05 10:07, atnaujinta 2018-02-13 04:15

Vasara – daržovių metas. Per dieną rekomenduojama jų suvalgyti ne mažiau kaip 400 gramų. Į iškylas geriausiai vežtis švariai nuplautas, saugiai įpakuotas, jokiais padažais neužpiltas daržoves.

Iškylavimui ypač netinka padažais užpiltos mišrainės. Lėkštė įvairiausių natūralių, šviežių daržovių asorti – puiki alternatyva. Jeigu negalime atsispirti daržovių pagardui, geriausiai jį atsivežti paruoštą atskirame inde ir daržoves jame vilgyti jau valgant arba užpilti prieš pat valgį. Jeigu daržoves tenka plauti gamtoje, tuomet tai daryti tik su geriamu vandeniu.

Pasiklydę tarp marinatų

Marinatas su actu. Marinatas su kefyru. Su sojos arba pomidorų padažais ar alumi. Jeigu prieš Kalėdas šeimininkės pradeda dalintis silkių patiekalų receptais, tai vasara – mėsos marinatų receptų dalinimosi laikas. Marinatas mėsą suminkština, įsigėrę prieskoniai ją padaro aromatingesnę, kvapnesnę.

Tačiau reiktų nepamiršti, kad marinatas yra skirtas skonio savybėms pagerinti, bet ne priešingai – paslėpti, todėl nekenkime patys sau – norėdami paslėpti atsiradusį mėsos „kvapelį“ maskuodami marinate.

Mėsos gardinimas yra skonio reikalas, tačiau mėsos apdorojimui galioja vienodos sveikatą saugojančios taisyklės. Šaldyta mėsa atitirpinama šaldytuve, bet ne kambario temperatūroje, nes net ir tuomet, kai mėsa viduje dar įšalusi, jos paviršiuje jau gali veistis ir daugintis bakterijos. Marinuojama mėsa laikoma šaldytuve, o marinatas pakartotinai nenaudojamas.

Kepsnys su krauju ar perkepęs šašlykas?

Dar viena taisyklė gamtos iškylų metu – „geriau perkepęs – nei su krauju“. Apsinuodijimo tikimybė didesnė, kuomet valgomas nepakankamai termiškai apdorotas maistas. Reikėtų įsidėmėti, kad lauko kepsninėje kepti produktai gali būti apskrudę iš išorės, tačiau žali viduje.

Mėsa apie kaulą jokiu būdu negali būti rožinės spalvos, tinkamai iškepta mėsa turi lengvai atsiskirti nuo kaulo. Iškeptą mėsą reikėtų laikyti ant grotelių ir patiekti į stalą prieš pat valgymą.

Reikia užtikrinti, kad termiškai apdorotas maistas nesilietų su žaliu. Pjaustymo lentelės, įrankiai, kurie buvo naudojami termiškai neapdorotų produktų pjaustymui, negali būti iškart naudojami termiškai apdorotų produktų smulkinimui. Be to rankų plovimas – būtina sąlyga, norint apsisaugoti nuo infekcijų.

Jeigu pasijutote blogai

Jeigu vis dėl to nepavyko išvengti infekcijos, pajutus pirmuosius ligos požymius tokius kaip pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmas, karščiavimas, patartina kuo skubiau kreiptis gydytoją.

Laukiant profesionalios medikų pagalbos efektyviausia būtų išvalyti skrandį nuo maisto, kuriuo buvo apsinuodyta – sukelti vėmimą. Reiktų lėtai, mažais gurkšneliais gerti šiltą arbatą, negazuotą mineralinį vandenį (1 – 2 stiklines) ir dirginti liežuvio šaknį, siekiant sukelti vėmimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.