Vaikų vasaros stovyklos: nuo karybos mokslų iki kurortų svetur

Kartu su vasara atėjo ne tik karščiai, bet ir tėvų galvos skausmas – kur dėti vaikus? Daugiau, nei porą mėnesių atžalos turės gyventi be mokyklos. Atostogos organizmui reikalingos, o ir patys vaikai dažniausiai džiaugiasi tuo, kad kurį laiką nebereikia ruošti namų darbų ar anksti keltis.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Jun 5, 2014, 12:40 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:02 AM

Tėvai pripažįsta norį, jog jų atžalos iš atostogų gautų kokybiškiausią poilsį, ne tik poros mėnesių tinginiavimą. Tačiau kokybė kainuoja. Stovyklų kainos piniginę palengvinti gali ir tūkstančiais litų.

Kviečia savanoriauti

Tėvai, kurie negali daug išleisti vaikų stovykloms, atžaloms gali patarti pasidomėti savanoryste. Jaunimo pagalbos tikisi ir laukia gausybė organizacijų, padedančių neįgaliesiems ar senjorams. Veiklos ieškantys jaunuoliai taip pat kviečiami padėti sporto, kultūros renginiuose.

Savanoriavimas padeda ugdyti socialinį vaikų atsakingumą, plečia jų pažinčių ratą bei padeda jaustis reikalingiems ir svarbiems. Be to, darbinio amžiaus sulaukę jaunuoliai patys veržiasi užsidirbti savų pinigų, tačiau laisvų darbo vietų pakanka ne visiems. Energiją išlieti jaunimas gali ir savanoriaudami.

Vilniaus savivaldybės jaunimo reikalų skyriaus vyriausioji specialistė Gabija Elena Karačkinaitė, atsakinga už „Savanorystės meniu“, portalui lrytas.lt teigė, kad egzistuoja daug alternatyvų vaikų vasaros stovykloms. Jaunuoliai, nebijantys veiklos, yra kviečiami savanoriauti įvairiuose centruose ir įstaigose, kuriose reikia pagalbos.

Paklausta, ar vasarą suaktyvėja tokios veiklos paieškos, ji teigė, kad jaunimas savanorystei, ypač vienos dienos renginiams, vasarą skiria tikrai daugiau dėmesio. „Tačiau, iš kitos pusės, daug jų ir išvažinėja, tad ilgesnį laiką savanoriauti gali ne visi vaikai“, - teigė ji.

Mokslai vasarą – už tūkstančius litų

Mokamos stovyklos vaikams siūlo kone viską. Savaitei ar dviem iš namų ištrūkę vaikai gali rinktis pažintinį poilsį gamtoje, laiką kūrybinėse dirbtuvėse, išgyvenimo, sporto stovyklas.

Įvairūs dienos centrai siūlo lavinti vaikų moksleivių tolerancijos ir bendravimo įgūdžius ar pažinti dominančią profesiją iš arčiau. Jaunuoliai stovyklose gali net semtis elgesio su pinigais žinių ar sužinoti programavimo gudrybių.

Lietuvoje rengiamų stovyklų kainos svyruoja nuo poros šimtų iki kelių tūkstančių litų. Už aštuonių dienų trukmės skautų stovyklą tėveliai turi sumokėti maždaug 250 litų, edukacinė senovės baltų gyvensenos vasaros stovykla jiems atsieis 350 litų. Aštuonias dienas trunkantis aktyvus poilsis kartodrome tėvelių pinigines gali paploninti ir 1999 litais.

Dar didesnę sumą už atžalų pramogas sumokėti galintys tėvai vaikus gali siųsti ir į užsienio stovyklas. Jaunuolius vilioja ir kitos Baltijos šalys, Balkanų pusiasalis, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, net Turkija. Už penkiolikos dienų stovyklą pastarojoje šalyje prašoma 2685 Lt, o ten siūlomos pramogos – ekskursijos ir šou.

Vienos anglų kalbos kursus siūlančios stovyklos atstovė Oksana Škut portalui teigė, kad beveik du tūkstančius litų siekiančią jų dviejų savaičių trukmės stovyklos kainą lemia jų samdomų mokytojų kvalifikacija.

„Automatiškai kainą iškelia anglų kalbos mokytojai. Samdome specialistus, kurie turi magistrinį išsilavinimą, tad kaina išeina šiek tiek didesnė“, - teigė ji. Moteris pasakojo, kad jų organizuojamose stovyklose laiko kursams ir pramogoms skiriama po tiek pat.

Vietų greitai nebelieka

Pasidomėjus Lietuvoje siūlomomis vaikų ir jaunimo vasaros stovyklomis, aiškiai matyti, kad brangesnėse iš jų jau nebėra laisvų vietų. Anglų kalbos stovyklos vadovė teigė, kad pirmosios rezervacijos vasarą vykstančioms stovykloms pasirodo dar sausio pabaigoje, o gegužę paprastai vietų jau nebelieka.

„Tai yra jau kokius ketverius metus“, - teigė ji.

Moko ir karybos

Tarp vaikams siūlomų vasaros pramogų galima rasti ir sukarintų stovyklų. Savaitę trunkančiuose užsiėmimuose jaunuoliai kviečiami pasijusti kariais ar net žvalgais. Sukarintose stovyklose jaunuoliai mokomi stebėjimo ir maskuotės meno, kovinės taktikos. Jose lavinama moksleivių atmintis ir gilinamos topografijos žinios, vaikai gali pramokti savigynos ir išgyvenimo.

Pakalbinta žvalgų stovyklą jaunuoliams rengianti Aida Nevedonskytė teigė, kad pastaruoju metu senojo žemyno neramumų fone vaikų susidomėjimas karyba išliko toks pats. „Juk už stovyklą moka tėvai, o ne vaikai“, - teigė ji. Pasak jos, į tokią stovyklą geriausia užrašyti jaunuolius, kuriems trūksta disciplinos.

Sukarintose stovyklose vaikai gali žaisti dažasvydį ar šratasvydį. Pasiteiravome jaunuolius karybos mokančios stovyklos rengėjos Jūratės Bujienės, ar dažnai per tokias pramogas pasitaiko traumų. Moteris teigė, kad per penkerius metus nebuvo rimtų atvejų. 

„Praeitą vasarą vienas vaikas mankštindamasis pasitempė raiščius. Išmokėjome jam draudimo išmoką, kadangi mūsų jaunuoliai apdrausti nuo nelaimingų atsitikimų. Tai įeina į stovyklos kainą", - pasakojo moteris. 

Nors tokiomis stovyklomis labiau domisi berniukai, jose save išbandyti kviečiamos ir jaunosios damos.

Naudingos nuorodos:

Savanorystė: „Savanorystės meniu" Savanorių centras Kultūros savanoriai Sporto savanoriai Jaunimo centras „Mes"

Stovyklos:

Stovyklų paieška Stovyklos pagal kategorijas Vasaros stovyklos

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.