Karštame Karibų karnavale – ir erotikos pliūpsniai

Kasmet gausybė turistų plūsta į Trinidadą ir Tobagą, kad pamatytų siautulingą karnavalą. Nežabotas linksmybes šį kartą savo akimis pamatė ir „Lietuvos ryto“ žurnalistas.

Karnavale Karibuose - spalvų, triukšmo ir erotikos dozė.<br>R.Zilnio nuotr.
Karnavale Karibuose - spalvų, triukšmo ir erotikos dozė.<br>R.Zilnio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jun 7, 2014, 7:15 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:10 AM

Pavėsyje – trisdešimt laipsnių karščio, bėga prakaitas, o prieš mane – žavinga mergina su bikiniu, vidury triukšmingos gatvės žaismingai besitrinanti užpakaliu į mano tarpkojį. Niekas manęs neklausė, ar aš to noriu, aš nežinau jos vardo, o ji – mano, po poros minučių ji pranyks minioje, nepaklaususi vardo, bet šioje gyvenimo šventėje tokia situacija nieko nenustebins, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Gyvenimo būdas“.

Kasmet pavasario pradžioje ar pačioje žiemos pabaigoje tūkstančiai žmonių Trinidade ir Tobage žygiuoja gatvėmis, keldami triukšmą viename didžiausių karnavalų Karibų jūros regione.

Linksmybių uraganas pagarsėjęs toli už šios salų valstybės ribų. Prieš porą metų naują populiarumo pliūpsnį jam suteikė iš Trinidado kilusi reperė Nicki Minaj, pasidabinusi mažai ką dengiančiu karnavalo kostiumu ir su būriu šokėjų pasileidusi Port of Speino gatvėmis.

Tiesa, tai nebuvo tikrasis karnavalas – atlikėja jį tik suvaidino savo klipo „Pound The Alarm“ vaizdo klipui, bet jis vis tiek tapo puikia karnavalo reklama.

Karnavalas turi įdomią įžangą. Jo išvakarėse tūkstančiai Trinidado ir Tobago gyventojų ir turistų keliasi antrą valandą nakties, kad dalyvautų „J’Ouvert“ – naktinėse eitynėse, kurios turi savo ritualus.

„Apsirenkite ką nors, ko paskui negaila išmesti“, – aiškiai skelbia instrukcija. Sumokėjęs „starto mokestį“ (maždaug nuo šimto iki kelių šimtų litų) gali prisidėti prie vienos iš karnavalo komandų.

Ką tai reiškia? Gauni ankstyvus pusryčius, plastikinį puodelį (apie jo reikšmę – netrukus) ir su pora šimtų žmonių paryčiais žygiuoji gatvėmis paskui didžiulį sunkvežimį.

Jis čia, žinoma, ne todėl, kad kam nors tingėtųsi eiti. Plakatais išpuošti monstrai ant ratų atlieka net dvi svarbias funkcijas. Viena – sunkvežimyje įsitaisę didžėjai ar metaliniais mušamaisiais grojančios grupės, nepaliekančios jokių galimybių tą naktį kam nors mieste išsimiegoti.

Antra – tai baras ant ratų, iš kurio į tą plastikinį puodelį be jokio limito pilamas romas – grynas arba su gaiviaisiais gėrimais. Romo gamyba – vienas svarbiausių šalies verslų.

Daugiau nei šimte pasaulio šalių žinomas iš čia kilęs romas „Angostura“ yra ne tik vienas valstybės simbolių, bet ir pagrindinis karnavalo rėmėjas, su romu susiję daugelis poetiškų renginio šūkių – plakatai su jais iškabinti kiekviename žingsnyje.

Mėgstamas vietos žmonių triukas – turistus pavaišinti šalyje populiariausia romo rūšimi, kurios stiprumas – 75 procentai. Elkis su juo neatsargiai, ir karnavalas tikriausiai baigsis greitai, bet į tai čia niekas pernelyg nekreipia dėmesio.

Romas sunkvežimyje niekada negali pasibaigti – tai viena svarbiausių karnavalo taisyklių.

Kiekvienų eitynių dalyviai gauna spalvotą apyrankę – kad gėrimais nesivaišintų tie, kurie už tai nesusimokėjo. Bet įsišėlus niekas į tai nebekreipia dėmesio. Eitynės lyg ir turi apsaugininkus, bet panorėjęs gali prie jų prisišlieti ir be pinigų – niekas pernelyg netikrins.

„J’Ouvert“ išvertus iš prancūzų kalbos reiškia aušrą – šią karnavalo dalį XVIII amžiuje sugalvojo vergai, negalėję dalyvauti tikrojoje ponų šventėje. Įvairiose Karibų šalyse ši šventė minima skirtingai.

Trinidade ir Tobage „J’Ouvert“ eitynėse stumiami vežimėliai su dažais – merki ranką ir teplioji jais kitiems drabužius, veidus, plaukus, žodžiu, visur, kur papuola. Taip – kelias valandas.

Nuo karštos muzikos ritmų, romo ir kvailiojimo apima savotiškas transas – paryčiais po miestą klaidžioja būriai besijuokančių žmonių, į kuriuos policija žvelgia atlaidžiai: tradicijos yra tradicijos.

Beje, apie muziką. Tiek per visą karnavalą, tiek per jo naktinę įžangą skamba maždaug penkios melodijos. Trinidado ir Tobago gyventojai labai konkretūs, kai kalba pasisuka apie muzikinį skonį.

Jei mėgstate roką ar džiazą, šioje šalyje tikriausiai pasijusite labai vieniši. Karaliauja „soca“ – toks nenusakomas, saldus popmuzikos stilius, pagal kurį labai smagu kratyti užpakalį.

Didžiausia žvaigždė – toks Machelis Montano, kurio dainą „Happiest Man Alive“ per savaitę Trinidade ir Tobage teko išgirsti maždaug penkis šimtus kartų. Priedainis? „Žygiuosiu karnavale ir gyvensiu savo gyvenimą, gersiu romą ir gyvensiu savo gyvenimą, aš laimingiausias žmogus pasaulyje.“ Kitos dainos priedainis – „turime sunkvežimį gatvėje, gersim ir šoksim, valio“. Subtilu.

Karnavalo nuotaika apima iki jo likus dar parai – prie viešbučio vienas po kito važiuoja automobiliai, iš kurių traukiami įspūdingi apdarai.

Plunksnomis puošti galvos apdangalai, neįtikėtino siaurumo bikiniai, auksu spindintys šarvai – vyrai ir moterys šio XVIII amžiuje kolonistų sugalvoto madų parado atmosfera gyvena ne vieną dieną.

Karnavalo kostiumų siuvimas – pelningas verslas.

Paskutinėmis dienomis užsisakyti drabužius – jokių galimybių, siuvėjai dirba dieną ir naktį. Kaina? Įdomesnis drabužių komplektas gali kainuoti ir dešimt tūkstančių litų.

Dalyvis ar stebėtojas? Nelengvas pasirinkimas. Dalyvavęs dar ir anūkams galėsi parodyti nuotraukų, kuriose žygiuoji persirengęs karžygiu, didžiuliu vabalu ar dar velniai žino kuo. Stebėdamas iš šalies gali pamatyti kur kas daugiau.

Pasirenku antrą variantą ir nesigailiu.

Žiūrint iš „Angostura“ kompanijai priklausančio baro centrinėje miesto gatvėje, akyse raibsta nuo vaizdų, nuo pirmų minučių triuškinančių kai kuriuos mitus apie Pietų ir Centrinės Amerikos karnavalus.

Neneikite – visi esate prisižiūrėję nuotraukų iš Brazilijos karnavalų, kuriuose merginos idealiomis figūromis, prisidengusios keturių kvadratinių centimetrų medžiagos skiautėmis, raito užpakalius sambos ritmu.

„Čia viskas truputį kitaip. Nėra taip iščiustyta kaip Brazilijoje. Karnavalas – persirengėlių šventė, tačiau pagrindinis šūkis Trinidade ir Tobage – būk savimi. Niekas čia tavęs nevertins pagal tai, kokio dydžio alaus pilvą užsiauginai.

Taip, sporto klubai prieš karnavalą perpildyti, vyrai ir moterys stengiasi atrodyti kuo geriau, bet niekas nesišaipo iš storulių.

Svarbiausia linksmintis. Ir jokių kompleksų“, – papozavusi kelioms nuotraukoms paslaugiai paaiškino pusnuogė maždaug 50 metų moteris.

Kartu su ja gatve žygiuoja ir pensininkai, mūvintys šortus, piratais, kapitonais ir driežais persirengę pusamžiai vyrai, šalia – aliejumi nuo saulės išsitepę kultūristų sudėjimo vaikinai ir tarsi tiesiai iš erotinių žurnalų nužengusios merginos – šokančios ir dainuojančios.

Kyla mintis, kad aštuonias grupės „Naujos pupytės“ sudėtis čia galima surinkti per 5 minutes.

Vietos yra visiems, o vyresni lygiai taip pat noriai kaip ir jaunimas daro „wining“ – toks straipsnio pradžioje paminėtas šokis, kai moteris pasilenkusi trinasi sėdmenimis į vyrą, o šis atitinkamai judina klubus.

Nieko ypatinga – karnavalo metu tai yra kažkas panašaus į nekaltą prancūzų pasisveikinimą bučiniu į skruostus.

Iš pradžių net atrodo, kad viskas vyksta kiek vangiai – karnavalo dalyvių eitynes skiria keliolikos minučių pauzės, o besilinksminantieji atrodo dar nepagavę ritmo.

Popiet viskas keičiasi – gatvę užlieja spalvinga minia, orą skrodžia klegesys ir triukšmas, nuo sunkvežimių ceremonimeistrai šlovina karnavalo dvasią, judesių išradingumas didėja proporcingai išgerto romo kiekiui.

Pasakojama, kad praėjus devyniems mėnesiams po karnavalo šalyje smarkiai padidėja gimstamumas. Viešbučiai turistams į „karnavalo paketą“ greta suvenyrinių marškinėlių ir puodelio romui deda ir porą prezervatyvų. Nenuostabu. Tiesa, vietos gyventojai tik šypsosi ir tikina, kad iš tiesų taip kalbama apie Naujųjų metų sutikimą.

Lėtai praslenkančius sunkvežimius puošia vis kitos vėliavos – pasilinksminti Trinidado ir Tobago karnavale atvyko delegacijos iš Jamaikos, Martinikos ir kitų Karibų regiono šalių.

Šešios valandos prabėgo akimirksniu – plunksnų, kostiumų, šypsenų, trankios muzikos ir šokių maratonas užburia ne tik jame dalyvaujančius, bet ir jį stebinčius.

Stebėti, kaip vidurnaktį eitynių dalyviai su visais tais kostiumais suguža į miesto užkandines, – atskiras šou, bet jo matyti turistams nerekomenduojama.

Kelionių knygose rašoma, kad Trinidadas ir Tobagas – turistams ne itin saugi šalis, po kurios miestus sutemus geriau nesitrinti, nes galima sulaukti brūkštelėjimo peiliu per kaklą.

Per Port of Speine praleistas dienas pamatyti grėsmingų vaizdų neteko, bet galbūt knygas rašantys žmonės žino, ką sako.

Viena, kas aišku, – karnavalas yra vienas įspūdingiausių dalykų, kuriuos galite pamatyti šioje Karibų šalyje.

Tik nepamirškite apsauginio kremo nuo saulės – kitaip raudonu veidu iš šios pašėlusios šventės išeisite ir be specialių veido dažų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.