Pasirinkimas: nuomotis gultą ar tysoti ant žvyro?

Vasara kauniečius išginė į gamtą. Nors gana vėsus vanduo maudytis vilioja tik drąsuolius, besimėgaujančių saulės voniomis – pilni miesto paplūdimiai. Vieni poilsiautojai tyso ant žvyro ar žolės, kiti dairosi gultų, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Jun 7, 2014, 1:07 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 2:27 AM

Kauno paplūdimiai – ne Palangos ar Nidos. Tikėtis smulkaus smėlio, kuriuo basomis malonu vaikščioti pajūriu ar patogiai įsitaisyti ant plono patiesalo, juose ir nereikia.

Tačiau smagu jau tai, kad miesto paplūdimiai įsikūrę ne ant kokių nors akmenuotų uolų, kurios dažnai tampa rimtu išbandymu daugeliui svetimomis jūromis susižavėjusių lietuvių.

Kaunietiškoms maudynėms skirti Kauno marių ir Lampėdžių ežero vandens telkiniai tyvuliuoja šalia žvyruotų ar žole apaugusių krantų. Šiokia tokia išimtis – smėlėta Nemuno pakrantė. Tačiau prie upės oficialus paplūdimys tik rengiamas. Jis atsiras šalia Panemunės šilo.

Kankorėžiai, šaknys netrukdo

Daugelis mieste poilsiaujančių kauniečių nėra lepūs ir išrankūs. Tuo galima įsitikinti šalia Kauno marių įrengtuose paplūdimiuose.

Pasitiesę rankšluosčius ar audeklo gabalus žmonės taisosi ir ant žvyro arti vandens, ir šiek tiek toliau, ant žolės.

Gulėti prieš saulę ant žolės iš pirmo žvilgsnio atrodytų patogu ir romantiška. Tačiau matant, kaip žmonės drąsiai tiesia rankšluosčius ant žemės paviršiumi besikerojančių pušų šakų arba tiesiai ant daugybės žolėje besimėtančių šių spygliuočių kankorėžių, mintys apie romantiką dingsta.

Greičiausiai tai mauduoliams visai netrukdo, kaip ir krūvos saulėgrąžų lukštų, nuorūkų ar alaus kamštelių.

Stebint prie Kauno marių atvykusius poilsiautojus vaizdas dažniausiai būna toks: atėję į paplūdimį žmonės poilsio vietą renkasi žiūrėdami ne žemyn, o aukštyn – kitaip įsitaisys kur nors pavėsyje ir neįdegs. Atrodo, jog tai, kas ant žemės, jiems visai nesvarbu.

Ramiai ilsisi ant žolės

Galimybių patogiai įsikurti prie Lampėdžio ežero esančiame senajame paplūdimyje gerokai daugiau nei prie Kauno marių.

Čia dalis žmonių gali ramiai ilsėtis ant žolės. Ji minkšta, nes išsikerojusių pušų šaknų ir prikritusių kankorėžių šioje vietoje beveik nėra, nors nuorūkų, išgliaudytų saulėgrąžų lukštų ir alaus kamštelių ne mažiau nei prie Kauno marių.

Vis dėlto dauguma poilsiautojų gula ant rupaus ir kieto žvyro. Karštą dieną balti ar jau spėję įdegti kūnai tirštai nugula ir iš Lampėdžių pusės esančio ežero kyšulį, ir naują didžiulę poilsiavietę šalia kempingo iš Raudondvario pusės.

Naujovė dar skinasi kelią

Naujai įrengto Lampėdžių kempingo šeimininkai pasirūpino, kad poilsiautojams tysoti saulėje būtų patogiau, todėl nupirko gultus. Ant jų gulint galima įsivaizduoti esant kokiame nors Turkijos ar Egipto kurorte.

Tačiau iki Antalijos ar Hurgados Kaunui dar toli. Gultai, kurių vieno nuoma dienai kainuoja 7 litus, ištiesti eilėmis būna nebent savaitgaliais.

Paprastomis dienomis paplūdimyje stūkso vienas ant kito sukrautos jų krūvos, o patogiu deginimusi mėgaujasi vienetai.

Kempingo direktorė Jurgita Žabaliūnienė viliasi, jog masine gultų nuomos mada miestiečiai užsikrės pamažu.

Kaunietė įvardija ir dar vieną priežastį: daugelis žmonių kol kas neatostogauja, dažnas į paplūdimį atvyksta trumpam – tik išsimaudyti ir šiek tiek pasideginti.

„Kai prasidės atostogų sezonas, kauniečiai paplūdimyje praleis daugiau laiko, tuomet ir gultai bus paklausesni“, – tikino poilsiavietės vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.