Birželio 13-oji. Jaunimo vakaronių ir kunigų santuokos diena

Šią dieną nuo senovės kaimuose prasidėdavo šienapjūtė. Klausiate: anokia čia šventė pradėti dalgiu mojuoti? Susiraskit Antaną ir suprasite – šiandien dar ir šv. Antano diena. Be to, nuo šios dienos ne tik šienapjūtė, bet ir naktinės jaunimo vakaronės prie laužo prasidėdavo. Taigi kąsk šašlyko, užtrauk dainą – bus ir šventė!

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jun 13, 2014, 1:01 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:02 PM

313 m. Romos imperatorius Konstantinas I bei kartu su juo valdęs Licinijus pasirašė ir išsiuntė „Milano ediktą“. Šis laiškas garantavo tikėjimo laisvę visoje Romos imperijos teritorijoje. Taigi, galime švęsti tokios sąvokos gimimo dieną, o galime gailėtis, kad daugiausia iš to laimėję krikščionys, tapę dominuojančia religija, netruko tokias laisves užmiršti bent tūkstančiui metų.

Protestantų kunigai gali tuoktis, o ne katalikai gali tokią progą švęsti. Viskas prasidėjo 1525 m., kai Martinas Lutheris vedė Kathariną von Borą. Tiesa, patį Lutherį popiežius ekskomunikavo dar 1521 m., o štai Katharina vis dar buvo vienuolė. Tiesa, prieš dvejus metus pabėgusi. Šios vestuvės tapo ženklu visiems atsivertusiems protestantų kunigams – tuoktis galima! Matyt, todėl jie ir dabar neturi tiek problemų su berniukais, kaip šventesni už šventus katalikų ganytojai.

JAV nusikaltėliai šiandien gali minėti teisės į advokatą dieną. O kovinių filmų mėgėjai ta pačia proga, legendinės JAV policininkų frazės dieną. 1966 m. JAV Aukščiausiasis teismas priėmė reikalavimą, kurio taikymą šiais laikais labai dažnai girdime amerikietiškuose koviniuose filmuose. „Jūs turite teisę į advokatą. Jei negalite jo pasamdyti, valstija suteiks jums gynėją. Jūs turite teisę tylėti. Viskas, ką pasakysite, gali būti panaudota prieš jus.“ Nuo tada JAV privaloma suimamą žmogų įspėti apie turimas teises.

1983 m. praskridęs pro Neptūno orbitą kosminis zondas „Pioneer 10“ tapo pirmuoju žmogaus rankų kūriniu, apleidusiu Saulės sistemą. Fantastiška proga kosminės fantastikos mėgėjams švęsti žmonijos išsiveržimą į tarpžvaigždinę erdvę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.