Krymo netekę ukrainiečių poilsiautojai atranda Lietuvą

Turizmo verslu užsiimančiams lietuviams itin sėkminga šių metų pradžia – turistų srautas į Lietuvą auga dviženkliais skaičiais. Netikėčiausiu siurprizu tapo Ukrainos turistai, kurių per tris pirmuosius 2014-ųjų mėnesius į mūsų šalį atvyko net 87 procentais daugau nei pernai tuo pačiu metu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-13 11:35, atnaujinta 2018-02-12 21:49

Šių metų pirmąjį ketvirtį pasiektas dviženklis tiek vietos, tiek užsienio turistų srautų augimas džiugina visą šalies turizmo sektorių. Valstybinis turizmo departamentas (VTD), apibendrinęs šių metų pradžios apgyvendinimo rezultatus, teigia, kad tai –vienas geriausių laikotarpių Lietuvos turizmo isrorijoje.

Lietuvoje pirmą šių metų ketvirtį turistavo ir nakvojo 17 procentų daugiau užsieniečių ir 14,1 procento daugiau lietuvių nei tuo pačiu laiku pernai. Šie rodikliai kelis kartus viršija pernai metų to paties laikotarpio rezultatus, kai užsienio turistų augimas siekė 6,3 procento, vietos turistų 5 procentus

„Esame maloniai nustebinti matydami užsienio turistų skaičiaus augimą devyniose iš dešimties svarbiausių Lietuvos atvykstamojo turizmo rinkų. Dviženkliu turistų srauto didėjimu džiugina visos mūsų kaimyninės šalys: Baltarusija (+27 proc.), Latvija (+20 proc.), taip pat Estija (+28 proc.), Vokietija (+11,4 proc.), Šiaurės šalys – Suomija (+20,3 proc.) ir Norvegija (+10,4 proc.).

Kelis metus iš eilės ypač sparčiai augęs rusų turistų skaičius irgi didėjo 8 procentais, nepaisant žymaus rublio nuvertėjimo metų pradžioje. Turistų iš Lenkijos padaugėjo tik 1 procentu. O keliautojų srautas iš Jungtinės Karalystės  smuktelėjo net 5 procentais,“ – pasakojo VTD direktorė dr. Raimonda Balnienė.

Netikėčiausiu pirmojo ketvirčio siurprizu tapo Ukrainos turistai, kurių augimas šį ketvirtį buvo įspūdingas ir siekė net 87 proc. Ukraina turi didelį potencialą tapti viena iš dešimties svarbiausių Lietuvos atvykstamojo turizmo rinkų. Tikėtina, kad praėjusi visus išbandymus, Ukraina turistais Lietuvą džiugins ir ateityje.

Sparčiai aukštyn besistiebiantis vietos turistų, nakvojusių Lietuvos apgyvendinimo įstaigose, skaičius padidėjo 11,4 procento.

„Lietuva turi gerą infrastruktūrą, o žmonės išmoko keliauti ir vis labiau nori pažinti savo šalį. Prognozuojame, kad vietos turistų, nakvojančių šalies apgyvendinimo įstaigose, skaičius šiemet viršys 1 milijoną,“ – sakė VTD vadovė dr. R. Balnienė.

Per pirmus tris šių metų mėnesius neslūgstančiu turistų susidomėjimu džiaugėsi Lietuvos sostinė – Vilniaus viešbučiuose ir kitose apgyvendinimo įstaigose užsienio turistų srautai užaugo net 20,2 procento, o vietos turistų skaičius padidėjo 11 procentų.   Bendru turistų srauto augimu džiaugėsi Pietų Lietuvos kurortai: Druskininkų apgyvendinimo įstaigos šių metų pirmąjį ketvirtį sulaukė 7 procentais daugiau, o statybų ir investicijų sūkuryje atsidūręs Birštonas net 39 procentais daugiau. Abu kurortai sulaukė ir daugiau nakvojusių vietos poilsiautojų: jų Druskininkuose padidėjo 14 procentų, Birštone - 41 procentu.

Lietuvos apgyvendinimo įstaigų daugėjo, o augantys turistų srautai buvo dar spartesni, tad tai didino viešbučių ir panašių apgyvendinimo įstaigų užimtumą. 2014 metų pirmą ketvirtį Lietuvoje jis siekė 38,4 procento (+3,3 proc.), o Vilniuje šių įstaigų užimtumas buvo 48,1 procento (+3 proc.). Tai rodo, kad sezoniškumo problema Lietuvoje ilgainiui mažėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.