Birželio 14-oji. Lietuvių vilties ir ateivių pasirodymo diena

Šiandien – Vilties ir gedulo diena. Gedulas atėjo 1941 m. trečią valandą nakties, kuomet prasidėjo masiniai lietuvių areštai ir trėmimas ištisomis šeimomis į Sovietų Sąjungos gūdumą. Per savaitę iš Lietuvos išvežta 30 tūkst. žmonių, o iš viso per trėmimus – 132 tūkst. 28 tūkst. išvežtųjų žuvo. Su gedulu minime tremtyje žuvusius, su viltimi kuriame ateitį, kurioje nei mes, nei kiti nekartos praeities klaidų. Švenčiame tai, kad vilties jau yra daugiau negu gedulo.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jun 14, 2014, 1:01 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:12 PM

Vilties ir drąsos švente ši diena virto 1992 m., kuomet referendume Lietuvos piliečiai pareiškė savo požiūrį į buvusios SSRS kariuomenės buvimą Lietuvoje. Žmonės pritarė teiginiui: „Aš reikalauju, kad buvusios SSRS kariuomenės išvedimas iš Lietuvos Respublikos teritorijos būtų pradėtas tuoj pat ir užbaigtas 1992 metais ir kad būtų atlyginta Lietuvos žmonėms bei Lietuvos valstybei padaryta žala.“

Pasaulinė kraujo donorų diena minima nuo 2005 m. Jos metu dėkojama visiems savanoriams, aukojantiems savo kraują tiems, kuriems jis gelbėja gyvybes. Tokių daug, tad vilties dar daugiau.

Su Irako moterimis švenčiame jų dieną, o su Folklando salų gyventojais – išlaisvinimo dieną. JAV švenčia savo dryžuotos ir žvaigždėtos šalies vėliavos dieną – 1777 m. Antrasis Kontinento Kongresas patvirtino tokią šalies vėliavą.

Tikintys į vyrus juodais kostiumais šiandien mini ateivių pasirodymo dieną. 1947 m. įvyko garsusis Rosvelio (JAV) incidentas. Daug žmonių pasaulyje ir dabar tiki, kad tą dieną ten nukrito ateivių kosminis laivas, o JAV armija nuslėpė visus faktus.

Na, o kiekvienas raštingas ir laisvai reiškiantis mintis šiandien mini tarptautinę tinklaraštininkų dieną. Taigi, jei dieną pagedėję vakare su viltimi internete kažką rašinėjate, turite teisę švęsti tinklaraštininkų dieną! Tradiciškai pasveikinkime laisviausius pasaulyje grafomanus kelintąkart iškeikdami tai, ką jie parašė!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.