Perkame naujus akinius nuo saulės: į ką atsižvelgti?

Būtinas aksesuaras vasarą – akiniai nuo saulės, kuris ne tik puošia ar kuria savitą žmogaus stilių, bet ir apsaugo nuo žalingų ultravioletinių saulės spindulių. Tačiau dažnas besirinkdamas tinkamus akinius nuo saulės didesnį dėmesį skiria akinių dizainui ir kainai, o ne akinių lęšiams ir kokybei. Kuo tai gresia?

Kokybiški saulės akiniai apsaugo nuo UV spindulių.<br>D. Umbraso nuotr.
Kokybiški saulės akiniai apsaugo nuo UV spindulių.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Bružaitė

Jun 17, 2014, 9:15 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:14 PM

Pigūs akiniai kenkia sveikatai

Besirenkant akinius nuo saulės, pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį, ar jie apsaugo nuo ultravioletinių spindulių. „Tokie akiniai pažymėti raidėmis „UV“. O ženklas „CE“ informuoja, jog tai kokybiški ir sertifikuoti akiniai“, - pasakojo „Optikos pasaulis“ atstovė Aušra Končiuvienė.

Pašnekovės teigimu, pigūs gatvės prekeivių siūlomi akiniai nuo saulės, dažniausiai neturi šio žymėjimo. O nešiojant akinius, neapsaugančius nuo UV spindulių, laikui bėgant gali išsivystyti įvairios akių ligos, tokios kaip katarakta ir glaukoma, taip pat gali kankinti galvos skausmai, regimas vaizdas gali išsikraipyti.

„Renkantis akinius, svarbu tai, kad jie dengtų akiduobes, palenkus galvą, akiniai neturėtų smukti kristi, neturėtų spausti ausų, nosies. Taip pat, akinių lęšiai neturėtų pakeisti regimo vaizdo spalvų“, - pasakojo A.Končiuvienė.

Vaikams ypač reikia saulės akinių

Rengiantis saulėtajam laikotarpiui, suaugusieji neturėtų pamiršti mažųjų. „Vaikams ypač rekomenduojama nešioti saulės akinius, nes jų akyse esantys apsauginiai pigmentai nuo UV saulės spindulių dar tik formuojasi. Be to, vaikai daugiau laiko praleidžia lauke, saulės atokaitoje, taigi apsauga akims jiems yra būtina“, - kalbėjo A.Končiuvienė.

Pašnekovės teigimu, renkant saulės akinius vaikams, rekomenduojami neutralių spalvų lęšiai, pagaminti iš plastiko, nes jie yra nedūžtantys ir saugesni vaikams.

Kokius akinius rinktis silpnaregiams?

Silpnaregiams saulėtuoju metų laikotarpiu siūlomos net kelios alternatyvos, kaip apsisaugoti nuo žalingų UV spindulių ir tuo pačiu aiškiai matyti. „Vienas iš pasiūlymų silpnaregiui klientui yra rinktis kontaktinius lęšius kartu su patinkančio modelio saulės akiniais. Tiek kontaktiniai lęšiai, tiek saulės akiniai apsaugo nuo UV spindulių, taigi toks derinys garantuoja dvigubą apsaugą nuo saulės.

Kita siūloma alternatyva yra saulės akinių lęšiai su reikiamo stiprumo dioptrijomis, kurie gaminami pagal specialų pirkėjo užsakymą. Taip pat silpnaregiams klientams siūloma rinktis fotochrominius akinius, kurie patalpoje atrodo kaip paprasti akiniai, o veikiami tiesioginių saulės spindulių patamsėja“, - dėstė „Optikos pasaulio“ atstovė. Vairuotojams rekomenduojami poliarizuoti akiniai

A.Končiuvienės teigimu, tinkamiausi akiniai vairuotojams yra poliarizuotais lęšiais, šie akiniai neatspindi šviesos nuo horizontalių paviršių, taip neakindami žmogaus. Tokie akiniai nuo saulės yra žymimi specialiu lipduku.

Taip pat vairuotojams rekomenduojami veidrodiniai akiniai, kurie mažiau vargina akis, tačiau reikalauja šiek tiek daugiau priežiūros ir atsargumo dėl veidrodinio paviršiaus.

Saulės akinių priežiūra

Kad įsigyti akiniai nuo saulės tarnautų ilgiau nei vieną sezoną, „Optikos pasaulio“ atstovė rekomenduoja kartu su akiniais įsigyti futliarą ir specialią servetėlę lęšių valymui.

Nerekomenduojama ilgam laikui saulės akinių palikti automobilyje, nes tiesioginiai saulės spinduliai gali būti pažeisti akinių lęšius. Taip pat, jei akiniai poliarizuoti, gali skilinėti poliarizacijos plėvelė.

Be to, dėvint saulės akinius nepatartina maudytis jūroje, nes sūrus vanduo gali pažeisti akinių lęšius. Taip pat akinių nereikėtų nešioti kaip plaukų lankelio, nes ilgainiui jie tampa nebe tokie tvirti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?