Prabangiausi kruiziniai laivai stebina ne dydžiu

Antradienį Klaipėdos uoste stabtelėjęs įspūdingo dydžio kruizinis laivas „Celebrity Eclipse“ yra ne tik pats didžiausias į Lietuvą kada nors užsukęs kruizinis laivas.

Daugiau nuotraukų (1)

Ilona Steponėnė

Jun 17, 2014, 10:25 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:16 PM

Klaipėdiečių žvilgsnius visą dieną traukęs milžinas aukščiu prilygsta 20 aukštų pastatui, o ilgiu – Vilniaus Gedimino prospektui nuo Vyriausybės rūmų iki Katedros.

„Klaipėdos uoste tokio dydžio laivai dar nesilankė. Prieš keletą metų viešėjęs pats didžiausias kada nors aptarnautas kruizų laineris „Constellation“ buvo šiek tiek mažesnis – 294 metrų ilgio.

Jau esame pasirengęs priimti ir aptarnauti jūrų milžinus – praplatintas ir pagilintas laivakelis suteikia tokias galimybes“, – portalui lrytas.lt sakė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto kapitonas Adomas Alekna.

Tarp didžiausių pasaulyje

315 metrų ilgio ir 37 metrų pločio „Celebrity Eclipse“ yra 28-tas pagal dydį kruizinis laivas pasaulyje ir išsiskiria savo prabanga ir ekologišku stiliumi. Už 14 dienų kruizą juo vienam asmeniui tenka pakloti 6-8 tūkst. litų.

Vokietijoje pastatytas milžinas yra aprūpintas saulės baterijomis, kurių sukaupiamos energijos pakanka visiems laivo liftams ir daugiau nei 7 tūkst. „Eclipse“ apšviečiančių šviesos diodų lempučių, specialūs silikoniniai dažai padeda laivui geriau slysti vandens paviršiumi ir taupyti degalus, o viename iš viršutinių denių svečiai gali mėgautis gyvos žolės pieva.

Prabangiausių apartamentų plotas siekia net 110 kv.m., dauguma kajučių turi terasas, o visi svečiai gali mėgautis erdviu teatru ir SPA procedūromis.

Tačiau visi šie patogumai nė iš tolo neprilygsta prabangiausiems pasaulyje kruiziniams laivams.

Prabangiausi laivai stebina ne dydžiu

Pats įspūdingiausias kruizinis laivas, cruisecompete.com ekspertų vertinimu, yra „Crystal Serenity“ laivas, paprastai plaukiojantis tarp Kanados ir JAV.

Jaukiu itališku stiliumi ir prabangiomis krištolo dekoracijomis garsėjantis laivas nėra itin didelis – jo ilgis siekia 250 metrų, o devyniuose keleiviams skirtuose deniuose gali ilsėtis per tūkstantį žmonių.

Tik pernai atnaujintame laive ypatingai puošnūs vonios kambariai – jie išpuošti itališkomis marmuro plytelėmis, yra šildomos grindys, o veidrodžiuose įmontuoti televizoriai. Dviejų savaičių kelionė mėgaujantis tokia prabanga kainuoja nuo 12-15 tūkst. litų.

Prašmatnumu garsėja ir „Regent Seven Seas“ laivai „Mariner“ ir „Voyager“. Jie išsiskiria tuo, kad šiuose kruiziniuose laivuose nėra nė vienos paprastos kajutės – visi poilsiautojai gyvena kambariuose su balkonais ir mėgaujasi baseinu, sūkurinėmis voniomis ir visomis paslaugomis, įskaičiuotomis į bilieto kainą.

Užsuks ir į Klaipėdą

Šie laivai pasirodo ir Baltijos jūroje. Artimiausia „Voyager“ kelionė – 12 parų kruizas iš Stokholmo į Oslą, per kurį liepos 5 dieną jis aplankys ir Klaipėdą. Bilietai į šį plaukimą kainuoja 18,6 - 51 tūkst. litų.

Po šios kelionės, kaip ir daugelis kruizinių laivų, „Voyager“ išplauks į kitus vandenis. Įprasta, kad kruiziniai laivai nedirba tuo pačiu maršrutu nuolat. Jie būna siunčiami po viso pasaulio uostus, kad tenykščiai kruizų mėgėjai kaskart pamatytų ką nors naujo.

Viso gyvenimo kelionė

Labiausiai ištroškusiems naujų įspūdžių skirti kruizai aplink pasaulį. Apie pusę metų trunkančiose kelionėse laivai išties apiplaukia visą Žemės rutulį.

Tokioms kelionėms bilietai užsakomi prieš pusę metų ar net metus. Jau dabar kruizinių laivų kompanijos siūlo keliones 2015-aisiais. Kitais metais visą pasaulį apiplaukti su jau minėtu prabangiuoju „Crystal Serenity“ atsieitų apie 100-530 tūkst. litų vienam žmogui.

Pajudėjęs iš Majamio per 108 dienas jis aplankys Kolumbiją, Peru, Čilę, gilia istorija garsėjančias Pitkerno salas, Taitį, Bora Borą, Naująją Zelandiją, Australiją, Madagaskarą, Pietų Afrikos respubliką, Urugvajų, Braziliją ir grįš atgal į JAV.

Panašius kruizus siūlo ir kitos kompanijos, o kai kurios kelionės išsitęsia net iki pusės metų.

Į šiuos reisus paprastai neplaukia patys didžiausi kruiziniai laivai, nes į tokią brangią kelionę leistis gali tik nedaugelis. Pats didžiausias pasaulyje kruizinis laivas, 362 metrų ilgio „Allure of the seas“, talpinantis net 6296 keleivius, šią vasarą plaukioja po Karibų jūros regioną, o savaitė poilsio jame kainuoja nuo 2,2 tūkst. litų.

Stilius pagal norus

Kruizinėse kelionėse poilsiautojai pasisemia įspūdžių ir pačiame laive, ir ant kranto. Dažniausiai laivai kasdien sustoja vis kitame uoste, kur keliautojai išlipę pamato bent dalelę tos šalies kultūros, paragauja egzotišku patiekalų ir apžiūri vietines lankytinas vietas.

Vakare ir naktimis pramogos tęsiasi pačiame laive, todėl renkantis kruizą svarbu atkreipti, kokio stiliaus laivas plauks į kelionę. Paprastai užuomina apie pramogas būna užkoduota laivo pavadinime, pavyzdžiui „Carnival“ laivai garsėja triukšmingomis pramogomis ir ryškiu interjeru, o Kembridžo kunigaikštienės Catherine krikštytame „Royal Princess“ vyrauja elegantiška, klasikinė prabanga, čia vyksta sporto užsiėmimai ir net meno kūrinių aukcionai.

Norintiems pailsėti kruize lietuviams artimiausias išplaukimo uostas yra Ryga – Klaipėdoje neprasideda nė vienas kruizinių laivų maršrutas. Tačiau ir kelionės iš Rygos yra gana kuklios. Norintiems patirti tikrą kruizų prabangą geriausia startuoti iš Didžiosios Britanijos ar Viduržemio jūros regiono uostų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: prasideda „Eurovizija“ – kas laimės ir kur bus Lietuva?