Šalis, kurioje moterys net į jūrą brenda su drabužiais

Ši šalis dažnai įsvaizduojama skendinti prabangoje, žibanti rubinais ir vadinama ta vieta, kurioje rinkdavosi karaliai. Žmonės čia ieško kažko magiško ir paslaptingo. Keliautojai, pabuvoję šioje šalyje sako, kad kelionės metu viskas tarsi grįžta į savo vietas – tampa aišku, kas gyvenime svarbu, o kas ne. Kasdien dėvint ilgą ir patogų rytietišką apdarą – dželabą, tarsi pasidaro tingu ruoštis ir puoštis. Tokiems pasikeitimams įtakos labiausiai turi bendravimas su vietos žmonėmis, nakvynės palapinėse dykumoje, būgnų ritmai, varantys gyvates tolyn nuo miegančių keliautojų. Čia išties gali atrasti dalykų, kurie, atrodo, egzistuoja tik pasakose.

Marokietės laukia viešojo transporto važiuoti į turgų.<br>123rf nuotr.
Marokietės laukia viešojo transporto važiuoti į turgų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-06-17 12:59, atnaujinta 2018-02-12 18:54

Į vandenį - su drabužiais

Ta šalis - tai Marokas. Marokiečiai vis dar laikosi tam tikrų tradicijų, ypač aprangos ir bendravimo etiketo. Kurortiniuose miestuose aprangos taisyklės yra ne tokios griežtos, tačiau moterys raginamos prisidengti pečius ir dėvėti ilgesnius apdarus.

Nors paplūdimiuose dėvimi maudymosi kostiumėliai, dažnai turistai būna nustebinti, kad Maroko moterys maudosi apsirengusios.

Taip pat pravartu stengtis daugiau naudoti dešinę ranką, nei kairiąją, nes Musulmonų kultūroje – dešinė ranka skirta valgymui, sveikinimuisi su žmonėmis ir kitiems „švariems“ darbams, kairioji – atvirkščiai – namų ruošos darbams ir yra laikoma nešvaria.

Egzotiškasis Marokas tiesia tiltus ir su Lietuva. Jau daugiau nei dvidešimtmetį tarp abiejų šalių yra puoselėjami diplomatiniai ryšiai. Lietuvoje atidaryta ir šios šalies atstovybė – konsulatas.

„Marokas lietuviams yra ne tik poilsio, bet ir pažintinis kelionių kraštas. Tai šalis, turinti turtingą istoriją. Čia vis dar rasite senų žmonių, kurie kavinėse ar parkuose vieni kitiems pasakoja istorijas, perteikdami gyvenimišką patirtį ir išmintį”, - pasakojo kelionių organizatoriaus „Novaturas“ generalinis direktorius Linas Aldonis, kuris yra ir Maroko garbės konsulas Lietuvoje.

Yves Saint Laurent' sodai

Vienas iš populiariausių objektų Maroke – Majorelle'io sodai Marakeše. Prancūzų dailininkui Jacques'ui Majorelle'iui (1886-1962) prireikė keturiasdešimties aistros ir begalinio atsidavimo metų tam, kad sukurtų šią pasakišką vietą, pačioje auksinio miesto širdyje.

Galiausiai dalį šių sodų nusipirko garsus prancūzų dizaineris Yves'as Saint Lauren'ast, mat sodus norėta paversti viešbučiu. Netgi gatvė, kurioje yra sodai, buvo pavadinta jo vardu.

Daugybė dizainerio kolekcijų buvo įkvėptos marokietiškos kultūros, aprangos, audinių ir puošmenų. Tuo metu Yves'as traukė Maroko nežinomumas ir paslaptys, slypinčios mažose gatvelėse. Būtent toje sodo dalyje, kuri buvo nupirkta šio dizainerio, ir yra išbarstyti jo pelenai. Šiuose soduose taip pat buvo filmuotas paskutinis filmas apie dizainerį.

Maroko stebuklai

Nuo 1975 metų, UNESCO išrinko, apsaugojo ir išsaugojo tas išskirtines vietas ir monumentus Maroke, kurie turi svarbią reikšmę. Šiaurėje įsikūręs vienintelis Maroko uostamiestis prie Viduržemio jūros Tetuanas (Tétouan), esantis vienas iš aštuonių UNESCO saugomų objektų Maroke. Šis miestas pasirinktas, nes per amžius išlaikė savo unikalų stilių, kuriam įtakos turėjo Andalūzijos ir Arabų kultūros.

Keliaujant piečiau, sustokite Meknese, imperatoriškajame mieste. XI amžiaus senamiestis, pilnas eklektiškos architektūros, UNESCO sąraše yra jau nuo 1996 metų. Pakeliavę truputį tolėliau, galėsite grožėtis Romėnų imperijos miesto planavimo genialumu.

Volubilis – tai didžiausia Maroke esanti senovinė vieta, geriausiai išlaikyta ir žadinanti daugiausia emocijų. Galite būti tikri, jog kad ir kur atsidursite, kad ir koks jūsų kelionės tikslas, būsite viename iš unikaliausių kultūros lopšių pasaulyje.

Feso odos

Feso (Fez) miesto odų gamyklos, likusios dar nuo viduramžių, gamina daugiausia Maroke parduodamos odos. Tie, kurie aplanko šias raugyklas, lieka šokiruoti - dešimtys vyrų, daugelis iki pusės dažų voniose, dirba darbą, kurį gali pamatyti nedaugelis.

Feso raugyklos išsidėsčiusios tarsi akvarelė: giliuose kubiluose laikomos įvairios spalvos, kurių kiekviena yra prižiūrima vieno darbininko. Šviežia oda merkiama į kubilą, tuomet patiesiama raugintojui po kojomis ir trypiama ištisas valandas, kol tampa minkšta, lanksti ir pageidaujamos spalvos. Ši oda iškart tiekiama parduoti į turgų, iš jos gaminami krepšiai, šlepetės ir kiti galaterijos gaminiai.

Maroko pramogos

Netoliese Agadyro kurorto esantis Saviros (Essaouira) miestas ir paplūdimys yra vienas naujoviškiausių ir keliautojų bohemos pamėgtų vietų tiek poilsiauti, tiek aktyviai praleisti laiką. XV a. portugalų įkurtas miestas apsuptas Atlanto vandenyno, dar žinomas ir kitu pavadinimu – Magadoras.

Senovėje jis buvo vienas iš svarbiausių Maroko uostamiesčių. Šeštajame dešimtmetyje miestas pagarsėjo kaip Maroko hipių sostinė, tad šiandien - tai nuostabus kurortas pamėgtas jaunimo, traukiantis burlenčių ir banglenčių sporto mėgėjus.

Vandens sporto fanatikai jį vadina „Afrikos vėjo miestu“. Birželį šiame paplūdimyje vyksta ir didžiulis muzikos festivalis Gnaoua. Be vandens pramogų, pasižvalgykite po miestą ir neaplenkite rytietiško turgaus.

Ieškantys malonių pojūčių kūnui ir sielai, juos atras nuo Agadyro kurorto netoli esančiame Argano aliejaus centre, kuriame galima pasimėgauti masažu Argano aliejumi bei čia pat jo įsigyti.

Maroke ypač populiarios kelionės keturračiais ar visureigiais į dykumas. Nuvykus, dykumoje gaminamos vakarienės, grojama būgnais ir nakvojama specialiose palapinėse. Viena iš įdomesnių pramogų gali tapti ir pasisvečiavimas marokiečio namuose. Nenustebkite - vietos gyventojai yra draugiški, todėl galite lengvai susidraugauti. Tai bus itin įdomi patirtis valgant ir bendraujant prie bendro stalo.

Patyrusi keliautoja Vilma Balčiūnienė tikino: „Marokas – unikali šalis, kur keliaudamas per keletą valandų pamatai viską: vandenyną, kalnus, dykumą. Ši šalis nepalieka abejingų: magiška spalvų ir kvapų įvairovė, unikalūs kulinariniai potyriai, gyvačių užkalbėtojai, rožių slėniai, kvapą užimantis tarpeklių grožis, Atlaso kalnų didybė, saulėlydžiai Saharoje bei marokiečių svetingumas ir šiltumas užburia ilgam. Išvažiuodamas jau žinai, kad čia grįši vėl ir vėl.“

Marokas neleis pamiršti, kur atvykote, jis nukels jus šimtmečiais atgal. Patirtis, kurią įgysite – praturtins gyvenimą, įkvėps ir sugrąžins viską į vietas, o prisiminimuose niekada neišdils mėtų arbatos skonis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.