Palanga pradžiugins smėlio skulptūromis po atviru dangumi

Fantazijas įgyvendins smėlyje

Smėlio skulptūrų skaptavimas reikalauja nemažai kruopštumo ir kantrybės.<br>R.Ziabkutės nuotr.
Smėlio skulptūrų skaptavimas reikalauja nemažai kruopštumo ir kantrybės.<br>R.Ziabkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

2014-06-18 14:53, atnaujinta 2018-02-12 17:45

Trečiadienį čia pradėjo dirbti 4 smėlio skulptoriai iš Lietuvos, Lenkijos, Latvijos ir Vengrijos, kurie per 10 dienų iš smėlio turi išskaptuoti 8 skulptūras.

Fantazijas įgyvendins smėlyje

Smėlis būsimiems kūriniams yra suslėgtas į kelių metrų aukščio piramides, kurios apjuostos medžio drožlių plokštėmis. Skulptoriai darbuojasi pasilipę ant viršaus ir nuo medinių apkaustų išlaisvinę viršutinę piramidės dalį.

Festivalis neturi vieningos temos, todėl menininkai kuria pasikliovę vien savo fantazija.

Latvė Agnesa Rudzyte – Kirillova iš smėlio pavaizduos jūros mergelę, dekoruotą kriauklių formų raižiniais. Trečiadienį 33 metų profesionali skulptorė viršutinėje piramidės dalyje tik pradėjo formuoti būsimos skulptūros galvą, todėl kol kas savo būsimą kūrinį gali parodyti tik piešinyje.

Šalia jos darbuojantis lenkas Marekas Elsneras yra numatęs ant knygos skrendančių žmonių vaizdinį.

„Skaitydami knygą žmonės lyg sklando siužeto sukurtame rašytojo fantazijų pasaulyje. Šį momentą ir pamėginsiu sustabdyti smėlyje“, – apie savo kūrinį pasakojo lenkų skulptorius.

Dalyvauja ir lietuvis A.Petkus

Palangos festivalyje dalyvauja ir šiemet Maskvoje smėlio skulptūrų pasaulio čempionu tapęs lietuvis Andrius Petkus.

„Visą laiką į vykdavau į įvairiuose pasaulio kampeliuose organizuojamus tokius festivalius. Kurti Lietuvoje ir net gimtajame pajūryje proga pasitaikė pirmą kartą“, – sakė į Palangos festivalį pakviestas tituluotas lietuvis.

Jo sukurtų smėlio skulptūrų nuolatinė ekspozicija už kelių šimtų metrų toje pačioje J.Basanavičiaus gatvėje veikia jau antrus metus.

Vengras Ferencas Monoštori savo sumanytos skulptūros detales dar dailino tik popieriuje. Tai bus kažkokio personažo biustas, tačiau tiksliau apibūdinti savo sumanymo svečias iš Vengrijos dar negalėjo.

Patiko Palangos gamtovaizdis

Šį smėlio skulptūrų festivalį organizavo belgų įkurta bendrovė „Eurokoncepcija“, kurios rūpestis buvo ne tik pakviesti skulptorius iš įvairių šalių, bet ir į J.Basanavičiaus gatvę atgabenti apie 200 kubinių metrų skulptūroms tinkamo smėlio. Jis buvo vežamas iš Klaipėdos rajone esančio Poškų karjero.

Kaip papasakojo jos atstovas Darius Grinbergas, mintis organizuoti tokį festivalį Palangoje kilo dėl to, kad vasarą kurortas tampa visos šalies poilsio sostine.

„Ši vieta J.Basanavičiaus gatvėje festivalio organizatorius sužavėjo savo aplinka. Pasaulyje smėlio skulptūros dažniausiai statomos paplūdimiuose. O čia jos stovės ant žolės, žaliuojančių medžių pašonėje“, – teigė D.Grinbergas.

Jis sakė, kad po atviru dangumi stovinčioms smėlio skulptūroms įprastas lietus žalos nepadarys.

„Priešingai, jei ilgai bus sausi orai, skulptūras teks purkšti vandeniu, kad smėlis neišsaustų. Aišku, jei iš dangaus pasipils liūtis ir nsiautės audra, jas kažkaip teks pridengti“, – apie galimus rūpesčius kalbėjo "Eurokoncepcijos" atstovas.

Komisija išrinks nugalėtoją

Atidarius smėlio skulptūrų parką penkių narių vertinimo komisija, kurią sudarys Lietuvos meno ir architektūros specialistai, išrinks įdomiausius kūrinius.

Konkurse dalyvaus tik 8 menininkų sukurtos skulptūros, tačiau parko erdvę užpildys keletas mažesnių skulptūrų, kurios laikui bėgant bus keičiamos.

Pirmą kartą Lietuvoje kuriamą unikalių smėlio skulptūrų parką lankytojams ketinama atverti birželio pabaigoje ir jis veiks iki rugsėjo mėnesio. Įėjimo bilietas kainuos 10 litų. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.