Pirmasis vasaros mėnuo dovanoja ne tik malonumus

Gydytojai ir vaistininkai primena, kad birželis – tai mėnuo, kai įsibėgėja ne tik atostogų sezonas, bet ir trečdaliu padaugėja vabzdžių įgėlimų bei įkandimų skaičius. Lietuvoje gyvenančių vabzdžių įkandimai bei įgėlimai retai kada būna mirtinai pavojingi sveikatai, tačiau specialistai pataria būti budriems, norint išvengti pavojingų sveikatai pasekmių.

Atbaidyti vabzdžius padeda repelentai - specialios purškiamos priemonės.<br>123rf nuotr.
Atbaidyti vabzdžius padeda repelentai - specialios purškiamos priemonės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2014, 9:40 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:06 PM

Tikriausiai vasarą nerasime nė vieno žmogaus, kuriam nebūtų tekę vasara.lrytas.lt/vasaros-naujienos/kodel-kai-kuriu-zmoniu-nepuola-vasara.lrytas.lt/vasaros-naujienos/kodel-kai-kuriu-zmoniu-nepuola-uodai-atsakymas-jus-nustebins.htm?p=1"="">uodai-atsakymas-jus-nustebins.htm?p=1"" target="_blank">susidurti su kandančiais ar geliančiais vabzdžiais: įvairiais mašalais, uodais, bitėmis, širšėmis, erkėmis ir kitais. Dažnai toks susidūrimas nėra pavojingas sveikatai, tačiau tai priklauso nuo to, ar vabzdys yra nuodingas, ar nenuodingas. Prie nuodingųjų vabzdžių priskiriamos bitės, vapsvos, kamanės, širšės, skruzdėlės. Nenuodingi vabzdžiai – tai uodai, musės, blakės, erkės, utėlės.

Pasak vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkės Jūratės Švarcaitės, skirtumą lemia įkandimo ar įgėlimo kilmė.

„Nuodingi vabzdžiai gindamiesi per geluonį suleidžia skausmingus nuodus. Nenuodingi – kanda ir dažniausiai suleidžia seiles su medžiagomis, stabdančiomis kraujo krešėjimą, tam, kad galėtų misti mūsų krauju, o jų įkandimas pasireiškia įvairiomis odos sudirginimo reakcijomis. Nuodingų vabzdžių įgėlimas taip pat gali sukelti stiprią alerginę reakciją –anafilaksinį šoką. Geliantys vabzdžiai pavojingi ir tuo, kad geldami jie išskiria tam tikrus aliarminius feromonus, kurie pritraukia ir kitus geliančius vabzdžius. Tad įgėlus bitei ar širšei patariama kuo toliau pasišalinti nuo įvykio vietos“, - pataria J. Švarcaitė.

Vaistininkė pažymėjo, kad nuodingi įgėlimai visada sukelia skausmą, dažnai juos lydi patinimas ir paraudimas.

„Tai vadinamoji vietinė reakcija. Atskirais atvejais jautresniems žmonėms gali pasireikšti viso kūno reakcijos, tokios kaip išplitęs ryškus paraudimas ir patinimas. Šios reakcijos gali progresuoti ir sukelti tokius negalavimus, kaip viso kūno dilgėlinė, bendras silpnumas, pacientas gali prarasti orientaciją, pasireikšti virškinamojo trakto veiklos sutrikimai, dusulys, kosulys, kraujospūdžio kritimas, mieguistumas, sąmonės netekimas ir kt. Tokiu atveju būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją, kuris suteiks profesionalią pagalbą.

Nors nenuodingi vabzdžiai yra sąlyginai mažiau pavojingi ir jų įkandimas daug rečiau sukelia alergines reakcijas, kurios gali baigtis mirtimi, tačiau jie platina tokias ligas kaip Laimo liga, dėmėtoji šiltinė, maliarija ir kitas“ – sakė J. Švarcaitė.

Vaistininkė pabrėžė, kad žmonės, vasarą daug laiko leidžiantys gryname ore, dirbantys įvairius lauko darbus, atostogaujantys, būnantys prie vandens telkinių gana dažnai patiria įvairių vabzdžių atakas.

„Pastaruoju metu vis dažniau sulaukiame klientų klausimų apie prevenciją nuo vabzdžių įkandimų. Apsisaugoti nuo vabzdžių galima dviem būdais. Pirmiausia - vengti susidūrimo su vabzdžiais, būti ypač budriems reikėtų saulei tekant ir leidžiantis. Kitas būdas - naudoti repelentus – vabzdžius atbaidančias medžiagas", - teigė J.Švarcaitė. Taip pat patariama vengti palikti atidengtą maistą.

Jeigu jau vabzdys įkando, svarbiausia yra išvalyti žaizdą. Patinimas sumažės, jeigu įkandus iš karto ant jo uždėsite šaltą kompresą. Dauguma vabzdžių įkandimų ir įgėlimų sukelia nestiprius vietinius simptomus ir gali būti sėkmingai valdomi alerginę reakciją ir uždegimą mažinančiais tepalais ir vaistais nuo skausmo.

Pirmiausia reikėtų stengtis nekasyti įkandimo vietų, nes taip padidinsite peršėjimą ir galite užkrėsti įkandimo vietą. Patinimas, sudirginimas po įkandimo gali išlikti iki kelių savaičių. Tai priklauso nuo individualaus paciento organizmo atsako. Siekiant sumažinti simptomus, vaistinėse galite įsigyti niežulį mažinančio, raminančių savybių turinčio tepalo.

Tais atvejais, jei odos reakcija yra stipri, rekomenduojami sisteminiai antihistamininiai vaistai, kurie sumažins alerginę reakciją, numalšins niežulį.

„Profesionalių konsultacijų, kaip apsisaugoti nuo įkandimų ar elgtis įgėlus vabzdžiui, galite teirautis mūsų vaistinėse. Taip pat jose galite įsigyti profilaktikai ir reakcijų po įkandimų sumažinimui reikalingų preparatų“, - patarė vaistininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.