Vasariški patarimai: kokia tobulų pėdų paslaptis?

Vasara kaip niekad svarbu sveikos ir gražios pėdos. Kaip jomis pasirūpinti, kad atrodytumėte nepriekaištingai ir jaustumėtės patogiai?

Vasarą pėdas svarbu drėkinti.<br>123rf nuotr.
Vasarą pėdas svarbu drėkinti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Živilė Karevaitė

Jun 18, 2014, 5:35 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:30 PM

Pėdų plovimas 

Turbūt nereikia nė sakyti, kaip svarbu ryte ir vakare plauti kojas. Juk taip ne tik apsaugosite kojas nuo nemalonaus kvapo, bet ir išvengsite odos dirginimo bei infekcijų.

Neužmirškite nuplautų kojų gerai nusausinti, ypač tarpupirščių, kur dauginasi daugiausia bakterijų, sukeliančių grybelines pėdų infekcijas.Odos grybelis dažniausiai pažeidžia tarpupirščius tarp trečio ir ketvirto bei ketvirto ir penkto pirštų.

Nepamirškite drėkinti

Po pėdų plovimo įtrinkite pėdų ir kojų odą maitinamuoju kremu ar augaliniu aliejumi. Tai ypač rekomenduojama vyresnio amžiaus žmonės, kurių padų oda sustorėja, dažnai būna išsausėjusi, ima ragėti ir trūkinėti kulnai.

Jei oda stipriai suragėja, vaistinėse galima nusipirkti specialių kremų, turinčių keratolitinį poveikį, tai reiškia, mažina pleiskanojimą ir pėdų prakaitavimą.

Kosmetinių priemonių yra įvairių, pradedant skystu muilu, antibakterinėmis žėlė ir baigiant šaldančiais losjonais ar kremais, mažinančiais nuovargį ir įtampą kojose.

Perkant tokias priemones būkite atidūs ir nepamirškite perskaityti vartojimo instrukcijos, kad jos dar labiau nesausintų jūsų kojų odos ar nebūtumėte alergiški cheminei jų sudėčiai.

Panaikinkite nuospaudas ir nebegyvą odą

Nuospaudos ir sukietėjimai dažniausiai susidaro ant kulno, pirštų pagalvėlių. Jų formavimuisi turi įtakos bato trynimas, eisena ar pėdos forma.

Sukietėjusią kulno odą reguliariai pašalinkite švelniai trindami pemza ar kitais pedikiūro įrankiais. Jei šios odos nepašalinsite, einant gali pradėti ją skaudėti, susidaryti nuspaudimai.

Atidžiai prižiūrėkite nagus

Atsargiai kirpkite kojų nagus. Trumpinkite juos kirpdami tiesiai, ne kampu, niekada nekirpkite kraštų žemyn ar labai trumpai. Taip nukirpti nagai gali greitai įgauti. Taip pat paskatinti nagą įgauti gali spaudžianti avalynė ar kojinės, netvarkinga kojų higiena, sužeidimai, nago infekcijos.

Sveiki kojų nagai yra lankstūs ir blizga. Jeigu pastebėjote, kad nagai pastorėjo, pakeitė spalvą ar pradėjo skaudėti, nedelskite kreiptis į dermatologą, nes grybelis su laiku gali pažeisti visus nagus ir kojų odą.

Nenešiokite aukštakulnių labai dažnai

Nors per atostogas norisi pasipuošti, o darbe kartais būtina avėti aukštakulnius, nepiktnaudžiaukite jų aukščiu ir pirmiausia dėmesį keipkite į patogumą, bet ne grožį. Retomis progomis puoškitės smailiais ar labai aukštais bateliais.

Jie gali paskatinti nagų deformaciją, jų įaugimą, čiurnų ir pėdų deformacijas. Kad kojų neskaudėtų, rekomenduojami bateliai žemesniu kulnu, nesuspaudžiantys pirštų ir viso svorio neperkeliantys į priekinę pėdų dalį.

Vasarą venkite guminių šlepečių

Nors sunku įsivaizduoti, jog į paplūdimį galima eiti su kažkuo kitu, bet ne guminėmis šlepetėmis per pirštą, dermatologai pataria vengti šios vasariškos avalynės. Jei šlepetėmis avima visada, gali pradėti skaudėti kulną ar čiurnas, nes jos neatitinka kojų išlenkimų, yra kietos ir nepritaikytos ilgiems atstumams vaikščioti.

Taip pat vaikštant su šlepetėmis galima lengvai susižeisti pirštus, užkliūti, o guminėse šlepetėse galima rasti iki kelių tūkstančių bakterijų, jūsų pėdoms sukeliančių įvairias ligas.

Užkirskite kelią prakaitui

Pagrindinė priežastis, kodėl kojos prakaituoja, yra kasdien avimi tie patys batai. Kadangi pėdose prakaito laukių yra daugiau nei bet kur kitur žmogaus kūne, kojos gali prakaituoti nepriklausomai nuo oro temperatūros ar metų laiko.

Kad išvengtumėte ar bent jau sumažintumėte kojų prakaitavimą, vasarą avėkite odinius arba medžiaginius batus. Taip pat galite įsigyti gydomuosius vidpadžius, sugeriančius prakaito kvapą.

Per didelius karščius dėvėkite atvirą avalynę, o vakarais namie vaikščiokite basomis. Du kartus, o karštą dieną ir daugiau, plaukite kojas antibakteriniu muilu, mažinančiu kojų prakaitavimą. Avalynei galite naudoti purškiamą dezodorantą ar antiperspirantą, naikinantį bakterijas. Avalynę vėdinkite lauke.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.