Birželio 19-oji. Tarptautinė slankiojimo ir Vengrijos diena

Vengrai švenčia Nepriklausomybės dieną, taip minėdami paskutinių sovietų kareivių pasitraukimo iš šalies 1991 m. datą. Filipinuose net keturios šventės, tad kai kuriuose regionuose - tai nedarbo diena. Keisčiausia, kad ir vakar ten švenčių buvo beveik tiek pat. Smagu, kai vasarą tiek progų nedirbti!

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jun 19, 2014, 1:01 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:15 PM

Kadangi šiuo metu vis tiek visi gyvename Pietų Amerikoje, galime švęsti jų šventes. Urugvajuje „daugiau niekada“ diena ir nacionalinio Urugvajaus didvyrio, tautos tėvo, Jose Gervasio Artigaso gimimo metinės (1764-1850). Įdomu, tik, kas „daugiau niekada“? „Daugiau niekada nepralaimėsime Kosta Rikai 3-1“? Na, šiandien yra šansų pasitaisyti – Anglija laukia!

JAV juodaodžiai mini Juneteenth dieną (lietuviškai būtų „birženiolika diena“). 1865 m. birželio 19 d. generolo Gordono Grangerio įsaku paskutiniai Teksaso valstijos vergai buvo paskelbti laisvais žmonėmis. Nuo to laiko ši diena tapo visų JAV juodaodžių švente. Mylintys visus žmones gali švęsti kartu, o kam tai nepatinka, visuomet galite parsiduoti į vergiją – sako, dabar veža ne tik merginas…

Nekenčiantys vergovės gali paminėti ir tai, kad šią dieną 1862 m. JAV kongresas, neatsižvelgdamas į Aukščiausiojo Teismo sprendimą, jog iš Afrikos atgabenti vergai ir jų palikuonys nėra JAV piliečiai, tad jų negina šalies Konstitucija, uždraudė vergovę visose Jungtinių Valstijų teritorijose. O 1964 m. po 83 dienų svarstymų JAV senatas priėmė „1964-ųjų Civilinių teisų aktą“, kuriuo buvo uždrausta bet kokia diskriminacija remiantis bet kokiomis išankstinėmis nuostatomis bet kurioje gyvenimo srity. Daugiau niekas nebegalėjo priimdamas į darbą skirtingai vertinti juodaodžius ir geltonus, vyrus ir moteris. Apie vyrus su sijonais ir moteris su barzdomis senatas tuomet dar negalvojo.

Rimtų švenčių mėgėjai gali surengti netikėtą grupinį pasirodymą netikėčiausioje vietoje ir taip paminėti vienuoliktąjį sąspiečio, arba „flashmobo“gimtadienį. Pirmosios pasaulyje sulėktuvės buvo surengtos 2003 m. Niujorke, prekybos centre „Macy’s“.

Na, o patys rimčiausi visa ko šventimo entuziastai šiandien vienijasi su pačiais beviltiškiausiais slunkiais ir švenčia Tarptautinę slankiojimo dieną. Štai tokią progą 1970 m. sugalvojo vienoje Mičigano ežero saloje įsikūrusio viešbučio direktorius. Nors įtariame, kad jis tai sugalvojo, nes viešbučio gyventojai tiesiog neturėjo jokių galimybių užsiimti kuo nors kitu, tačiau kartą per metus paslampinėti ir paslankioti kur kojos neša yra netgi labai naudinga – gal prie namų aptiksi kažką, ko ligi šiol skraidei į užjūrius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.