Žinomam advokatui U.Pėdnyčiai Stambule koją pakišo du pistoletai

„Savaitė Stambule – tai mūsų medaus mėnuo. Po ilgo laiko pirmą kartą atostogavome tik dviese“, – šypsojosi vilnietis advokatas Ugnius Pėdnyčia (38 m.), jau ruošdamasis namo po atostogų didžiausiame Turkijos mieste. Nors su žmona Loreta, grožio kompanijos „Kristiana“ vadybininke, juodu susituokė prieš trejus metus, vadinamajam medaus mėnesiui laiko rado tik dabar.

Šiuo metu Stambule gyvenantys bičiuliai iš Lietuvos Pėdnyčioms ne tik aprodė tradicines visų turistų lankomas istorinio miesto vietas, bet ir supažindino su kasdieniu vietos gyvenimu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Šiuo metu Stambule gyvenantys bičiuliai iš Lietuvos Pėdnyčioms ne tik aprodė tradicines visų turistų lankomas istorinio miesto vietas, bet ir supažindino su kasdieniu vietos gyvenimu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (1)

Ernesta Vinevičiūtė, specialiai lrytas.lt, Turkija

2014-06-21 11:47, atnaujinta 2018-02-12 15:19

Išvyko pailsėti tik dviese

Tuoj po vestuvių medaus mėnesio išvykti jie negalėjo. Buvo užgriuvę daug neatidėliotinų darbų. Be to, nesinorėjo palikti vienų sūnų – dvynių Tauro ir Jorio.

Dabar, kai dvyniams jau beveik šešeri metai, Pėdnyčios nusprendė bent savaitei išvykti pailsėti tik dviese, - rašo „Lietuvos ryto" žurnalas „Gyvenimo būdas".

Dviejuose žemynuose įsikūrusį Stambulą pora pasirinko neatsitiktinai. Iš čia viešėjusių bičiulių jie girdėjo tik gerus atsiliepimus. Be to, Ugnius domisi istorija, o Loreta visuomet norėjo pamatyti vieną didingiausių pasaulio architektūros paminklų – Šv.Sofijos soborą.

Turkijoje Pėdnyčios lankėsi ne kartą. Tačiau visuomet vykdavo su sūnumis ir tik į poilsines keliones kurortiniuose miesteliuose.

Šį kartą Ugnius su Loreta pageidavo pažintinės kelionės.

Gąsdino turkų vairuotojai

Poros noras išsipildė su kaupu. Šiuo metu Stambule gyvenantys bičiuliai iš Lietuvos Pėdnyčioms ne tik aprodė tradicines visų turistų lankomas istorinio miesto vietas, bet ir supažindino su kasdieniu vietos gyvenimu.

Azijoje įsikūrusioje didmiesčio dalyje gyvenusi pora Bosforo sąsiaurį kirto įvairiomis transporto priemonėmis – nauju, vos prieš pusmetį pradėjusiu veikti po vandeniu riedančiu greituoju traukiniu, Bosforo vandenis skrodžiančiais keltais ir per du žemynus jungiančius tiltus lekiančiais taksi.

„Per savaitę taip ir nepripratau prie turkų vairavimo ypatumų. Jie laksto kaip išprotėję. Keisčiausia, kad taip vairuodami jie sugeba išvengti avarijų“, – stebėjosi Loreta.

O Ugnius taip ir neapsiprato su muedzinų, iš minaretų kviečiančių tikinčiuosius melstis, maldomis.

„Kasdien apie pusę penkių ryto mane prikeldavo muedzinų kvietimas melstis. Bičiuliai sakė, kad po kurio laiko prie jų priprantama ir nebegirdima. Matyt, Stambule negalėčiau pasilikti ilgesniam laikui. Tokie ankstyvi rytai mane pribaigtų“, – šypsojosi vilnietis advokatas.

Loreta taip pat abejojo, ar galėtų priprasti prie 20 milijonų gyventojų turinčio miesto dydžio ir tempo.

Stambulas – miestas ant kalvų, todėl labai gerai matyti nesuskaičiuojama gausybė namų ir minaretų. O vaizdas iš netoli Stambulo esančių Princų salų atima žadą. Iš čia geriausiai matyti miesto dydis ir lyg grybai po lietaus dygstantys dangoraižiai. Dabar suprantu, kodėl kai kurie žmonės Stambulą lygina su Niujorku“, – įspūdžiais dalijosi Loreta.

Jos sutuoktiniui Stambulas labiau priminė Tailando miestą Bankoką. Savo garsais, chaotiškumu ir žmonių gausa.

Žavėjo šalies istorija ir maistas

Istorija besidominčiam advokatui tūkstantmečius skaičiuojančiame mieste labiausiai patiko pirmoji Konstantinopolyje pastatyta Šv.Irenos bažnyčia.

VI amžiuje pastatytą bizantinę bažnyčią priešais garsiuosius Topkapio sultonų rūmus turistai gali apžiūrėti tik retomis progomis. Laimė, Pėdnyčioms pasisekė ir jie galėjo apžiūrėti šį istorinį paminklą.

Stambulas garsėja ne tik miesto didybę liudijančiais istoriniais pastatais ir savo ypatinga geografine padėtimi, bet ir maistu.

Jūrų gėrybes mėgstantys Pėdnyčios išbandė ne vieną Stambulo žuvies restoraną.

Bene labiausiai sutuoktiniams patiko restoranas garsiajame Kumpkapio rajone europinėje miesto dalyje.

Keliose gatvelėse šalia Marmuro jūros išsidėsčiusiuose žuvies restoranuose patiekiamos tik tą dieną pagautos žuvys.

Kiekviename restorane skamba gyvai atliekama turkiška muzika.

Princų salose, kuriose laisvalaikį mėgsta leisti nuo didmiesčio tempo ir triukšmo pavargę stambuliečiai, Pėdnyčios ragavo ir visame pasaulyje populiarų skanėstą langustą.

Tačiau nuo tradicinio turkiško alkoholinio gėrimo rakijos, dažniausiai geriamos valgant žuvies patiekalus, Pėdnyčios raukėsi. Dar labiau nuvylė turkų mėgstama juodoji arbata. „Užtat turkiškas alus man patiko“, – juokėsi advokatas U.Pėdnyčia.

Pasirinko vakarienę laive

Romantiškai vakarienei Pėdnyčios rinkosi kelionę laivu Bosforo sąsiauriu. Vakarienė laive ir tradicinė turkų šou programa su pilvo šokiais porai nepaliko tokio didelio įspūdžio kaip naktinė Stambulo panorama.

„Naktį nuo vandens atsiveria visai kitokia Stambulo panorama. Sunku žodžiais apsakyti, kaip nuostabiai apšviestos mečetės, įspūdingi Dolmabachčės rūmai, medinės vilos ir abu Bosforo sąsiaurį jungiantys tiltai. Įspūdį mums dar labiau sustiprino kelionės metu dangų nušvietę žaibai“, – pasakojo Loreta.

Sakoma, kad Stambulas – tikras mėgėjų apsipirkti rojus. Su tuo ginčytis dabar negali net pirkinių manijai paprastai atsispiriantis Ugnius.

Į Stambulą atvažiavę su dviem nedideliais lagaminais, namo Pėdnyčios skrido su dar vienu papildomu dideliu lagaminu.

„Visame pasaulyje žinomų ir vertinamų prekės ženklų drabužiai ir batai Stambule kainuoja perpus mažiau nei Lietuvoje. Kokia moteris galėtų atsispirti tokiai progai atnaujinti savo spintą?“ – juokėsi ne vieną drabužį sau ir vyrui Stambule išrinkusi Loreta.

Ketino atimti lauktuves

Lauktuvių šeimos nariams ir kolegoms jie vežė turkiškų džiovintų figų, džiovintų paprikų vėrinius ir tradicinės obuolių arbatos.

Lagaminuose daug vietos užėmė ir dovanos rugpjūčio mėnesį gimtadienį švęsiantiems dvyniams Taurui ir Joriui. Tiesa, vienos dovanos advokatas vos neprarado. Oro uoste patikros darbuotojai norėjo konfiskuoti du lazerinius pistoletus vaiduokliams šaudyti.

„Net trys apsaugos darbuotojai apžiūrinėjo vaikiškus pistoletus, kol galiausiai nusprendė juos konfiskuoti“, – pasakojo advokatas U.Pėdnyčia.

Laimė, jo žmonai Loretai pavyko išprašyti grąžinti žaislinius ginklus. Tačiau nemalonus incidentas nesugadino poros nuotaikos.

Skrydžio išvakarėse Ugnių maloniai nustebino Stambule šiuo metu gyvenantys bičiuliai – vos išmušus vidurnakčiui jie advokatą pasveikino 38-ojo gimtadienio proga.

„Jau dėliojomės paskutinius daiktus į lagaminus ir ruošėmės miegoti, kai į kambarį su šokoladiniu tortu, degančiomis žvakutėmis ir turkišku putojančiu vynu įžengė draugai“, – pasakojo pirmą kartą užsienio šalyje gimtadienį sutikęs U.Pėdnyčia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.