Palangos meras Š.Vaitkus: „Vėsa kurorto neišgąsdino“

Gegužę Lietuvą užplūdę karščiai ir netikėtai vėsus bei lietingas birželis sujaukė Palangoje prasidėjusį vasaros sezoną. Ištuštėjusiuose Palangos paplūdimiuose budintys gelbėtojai tuščiai žvalgosi į Baltijos jūrą, o paskubėjusios įsikurti paplūdimio kavinės nesulaukia klientų.

Visi palangiškiai žino, kad tikrasis kurortinis sezonas prasideda tik liepą, nors ir dabar kurorte poilsiautojų nemažai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Visi palangiškiai žino, kad tikrasis kurortinis sezonas prasideda tik liepą, nors ir dabar kurorte poilsiautojų nemažai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Jun 22, 2014, 11:02 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:56 PM

Poilsiautojų gausos pasigenda ir kurorto viešbučiai bei privačių apartamentų nuomotojai.

– Kaip tokia prasta vasaros pradžia paveikė kurortą? – „Lietuvos rytas“ paklausė Palangos mero Šarūno Vaitkaus.

– Vėsus birželis Palangai yra įprastas reiškinys, todėl nemalonūs orai mūsų nenustebino.

Gamtos kaprizų nepareguliuosi. Visi palangiškiai žino, kad tikrasis kurortinis sezonas prasideda tik liepą, nors ir dabar kurorte poilsiautojų nemažai. Karščių šią vasarą vis vien sulauksime, o vėsesnių orų pabūgę ir birželį neatvažiavę poilsiautojai į Palangą vasaroti atvyks liepą ir rugpjūtį.

Labiausiai šaltoki orai nuskriaudė mūsų verslininkus, kurie prasidėjus vasarai tikėjosi didesnės apyvartos. Kita vertus, birželį išvengus poilsiautojų antplūdžio buvo geresnės sąlygos pabaigti visus pradėtus statybos darbus.

– Palangoje šiuo metu kyla nemažai objektų. Ką poilsiautojai naujo atras šią vasarą?

– Kaip tik šią savaitę baigta jūros link vedančios Jūratės gatvės rekonstrukcija. Ateityje ši pėsčiųjų gatvė taps alternatyva triukšmingajai J.Basanavičiaus gatvei.

Šiemet baigėme atnaujinti visas prie jūros vedančias gatves. Be Jūratės, dar yra rekonstruotos Žvejų ir Kęstučio gatvės.

Pavasarį atidarėme naują daugiafunkcį sporto kompleksą, kuriame poilsiautojai šią vasarą galės stebėti tarptautines krepšinio varžybas ir koncertus. Šalia jo rekonstruojamas stadionas, kuris jau rugsėjį bus pritaikytas tarptautinėms lengvosios atletikos varžyboms.

Žiūrovus priims nauja kultūrinė erdvė – restauruota kurhauzo mūrinė dalis. Dešimtmetį pačiame Palangos centre stūksoję ir miesto gėda buvę degėsiai dabar virto kurortą reprezentuojančiu pastatu.

Nemirsetoje jau baigiamas pirmasis modernaus kempingo statybos etapas. Jau įrengtos stovėjimo aikštelės kemperiams, iškilo bendrojo naudojimo pastatai. Tikimės, kad pirmieji poilsiautojai kempingu galės pasinaudoti jau liepos pabaigoje.

Šalia bažnyčios jau veikia naujas viešbutis „Amberton Green“, buvusios sanatorijos „Žvorūnė“ vietoje atidarytas naujas sveikatos centras „Gradiali“. Šventojoje sveikatos centras „Energetikas“ atidarė modernų viešbutį „SPA Amber Palace“.

Atnaujintas į geriausių Europos parkų dešimtuką įtrauktas Birutės parkas. Balta spalva ir variniu stogu nušvito suremontuoti Tiškevičių rūmai, kuriuose veikia Gintaro muziejus.

– Palangą pamėgę poilsiautojai pasiges nugriautos Vasaros estrados. Kas iškils vietoj jos?

– Tai, ko gero, labiausiai pastebimas pokytis miesto centre. Vietoj 40 metų tarnavusios estrados statome šiuolaikiškus koncertų rūmus, kuriuos planuojame atidaryti kitų metų pabaigoje.

Tai bus 15 metrų aukščio originaliai atrodantis pastatas, kurio bendrasis plotas sieks apie 4,3 tūkst. kvadratinių metrų. Koncertų salėje tilps 2200 žiūrovų.

Numatyta galimybė arčiau scenos esančias sėdimąsias vietas paversti aikštele, skirta stovimosioms vietoms. Tuomet salėje tilps per 3 tūkst. žiūrovų.

Ištisus metus veiksianti naujoji koncertų salė padės spręsti sezoniškumo problemą, nes žiemą žiūrovus galinčių priimti didesnių koncertinių erdvių kurortas neturėjo.

– Tačiau nereikia nė žiemos. Poilsiautojai nedaug veiklos Palangoje rastų ir vasarą prapliupus lietui.

– Retai būna taip, kad vasarą ištisai lytų keletą dienų ir poilsiautojai būtų priversti sėdėti savo kambariuose. Kartais nuo intensyvaus poilsio neprošal ir atsikvėpti. Vis dėlto reikia sutikti, kad poilsiautojų užimtumas uždarose patalpose kol kas yra Palangos kurorto trūkumas. Labiausiai mieste trūksta baseinų. Sumanymų yra daug, tačiau visko vienu metu aprėpti neįmanoma.

Dabar, kai baigti ar jau pajudėjo svarbiausi seniai planuoti objektai, ėmėmės kompaktiško vandens pramogų parko statybos. Jis numatytas Vytauto gatvės pradžioje esančio žiemos stadiono vietoje. Miesto taryba jau paskyrė finansavimą šio objekto techniniam projektui.

Numatyta dabartinio kino teatro „Naglis“ rekonstrukcija, po kurios kitais metais turėsime ne tik modernų ištisus metus veikiantį kino teatrą, bet ir dramos spektakliams pritaikytą salę.

Kitais metais Vytauto gatvėje numatomos mineralinį vandenį naudosiančio didžiulio sanatorinio komplekso statybos.

Baigiamas ir dar vieno didelio tarptautinio tinklo viešbučio bei SPA komplekso techninis projektas. Buvusio „Jūratės“ baseino vietoje statybos prasidės jau kitų metų pradžioje.

Poilsiautojų daugėja

* Oficialios apgyvendinimo įstaigos 2010 metais sulaukė 166 tūkst. poilsiautojų. Pernai šis skaičius išaugo iki 200,5 tūkst. žmonių.

* Vien šiemet per pirmuosius 3 mėnesius Palangos viešbučiai ir poilsio namai priėmė beveik 25 tūkst. žmonių.

* Palangą aplankiusių Lietuvos gyventojų skaičius per trejus metus nuo 128 tūkst. išaugo iki beveik 151 tūkst. Nuo 38 tūkst. iki beveik 50 tūkst. pagausėjo į Palangą atvykusių užsieniečių.

* Palyginti su kurorto viešbučiais ir poilsio namais, keletą kartų daugiau poilsiautojų vasarą priima privatusis apgyvendinimo sektorius, kuriame tikslios žmonių apskaitos nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.