Birželio 23-oji. Tarptautinė olimpinė ir Birželio sukilimo diena

Jungtinių Tautų asamblėja 2003 m. šią dieną paskelbė viešųjų paslaugų diena. Nepainiokime jų su viešaisiais pirkimais, o geriau pagerbkime miesto transporto ir bibliotekų, aplinkos planuotojų ir paprasčiausių kiemsargių darbą. Be jų mūsų pasaulis būtų kur kas svetimesnis, o mūsų bendruomenės kur kas pilkesnės. O ir šiaip – būtų visai nebeaišku, kur eina mokesčiai. Švenčiame aiškumą!

Kai Olimpinės žaidynės rengiamos ten, kur žodis „taika“ yra žodžio „okupacija“ sinonimas, būtinai kažkas vyksta ne taip. 1941 m. lietuviai atsistotojo tarp dviejų tokios „taikos“ nešėjų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kai Olimpinės žaidynės rengiamos ten, kur žodis „taika“ yra žodžio „okupacija“ sinonimas, būtinai kažkas vyksta ne taip. 1941 m. lietuviai atsistotojo tarp dviejų tokios „taikos“ nešėjų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jun 23, 2014, 12:32 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:33 PM

1894 m. Sorbonoje (Paryžius), barono Pjero de Kuberteno iniciatyva įkurtas Tarptautinis olimpinis komitetas, kuris užsiėmė modernių Olimpinių žaidyniu atkūrimu ir organizavimu. Švęsdami šią progą pabėgiokime ristele - gal ir Europą pasivysim…

1941 m. lietuvių sukilėlių sudaryta Laikinoji Lietuvos Vyriausybė išleido deklaraciją, kuria paskelbė Nepriklausomos Lietuvos valstybės atkūrimą. Per Kauno radiofoną paskelbta Lietuvos Laikinosios Vyriausybės sudėtis ir deklaracijos tekstas. Birželio sukilimo triumfo žygis tuo ir baigėsi – lyg tyčia demonstruodami ko verta tokia nepriklausomybė, į Lietuvą įžengę hitlerininkai sušaudė ir sudegino 35 Ablingos ir 7 gretimo Žvaginių kaimo gyventojus – tačiau progą prisiminti mūsų tėvų ir senelių vargus „vardan tos“ turime..

Gera proga pašvęsti su estais. Toje šaly nuo 1934 m. švenčiama Pergalės diena. Taip pažymima estų armijos pergalė prieš vokiečius, kurią jie 1919 m. pasiekė Vonnu mūšyje netoli Latvijos sienos.

Jei turite draugų moldavų – gera proga pasveikinti ir juos. 1990 m. Moldovos TSR aukščiausioji Taryba priėmė respublikos valstybinio suvereniteto deklaraciją.

Na, o ieškantys aristokratiškesnių progų gali su liuksemburgiečiais švęsti oficialų Didžiojo Kunigaikščio gimtadienį.

Kanadoje minima Nacionalinė teroro aukų atminimo diena linksmybėms netinka. Šiandien ten prisimenami 1985 m. sikhų teroristų susprogdintame iš Monrealio į Delį skridusiame Indijos avialinijų lėktuve žuvę žmonės. Tą dieną žuvo 280 kanadiečių, 27 britai ir 22 indai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.