Mažos gudrybės, padėsiančios atsikratyti uodų

Birželį įsibėgėjo ne tik atostogų sezonas, bet ir trečdaliu padidėjo vabzdžių įgėlimų bei įkandimų skaičius. Daugiausiai nemalonumų lietuviams sukėlė kraujasiurbiai uodai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 23, 2014, 7:05 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:58 PM

Liaudies patarimų, kaip apsisaugoti nuo šių įkyruolių – su kaupu. Tačiau ne visos gudrybės, kaip ir prietaisai nuo uodų, yra veiksmingos, rašo huffingtonpost.com.

Faktas: vartokite B grupės vitaminus

Pasak mokslininkų, jei kasdien vartosite 75-150 mg vitamino B-1 (tiamino), itin nežymiai pakis jūsų kvapas. Tikinama, kad naujasis kvapas uodams nebus toks patrauklus.

Faktas: venkite stovinčio vandens

Bet kokie baseinai ar balos prie jūsų namų gali tapti uodų veisimosi vieta. Mokslininkai pataria kiekvieną vakarą išpilti vandenį iš pripučiamų vaikų baseinėlių, nuolat keisti vandenį paukščių girdyklėlėse, kibirus ir kitas talpas laikyti apverstas, kad juose nesikauptų lietaus vanduo.

Mitas: venkite aštraus kvapo šampūno ir kvepalų

Amerikos uodų kontrolės asociacijos patarėjas Josephas Conlonas tikino, kad tai tėra gandas. Jis paremtas tuo, kad kai uodai nesimaitina krauju, jie maitinasi augalų sultimis ir nektaru. Taigi, jei pasikvėpinsite gėlių aromato kvepalais, uodas gali susipainioti ir jus dar labiau pulti. Vis dėlto J.Conlonas pabrėžė, kad tai nėra moksliškai įrodyta.

Faktas: naudokite citrinžolės pagrindo priemones

2002 metais atliktas tyrimas įrodė, kad citrinžolės pagrindo priemonės nuo uodų sugeba atbaidyti vabzdžius iki 20 minučių. Tačiau jei jums atrodo, kad šie augalinio pagrindo aliejai veikia ilgiau, patartina juos ir toliau naudoti. J.Conlono įsitikinimu, tokios priemonės – lyg placebo efektas.

Faktas: deginkite žvakes

Uodai puls mažiau, jei prie jūsų bus dūmų. Tad visai nesvarbu, ką deginsite: citrinžolėmis kvepiančias žvakes, deglus ar pačias paprasčiausias bekvapes žvakes.

Mitas: valgykite česnakų

Jau nuo seno kalbama, kad česnakas padeda atbaidyti kraujasiurbius: uodus ar net vampyrus. Vis dėlto mokslininkai iki šiol nėra ištyrę aiškaus ryšio tarp česnako ir uodų.

Faktas: rinkitės uždarus drabužius

Šis patarimas paprastas, tačiau tikrai veiksmingas. Vasaros vakarais vilkėkite palaidines ilgomis rankovėmis, kelnes, kepuraites ir uždarus batelius. Kuo mažiau bus nuogos odos, tuo mažiau šansų uodai turės įgelti.

Faktas: įsigykite ventiliatorių

Uodai skraido labai prastai, todėl jie negali pakęsti bet kokio vėjo. Būkite arti ventiliatoriaus ir uodai prie jūsų nepriskris.

Mitas: įsigykite uodų gaudyklę

Pasak J.Conlono, elektrinės uodų gaudyklės nėra veiksmingos. Jos nužudo didelius vabzdžius, bet ne uodus.

Per 1996 metais atliktą tyrimą šešios uodų gaudyklės nužudė 14 tūkst. vabzdžių. Uodų tarp jų buvo vos 31.

Be to, ši gaudyklė veikia netgi priešingai – gaudyklės skleidžiama šviesa privilioja uodų į kambarį.

Faktas: naudokite citrinų ir eukaliptų aliejų

40 proc. koncentracijos aliejus atbaido kraujasiurbius, tačiau jis nėra rekomenduojamas vaikams dėl didelio toksiškumo.

Faktas: tepkite nuogas kūno vietas katpėdžių aliejumi

2001 metais mokslininkai įrodė, kad katpėdžių aliejus yra 10 kartų veiksmingesnis už chemines priemones nuo uodų. J.Conlonas juokavo, kad katpėdžių aliejus turi tik vieną trūkumą – jis traukia katinus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.