Birželio 27-oji. – Tarptautinė žvejų ir žurnalų moterims diena

Kam žmonėms, kurie kiauras dienas ilsisi žiūrėdami į plūdę, reikalinga jų šventė – nežinia. Bet Tarptautinė žvejų diena švenčiama nuo 1985 metų, tad kodėl neprisijungus? Moteriškų žurnalų skaitytojos privalo atšvęsti pirmojo žurnalo moterims gimtadienį – 1693 m. Londone išleistas „Ladies’ Mercury. Bankininkai švenčia bankomato gimtadienį – pirmasis pradėjo veikti 1967-aisias. O Lietuviai mini šaulių sąjungos įkūrimo metines (1919 m).

Kartais pažvejoti verta ir skaitančias žurnalus moterims undines. Tiesa, ant slieko jos nekimba...<br>V.Balkūno nuotr.
Kartais pažvejoti verta ir skaitančias žurnalus moterims undines. Tiesa, ant slieko jos nekimba...<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jun 26, 2014, 6:21 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:40 AM

1919 m. įkurta savanoriška pilietinės savigynos sukarinta organizacija Lietuvos šaulių sąjunga. Pirmas būrys įsikūrė Kaune, tad ten šiandien tai galima ir švęsti.

Kanadiečiai švenčia savo šalies daugialypės kultūros dieną. Ši šalis pagrįstai didžiuojasi, kad čia vienodai vertinami visų rasių, visų religijų bei kultūrų atstovai, o tai verta atšvęsti.

1693 m. Londone pasirodė pirmasis pirmojo pasaulyje žurnalo moterims „Ladies' Mercury“ numeris. Dabar, kai žurnalų ne moterims beveik ir nebeliko, tai jau atrodo rimta proga. Įdomu tai, kad pirmasis madų ir apkalbų žurnalas, pradėtas leisti Prancūzijoje 1672 m., buvo skirtas vyrams. Jis vadinosi „Gallant Mercury“. Populiariausias skyrelis? Aišku, gandai iš aukštuomenės gyvenimo.

Keliones mėgstantys vienišiai šiandien trumpam sustoja ir tyliai šypteli. Juk reikia paminėti tokią svarbią jiems datą. 1898 m. Joshua Slocumas iš Naujosios Škotijos (Kanada) užbaigė savo kelionę ir tapo pirmuoju žmogumi, kuris vienas apiplaukė Žemės rutulį.

Bankininkai šiandien švenčia dirbdami trigubai daugiau. O, ką – juk tokia proga! 1967 m. Enfilde (Anglija) pradėjo veikti pirmasis pasaulyje bankomatas.

Kam žmonėms, kurie kiauras dienas ilsisi žiūrėdami į plūdę, reikalinga jų šventė – nežinia. Tačiau jei namie turi bent metrą valo ir nors kartą baloje pagavai bent slieką – švęsk Tarptautinę žvejų dieną nesivaržydamas! O ką, ir šv. Petras žvejojo, ir mums gerbti šį amatą liepė! Diena švenčiama nuo 1985 metų. Taip buvo nuspręsta Tarptautinėje žvejybos sureguliavimo ir plėtojimo konferencijoje Romoje.

Kas jau visai nesugalvoja ką švęsti, gali prisiminti, kad šiandien Jungtinės Karalystės karinių pajėgų diena. O Turkmėnijoje – Kultūros bei meno darbuotojų diena. O Tadžikistane – Nacionalinės vienybės diena.

Gėjų ir lesbiečių aktyvistai šiandien taip pat turi puikią progą siausti. 2010 m. mūsų tokios mylimos Islandijos premjerė Johanna Sigurdardottir tapo pirmąja šalies galva pasaulio istorijoje, susituokusia su tos pačios lyties asmeniu. Tą pačią dieną, kai Islandijoje įsigalėjo įstatymas, leidžiantis tos pačios lyties asmenų santuokas, Joana Sigurdardottir susituokė su Jonina Leosdottir. Atlaikyk, Petrai!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.