Liaudiški kovos su skruzdėmis būdai

Kiekvieną rytą jus pasitinka ne mylintis vyras, o būrys darbštuolių skruzdėlių, bėgiojančių virtuvėje, vonioje ar balkone? Jeigu jų atsikratyti nepavyko nei su nuodais, nei su druska, mes jums siūlome pasikliauti dar keliais liaudies patarimais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 26, 2014, 8:56 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 12:16 PM

Išbandykite pudrą, skirtą kūdikiams

Buitinėms skruzdėlėms ypač nepatinka pudra kūdikiams. Tad jei pastebėjote keletą jų, ieškančių maisto, savo namuose, užbarstykite pudros tiesiai ant skruzdžių ir ten, iš kur jos lenda į jūsų namus. Iš karto pastebėsite, jog skruzdės pradės panikuoti ir pas jus nebenorės sugrįžti.

Taip pat užberkite pudros kūdikiams ant stiklainių su sodo gėrybėmis, cukrinės ar gyvūnų ėdalo. Ši pudra nubaidys skruzdes kuo toliau nuo maisto.

Skruzdės negali pakęsti acto ir kreidos

Susiraskite butelį seno, pigaus balto acto, perpilkite jį į butelį su purkštuku. Actą purkškite visur, kur matėte skruzdėlių. Būtinai apipurkškite palanges ir virtuvės kampus. Būtent per šias vietas skruzdės dažniausiai patenka į vidų.

Actas yra netoksiškas, tad nepakenks paviršiams, o kvapas išnyks per kelias minutes. Verta išbandyti, jei nepavyko šių kenkėjų atsikratyti kitais būdais.

Tiesa, poveikį turi ir paprastas, ir obuolių sidro actas, perpus sumaišytas su vandeniu. Šį mišinį galima purkšti kelis kartus per dieną.

Dar skruzdės vengia kreidos. Pabandykite ja apvedžioti kambario pakraščius.

Nuodus iškeiskite į prieskonius

Juodieji pipirai yra nekenksmingi, pigūs ir saugūs nuodai skruzdėms. Pakelį pipirų išbarstykite vietose, kur matote skurzdes ir stebėkite, kaip jos pradės skirstytis. Jei jos pradės lįsti į skyles, apibarstykite ir jas, jog daugiau nebenorėtų pas jus grįžti. Pipirus saugu naudoti spintose, ant palangių, šalia vaikų, augintinių ar maisto.

Panašiai veikia cinamonas ir raudonieji čili pipirai. Juos taip pat berkite ten, kur vaikšto skruzdės. Kvapas jas tuojau pat atbaidys.

Dar kenkėjams nepatinka lauro lapų kvapas. Tad jei pabersite jų stalčiuje, duoninėje ar spintelėse, skruzdės prie jų nesiartins.

Skruzdes dar gali atbaidyti mėtų ir pipirmėčių kvapo. Jei namuose turite pipirmėčių eterinio aliejaus, įlašinkite jo kelis lašus į vandenį ir išpurkškite kenkėjų pamėgtas vietas. Tačiau būkite atsargūs, jei namie auginate katę, kuriai pipirmėtė gali būti pavojinga. Tokiu atveju kambario pakraščius apdėliokite mėtų lapais.

Ūkinis muilas taip pat atbaidys skruzdes

Kitas ekologiškas ir saugus metodas atsikratyti skruzdžių ir kontroliuoti kenkėjus yra ūkinis muilas.

Ištirpdykite šiek tiek ūkinio muilo šiltame vandenyje ir išpurkškite juo problemines vietas, kuriose pastebėjote skruzdžių. Speficinis muilo kvapas atbaido kenkėjus.

Jungtinėse Amerikos Valstijose atbaidyti skruzdes naudojamas „Shakley’s Basic H2“ muilas, kurį galima parsisiųsti ir internetu. Sumaišius su vandeniu ir supylus į butelį juo purškiami net pamatai, jog tirpalas nubėgtų iki skruzdžių lizdų. Taip pat žolė, plytelių tarpai ar kitos vietos, kur įsikuria skruzdės.

Svarbiausia - sandarumas

Skruzdžių nuodai turi saldumo, kuris pritraukia daugelį kenkėjų. Vis dėl to kai kurias skruzdėles traukia riebalai. Stebėkite jūsų namuose užsiveisusias skruzdes ir pamatysite, kas joms patinka labiau. Be to, nors tai gana sudėtinga, pabandykite pasekti iš kur kenkėjai atkeliauja. Sandarumas yra geriausias sprendimas, tad užklijavus tarpus, per kuriuos skruzdės patenka į namus, išvengsite pasikartojančių kenkėjų atakų.

Skruzdes galite išvyti

Jei kieme pastebėjote skruzdžių pulkus, geriau jomis pasirūpinti dar joms nepersikėlus į namus.

Paprasčiausias būdas jas išvaikyti yra karštas vanduo. Užvirinkite kelis litrus vandens ir užpilkite ant vietų, kuriose pamatysite daugiausiai skruzdelių. Jei norite geresnio poveikio, į vandenį įmaišykite cukraus ir natrio borato (borakso).

Po vieno karto visos skruzdės neišsiskirstys, tad profilaktiškai patartina tai daryti kasdien, kol skruzdėlės visai išnyks.

Parengė Živilė Karevaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.