Birželio 28-oji. Pasaulinio karo pabaigos ir gėjų teisių diena

Dainų šventė mini 90-ies metų jubiliejų. Na, taip, pirmoji vyko ne šiandien, tačiau specialus šiaip progai skirtas renginys Kauno Dainų slėnyje vyksta būtent 2014 m. birželio 28 d.

Karas – visada klaiku. Karo pabaiga – visada gerai. Kova už teises – normalu ir teisinga. Jei kas nors jos nepaverčia karu<br>A.L. fotomontažas
Karas – visada klaiku. Karo pabaiga – visada gerai. Kova už teises – normalu ir teisinga. Jei kas nors jos nepaverčia karu<br>A.L. fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jun 27, 2014, 1:28 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:03 AM

Visi žinome, kada baigėsi Antrasis pasaulinis, o štai Versalio sutartis, oficialiai užbaigusi Pirmąjį pasaulinį karą, buvo pasirašyta 1919 m. birželio 28 d. Na, gerai, sutartis buvo prasta ir taika truko neilgai, bet karo pabaiga vis tiek yra gerai! Liūdina nebent tai, kad būtent šią dieną 1914 m. Sarajeve serbų nacionalistas Gavrilas Principas nužudė Austro-Vengrijos erchercogą Pranciškų Ferdinandą Habsburgą ir jo žmoną Sofi. Tai tapo pretekstu Pirmojo pasaulinio karo pradžiai.

Moldavams vis tiek liūdniau – šiandien jie mini sovietų okupacijos metines. 1940 m. po panašaus į Lietuvai pateiktą sovietų ultimatumo Rumunija Sovietų Sąjungai atidavė Besarabijos teritoriją (dabartinė Moldova). Ir po to Sovietai dar piktinasi, kodėl Rumunija tapo Hitlerio sąjungininke?..

1992 m. įsigaliojo naujoji Estijos konstitucija, o 1996 m. – Ukrainos konstitucija. Estai švenčia, Ukrainos konstitucija pasirodė ne pati tobuliausia.

Saksofonistai šiandien pučia savo instrumentą itin romantiškai. Tokia jau proga – 1846 m. Adolfas Saxas Paryžiuje užpatentavo saksofoną.

Amerikiečiai šiandien mini Nacionalinę rankos paspaudimo dieną. Keista – mes ją minime kiekvieną kartą sutikę žmogų, ar ne? Ir šiaip įdomu – jie kitomis dienomis nesisveikina ar iškart puola bučiuotis? O keisčiausia yra tai, kad kažkada yra minima ir Pasaulinė rankos paspaudimo diena.

Kitas šios dienos įvykis JAV Pasauliui turėjo kur kas daugiau įtakos. 1969 m. Niujorke prasidėjo „Stonewall riaušės“ – gėjai pirmą kartą pasipriešino juos persekiojusiai valstybės policijai. Šis įvykis laikomas judėjimo už gėjų teises pradžia. Žodžiu, supratote – policijai galime padėkoti už tai, kad pasaulyje vyksta paradai su vaivorykštinėmis vėliavomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.