Birželio 29-oji. Petrinės ir Lietuvos pasieniečių diena

Katalikai švenčia Šv. Petro ir Povilo dieną. Šią dieną abu Jėzaus pasekėjai buvo pasmerkti mirti (keista proga švęsti). Šv. Petras (vaizduojamas pagyvenęs, su barzda, laikantis du raktus nuo Rojaus vartų vienoje rankoje ir evangeliją kitoje) Romos imperatoriaus Nerono įsakymu už krikščionybės skleidimą nukryžiuotas žemyn galva. Manoma, kad kartu nužudytas ir šv. Povilas (vaizduojamas liesas, smulkus, vienoje rankoje jis laiko knygą, kitoje – kalaviją, kuriuo buvo nužudytas).

Gal Šv. Petras to ir nesakė, bet... „Tik nenuolaidžiauk kontrabandininkams, sūnau mano, nes neatrakinsiu tau rojaus vartų! O, šiaip, sveikinu...“<br>V.Balkūno nuotr.
Gal Šv. Petras to ir nesakė, bet... „Tik nenuolaidžiauk kontrabandininkams, sūnau mano, nes neatrakinsiu tau rojaus vartų! O, šiaip, sveikinu...“<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jun 27, 2014, 2:00 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:57 AM

Beje, šią dieną 1668 m. padėtas dabartinės mūrinės Petro ir Povilo bažnyčios Vilniuje kertinis akmuo.

Jei šiandien kur nors Lietuvoje tamsiame užkampyje tave kokie vyrai priremtų prie sienos, jau ir turėtum priežastį švęsti – taptum Lietuvos pasieniečiu!.. Sakote, kažką supainiojom? Tai matyt nuo kontrabandinio dyzelino garų… O jei rimtai, 1922 m. sausio 26 d. Lietuvos krašto apsaugos ministras Jonas Šimkus pasirašė įsakymą kariuomenei, kuriame buvo įteisinta Pasienio pulko šventė.

Gilioje senovėje klaidžiojantys patriotai irgi turi ką švęsti. 1440 m. Lietuvos didikai, nelaukdami Lenkijos pritarimo, Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu vainikavo trylikametį Kazimierą Jogailaitį. Po to, kai Kazimierui ant galvos buvo uždėta Gedimino mitra, Lietuvos bei Lenkijos santykiai nutrūko septyneriems metams. 1447 m. Kazimieras Jogailaitais buvo pakviestas į Krokuvą, vainikuotas Lenkijos karaliumi, tad valstybes vėl valdė vienas žmogus. Beje, jis buvo paskutinis LDK kunigaikštis, kalbėjęs lietuviškai.

Norintys paminėti ką nors ne lietuviško, prisimena, kad šiandien Olandijoje minima Veteranų diena, o Seišelių salos švenčia savo nepriklausomybės nuo Jungtinės Karalystės 36 m. sukaktį.

Tikrosios istorijos gerbėjai irgi prisimena kai ką svarbaus. 1990 m. Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba priėmė pareiškimą, pagal kurį buvo skelbiamas 100 dienų Kovo 11 d. akto moratoriumas (sustabdant teisinius veiksmus, kylančius iš Akto dėl Lietuvos nepriklausomos valstybės atstatymo) nuo tarpvalstybinių derybų su SSRS pradžios. Pareiškimo teksto autorius buvo LR teisingumo ministras, profesorius Pranas Kūris.

Kas ją žino, kodėl šiandien švenčiama fotoaparato diena. Tačiau visi žinome, kaip ją reikia švęsti. Teisingai – šypsotis, spausti, blykstelėti ir įamžinti. Juk smagu, kad kažkas sukūrė įrenginį, sugebanti amžiams konservuoti laimingiausias tavo gyvenimo akimirkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.