Ką savo vaikams per atostogas siūlo krepšininkas R.Javtokas?

Klaipėdietė aktorė Eglė Jackaitė įsitikinusi, kad vaikus per atostogas būtina išsiųsti į stovyklą. Vilnietė renginių organizatorė ir prodiuserė Jurga Anusauskienė pataria per vasaros atostogas vaikus vestis į darbą. O ką savo atžaloms per atostogas siūlo iš Šiaulių kilęs krepšininkas Robertas Javtokas su žmona Vilma?

Robertas ir Vilma Javtokai stengiasi kuo daugiau laiko būti gamtoje: važiuoja į sodybą ar lanko įvairias vietas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Robertas ir Vilma Javtokai stengiasi kuo daugiau laiko būti gamtoje: važiuoja į sodybą ar lanko įvairias vietas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 27, 2014, 2:11 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:57 AM

Krepšininko atžalomis rūpinasi žmona

Pasibaigę mokslo metai ne vienam vaikui suteikia džiaugsmą dėl prasidėjusių vasaros atostogų. Tačiau jų tėvams tai – tikras galvos skausmas. Daugelis jų tiesiog nežino, kur vaikus siųsti ilsėtis ir kaip juos užimti, kad atžalos nešvaistytų laiko veltui prie kompiuterio ar televizoriaus ekrano. Kaip šį iššūkį priima garsios ir aktyvios Lietuvos moterys?

„Tai priklauso nuo šeimos galimybių. Kas vaikus palieka pas senelius, kas su aukle, o kas, geriausiu atveju, išleidžia į stovyklą. Būtent stovyklose vaikas gali išmokti savarankiškumo. Čia jis turi pats savimi pasirūpinti, nes šalia nėra tėvų, kurie paprastai viską už jį padaro“, – sakė V.Javtokienė.

Krepšininko R.Javtoko sutuoktinės manymu, tėvai turi ne tik pasirūpinti vaiko užimtumu, bet ir kuo daugiau laiko praleisti su savo atžalomis.

„Mūsų šeimoje viskas daug paprasčiau. Kadangi esu nedirbanti, tai daugiausia laiko su vaikais praleidžiu aš. Stengiamės kuo daugiau laiko būti gamtoje: važiuojame į sodybą ar lankome įvairias vietas. Tad vaikai yra nuolat užsiėmę“, – pasakojo  V.Javtokienė.

Vaikų atostogos - tėvų darbe

Tuo tarpu renginių organizatorės ir prodiuserės J.Anusauskienės nuomone, vienas iš būdų, kaip užimti vaikus – tėvams pasiimti atžalas kartu į darbą. Tokiu būdu tėvai turės galimybę daugiau laiko praleisti su vaikais, o šie turės puikią progą įgyti naudingų įgūdžių.

„Jei tik darbo sąlygos leidžia, tėvams reikėtų su savimi pasiimti vaikus. Pati su visais trimis vaikais taip elgiausi, kai tik galėdavau, visur juos pasiimdavau kartu. Stebėdami tėvus, vaikai gali perimti jų patirtį, išmokti naudingų dalykų ir suvokti, kad tėvai nėra tik bankomatai, nes vaikai savo akimis galės pamatyti, kaip uždirbami pinigai“, – teigė J. Anusauskienė.

Jos manymu, naudingų įgūdžių vaikai gali įgyti ir važinėdami dviračiu ar fotografuodami gamtą. Tačiau labai svarbu, kad ir pats vaikas parodytų norą, ką jis trokšta daryti.

 „Jei vaikas bus žingeidus, jis motyvacijos nepraras net ir vasarą. Juk smalsumas – progreso variklis. Nors kiekvienas vaikas yra skirtingas, tačiau tėvų pareiga nuo mažų dienų juos mokyti svarbiausių gyvenimiškų dalykų, kurie suformuotų jo asmenybę“, – sakė veikli moteris.

Ar teisinga apdovanoti už skaitymą?

Jai pritaria ir aktorė Eglė Jackaitė, kurios nuomone, nuo mažų dienų tėvai turėtų skatinti vaiko pažinimą ir domėjimąsi. Tada nekils jokių problemų, ką jam veikti per atostogas.

„Jei šeimos galimybės leidžia, tėvai turėtų vaiką išsiųsti į stovyklą. Kitas būdas – praleisti vasarą kaime. Būtent buvimas gamtoje jiems suteiks įvairios patirties. Gamtoje vaikai gali žaisti, susipažinti su įvairiais augalais, gyvūnais. Kitaip tariant, jie gali daug ko išmokti“, – vardijo klaipėdietė.

Pasak du sūnus auginančios moters, puikus būdas paskatinti vaiko susidomėjimą – motyvuoti jį: „Pavyzdžiui, jei per dieną vaikas perskaitys tiek ir tiek knygos puslapių, tai galės eiti į kiną ar bus kitaip apdovanotas. Ilgainiui toks būdas vaikui pradės patikti ir jis pats norės kažkuo domėtis, tad nebereikės jam to sakyti.“

Nereikia leisti tinginiauti

Lietuvos vaikų ir jaunimo centro (LVJC) direktoriaus Valdo Jankausko teigimu, pastaraisiais metais ypač pastebima „nusavarankiškėjimo“ problema, kuri paaštrėja po vasaros atostogų, kai vaikai grįžta aptingę ir praradę bet kokį norą kibti į mokslus.

„Pasyvus poilsis nėra naudingas vaikams, nes jie praranda bet kokį norą kažkuo domėtis, todėl vėliau jiems sunku įsivažiuoti į naujus mokslo metus“, – pabrėžė centro vadovas.

Norint ugdyti vaiko atsakomybės jausmą ir savarankiškumą, net ir per atostogas tėvai savo atžaloms turi kelti tam tikrus tikslus bei užduotis, kurias jie privalo atlikti.

Pavyzdžiui, mokyti mažuosius užsirišti batų raištelius ar savarankiškai apsirengti.

„Pastebėjome, kad vaikai, kurie turėjo aktyvias ir turiningas atostogas, lengviau grįžta į įprastą mokslo metų ritmą, lengviau adaptuojasi mokykloje, ir yra imlūs priimant naujus iššūkius“, – teigė V. Jankauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.