Liepos 1-oji. Liublino unijos ir pirmojo liepos ryto diena

1569 m. Liubline, iškankinti karų su Rusija ir priversti ieškoti patikimų sąjungininkų, iš kurių gautų karinės pagalbos, Lietuvos bajorai sudarė uniją su Lenkijos Karalyste. Po jos LDK ir Lenkija sukūrė unikalią naują valstybę – Abiejų Tautų Respubliką. Nors derybos tęsėsi ilgai, dėl unijos Lietuva prarado didelę teritorijos dalį ir dalinai buvo apribotas jos suverenitetas. LDK išliko atskiras valstybės titulas, vykdomoji valdžia su iždu ir kariuomene, tačiau abi šalis valdė Lenkijos karalius, o bendrame Seime Lietuvai priklausė tik trečdalis vietų. Abejotina tokia šventė, bet proga labai solidi.

Kažkur saulė jūroje teka, pas mus ji į ten leidžiasi. Tačiau juk svarbiausia, kad liepa, tad daugelis galime tą vaizdą stebėti!<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kažkur saulė jūroje teka, pas mus ji į ten leidžiasi. Tačiau juk svarbiausia, kad liepa, tad daugelis galime tą vaizdą stebėti!<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jun 30, 2014, 3:00 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 9:06 AM

Tarptautinė architektų diena, tad bent šiandien nekoneveik nepatogiai suprojektuoto savo buto kūrėjų. O Naujojoje Zelandijoje ir Australijoje šiandien – Tarptautinė vyriško sijono diena. Ne šiaip sijono, o to, kuriuo taip didžiuojasi škotai – tartano.

Somaliečiai laimingi švenčia Respublikos dieną. Indijoje – Gydytojų diena. Ruanda ir Burundis mini nepriklausomybės nuo Belgijos atgavimo metines (1962 m.). Ganoje irgi – Respublikos diena.

Kanados provincijoje Kvebeke kažkodėl vyksta masinio persikraustymo diena. Tūkstančiai nuomininkų kraustosi iš vieno buto į kitą. Ši tradicija atsirado dėl kadaise galiojusių nuomos sutarčių įstatymų ir seniai nėra privaloma, bet kodėl gi vieną dieną visiems kartu nepakankinus perkraustymo paslaugas teikiančių kompanijų?

Na, o geriausią šios dienos šventę jau pražiopsojome. Bulgarai, pasirodo, – didžiausi pasaulio hipiai, nes ligi šiol švenčia grupės „Urih Heep“ 1971 m. dainos „July Morning“ įkvėptą šventę. Minios žmonių iš visos šalies paskutinį birželio vakarą suvažiuoja prie Juodosios jūros, kad ten pasitiktų pirmuosius liepos saulės spindulius.

Tokio amerikietiškos hipių tradicijos laikymosi paslaptis paprasta – komunistų valdymo laikais tai buvo subtilus protestas, o 1986 m. renginį „legalizavus“ tapo pelningu komerciniu šou. Žodžiu, ir mums dar nevėlu – ačiū Dievui, Palangoje saulė į jūrą leidžiasi, tad dar spėsime palydėti paskutinius pirmosios liepos saulės spindulius. O, kad daina nebetiks, tai niekai – mes juk ne kokie hipiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.