Į Mindaugo karūnavimo vietą – siauruku, dviračiais ir žirgais

Karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną, liepos 6-ąją, Aukštaitijos siaurasis geležinkelis kviečia aplankyti vietas, susijusias su šiuo vieninteliu Lietuvos karaliumi. Į kelionę „Mindaugo kelias nuo Šeimyniškėlių iki Palatavio piliakalnio“ išsirengę žmonės iš pradžių važiuos unikaliuoju siauruku, o vėliau žygį tęs važiuodami dviračiais ar jodami žirgais.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

2014-07-01 18:39, atnaujinta 2018-02-12 08:02

Entuziastai iš Aukštaitijos siaurojo geležinkelio Valstybės dieną paminėti dviratininkų žygiu į Palatavio piliakalnį siūlo jau ne vienerius metus. Traukiniu atvažiavę iš Panevėžio į Anykščius, keliautojai sėda ant kartu atsigabentų dviračių ir keliauja į Palatavio piliakalnį. Ten, kur, pagal istorikus, yra tikėtina Mindaugo karūnavimo vieta ir stovėjo jo karališkasis dvaras.

Šiemet šią kelionę nuspręsta dar labiau paįvairinti. Kaip lrytas.lt sakė Aukštaitijos siaurojo geležinkelio kultūrinio turizmo padalinio vadovas Gintaras Šileikis, į žygį sumanyta pakviesti ne tik dviratininkus, tačiau ir žirgų mylėtojus, kurie po vaizdingas Anykščių apylinkes keliaus raitomis, o ir maršrutą pailginti.

„Kelionė į Palatavį – tradicinis mūsų maršrutas, bet pamanėme, kodėl nepakeliavus keliu, kuriuo žygiavo Mindaugas, iš kunigaikščio tapdamas karaliumi nuo Šeimyniškėlių į Palatavį“, – sakė G.Šileikis.

Rytą, 9 val. 30 min., keliautojai išvažiuos iš Panevėžio geležinkelio stoties traukiniu, kartu ant specialios platformos keliaus ir jų dviračiai. Vidurdienį žygio dalyviai dalyvaus iškilmingoje valstybinės vėliavos pakėlimo ceremonijoje Anykščiuose.

Vėliau dviratininkai ir raiteliai keliaus į Šeimyniškėlių piliakalnį, kur, pagal istorinius šaltinius, stovėjo Mindaugo pilis Voruta. Ant Šeimyniškėlių piliakalnio numatyta teatralizuota kompozicija „Mindaugas – Valstybės kūrėjas“.

Iš ten keliautojai vyks į Niūronis, kur stebės senovės lietuvių karių dvikovas. Kovotojai bus apsirengę atkurta 13-ojo amžiaus karių apranga. Niūronių kaime, kur įsikūręs unikalus Arklio muziejus, žygio dalyviai galės pasivaišinti ir kulinarinio paveldo patiekalais.

Iš Niūronių keliautojai į Palatavį keliaus skirtingais maršrutais. Norintys patirti visą kelio, kurio keliavo karalius Mindaugas, sunkumą bris per brastą Šventosios upėje bei aplankys vietą, kurioje galbūt palaidota karalienė Morta, o likusieji žygio dalyviai atvyks į Palatavį Žirgo keliu pro Andrioniškį. Keliautojams pasiekus Palatavio piliakalnį, ten vyks Mindaugo ir Mortos karūnavimo šventė. Pasak G.Šileikio, į šią kelionę drąsiai gali leistis mėgstantys smagų, neekstremalų pasivažinėjimą dviračiais įvairaus amžiaus žmonės – nuo jaunų šeimų su vaikais iki senjorų. Organizatoriai siūlo į žygį pasiimti ir valstybines vėliavas ar vėliavėles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.