Festivalių žemėlapis: kur muzikos klausysitės šią vasarą?

Ar Lietuva tampa festivalių respublika? Norėdamas kiekvieną savaitgalį gali gamtoje klausytis muzikos ir pasinerti į įvairią veiklą – pramogų pasiūla tokia gausi, kad jau ima stebinti net ir mūsų kaimynus.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Zilnys

Jul 2, 2014, 11:23 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:46 AM

Pernai vienas Lietuvos muzikantas suskaičiavo, kad vasarą mūsų šalyje rengiama beveik šimtas muzikos festivalių – nuo mažyčių, „namudinių“, skirtų keliems šimtams žmonių, iki keliolika tūkstančių žiūrovų pritraukiančių gigantų, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Tiesa, nė vienas jų nei programa, nei žiūrovų skaičiumi nėra toks įspūdingas kaip Latvijoje vykstantis „Positivus“, užtat pasirinkimo – kur kas daugiau nei kitose Baltijos šalyse.

Įsibėgėjant festivalių sezonui „Lietuvos rytas“ apžvelgia geriausius iš jų ir kviečia rinktis – kur muzikos klausysitės šią vasarą?

Ryškiausi. Jei vertinsime pagal žvaigždes, kurias sugebėta prisivilioti, šių metų sąraše su dviem festivaliais mažai kas galėtų rungtis.

Rugpjūčio 15–17 dienomis Karklėje vyksiantis festivalis jau ne pirmus metus žiūrovų skaičiumi nurungia visus kitus – linksmintis čia atvyksta keliolika tūkstančių žmonių. Šįkart žymiausi jo atlikėjai – britų reperis Tinie Tempah, keliolika metų populiarūs suomiai HIM, regio veteranai iš Jamaikos „Inncer Circle“ ir Marijus Mikutavičius.

Turėjo dainuoti ir madinga britų dainininkė Charli XCX, tačiau ji vasaros pradžioje netikėtai pasitraukė.

„Ieškome jai pamainos, nors įsibėgėjus festivalių sezonui tai nelengva. Ji tiesiog pareiškė, jog turi svarbių reikalų Azijoje. Tokios tų žvaigždžių sutartys – jos gali atšaukti pasirodymus be jokių paaiškinimų.

Kita vertus, ir be jos festivalio programa yra gera“, – sakė „Karklė Live Music Beach“ rengėjas Marius Tumšys.

Pajūrio festivaliui ant kulnų ketina minti Granatos Live.

Tik pernai debiutavęs festivalis į Rumšiškes šių metų rugpjūčio pirmąjį savaitgalį pakvietė ne tik daug lietuvių žvaigždžių, bet ir britus „Bastille“ bei Johną Newmaną.

Abu atlikėjai – šių dienų, o ne vakarykštės žvaigždės, todėl festivalio orientacija tampa aiški: tai greičiau šventė jaunimui, o ne keturiasdešimtmečiams.

Buvę pirmajame festivalyje pasakoja legendas apie ten susirinkusių dailių merginų skaičių. Ar tai padės šįmet „Granatos Live“ surinkti pakankamai publikos, kad negrėstų nuostoliai? Tikėtina, kad taip.

Veteranas. Nuo 1993-iųjų rengiamos „Bliuzo naktys“ – seniausias vasaros festivalis Lietuvoje. Šįmet liepos 4 ir 5 dienomis prie Lūksto ežero vėl susirinks keli tūkstančiai bliuzo pasiilgusiųjų, kad išgirstų ne tik Lietuvos pažibas Ariną ar „The Road Band“, bet ir, pavyzdžiui, gitara grojantį Holivudo aktorių S.Seagalą.

„Tarp kitų festivalių turime išskirtinę vietą – ne tik todėl, kad daugiau tokių bliuzo renginių nėra, bet ir todėl, kad susiformavo nuolatinė auditorija.

Į festivalį keliaujama šeimomis, per daugybę metų nėra buvę nė vieno rimtesnio incidento.

Yra daugybė žmonių, kurie jau neįsivaizduoja vasaros be šio festivalio, todėl kasmet esame vis ramesni dėl bilietų pardavimo“, – pripažino „Bliuzo naktų“ rengėjas Algirdas Barniškis-Blėka.

Be pinigų. Žagarės miestelyje vykstantis Vyšnių festivalis – sunkiai įtikimas reiškinys. Lietuvos pakraštyje, kaip ir anksčiau, liepos 17–20 dienomis bus galima už dyką pasiklausyti daugybės atlikėjų – ir ne šiaip ištrauktų iš rūsio, o puikiai žinomų, tokių, kurie spindi mokamų festivalių pagrindinėse scenose.

Festivalio programa sudaroma įdomiu principu – groti yra kviečiami lietuvių atlikėjai, laimėję M.A.M.A. apdovanojimų statulėles.

Šįmet koncertuos „G & G Sindikatas“, Leonas Somovas ir Jazzu, „Biplan“, „Electronic I“, Giedrė Kilčiauskienė.

Didžiausia staigmena – nemokamas Lietuvoje labai mėgstamų latvių „Prata Vetra“ (dar žinomų kaip „Brainstorm“) koncertas. Žodžiu, būdas sutaupyti mažiausiai šimtą litų, kurį už tokio kalibro atlikėjų rinkinį sumokėtumėte kitur.

Be alkoholio. Liepos 11–13 dienomis Varėnos Dainų slėnyje rengiamas „Varom!“ plaukia prieš srovę – tai vienas iš nedaugelio festivalių Lietuvoje, kuriuose neprekiaujama ir draudžiama įsinešti svaigiųjų gėrimų.

Pernai, sako, ši idėja pasiteisino – ypač ją gyrė šeimos su mažais vaikais. Tiesa, bilietas kainuoja 119 litų – tai atrodo nepigu, turint galvoje, kad programoje nėra užsienio žvaigždžių. Groti jau pažadėjo GJan, Jurga Šeduikytė, „Biplan“, „Golden Parazyth“ ir kiti.

Sugrįžimas. 2002-aisiais debiutavęs festivalis „Roko naktys“ prieš trejus metus pakeitė pavadinimą į „Galapagus“ ir pradėjo kviesti ne tik roko atlikėjus.

Šiemet jo rengėjai nusprendė, kad rokeriai nusipelno atskiros šventės, tad „Galapagai“ toliau žengs savo keliu, o atgimusios „Roko naktys“ rugpjūčio 15 ir 16 dienomis vyks Varėnos Dainų slėnyje.

Festivalyje koncertuos buvęs britų grupės „Iron Maiden“ vokalistas Blaze’as Bayley, šveicarai „Eluveitie“, Lietuvos roko ir metalo veteranai „Katedra“ ir „Rojaus tūzai“ bei daugelis kitų panašių muzikantų.

Vaizdas daugmaž aiškus – nusitaikyta į tuos, kurie mėgsta kratyti plaukus ir dėvėti odines striukes net tada, kai karšta.

Muzika ir ne tik. Kas dvejus metus rengiamas Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas iš esmės nėra muzikos festivalis.

Liepos 10–13 dienomis Visuomenės harmonizavimo parke Prienų rajone vyksiančios šventės tikslas – skatinti bendradarbiavimą tarp mūsų šalyje ir užsienyje gyvenančių jaunų lietuvių. Tuo tikslu rengiamos diskusijos, paskaitos, karjeros mugė, kūrybos dirbtuvės.

Tačiau netrūksta ir pramogų – nuo filmų peržiūrų iki sporto varžybų ir, žinoma, koncertų. Muzikinėje programoje įrašyta šešiolika žinomų Lietuvos grupių ir atlikėjų – nuo veteranų „Bix“ iki linksmųjų „Liūdnų slibinų“ ir jaunosios kartos hipių „Garbanotas Bosistas“.

Praradimai. 2009-aisiais Varėnoje pirmąkart surengtas festivalis „Tamsta muzika“ viliojo jauną publiką, groti kviesdavo populiarius Lietuvos ir užsienio gyvosios muzikos atlikėjus.

Festivalyje yra koncertavę Andrius Mamontovas, „Antis“, Leonas Somovas ir Jazzu, Alina Orlova, taip pat švedų grupė „Little Dragon“, amerikiečių dainininkas Aloe Blaccas, australų atlikėjas Samas Sparro, belgų dainininkė Selah Sue, Jamaikos regio žvaigždė Shaggy.

Pirmuosius ketverius metus Varėnoje rengtas festivalis pernai persikraustė į Trakus. Tada jo rengėjai sakė, kad 2014-aisiais festivalį galbūt surengs abiejuose miestuose. Bet pavasarį pranešė, kad renginio šiais metais išvis nebus.

„Tiesiog nebespėjame. Šią vasarą festivalio komanda turės daug kitos veiklos.

Festivalio idėja nemirė, turime planų kitiems metams. Leisime „Tamsta muzikai“ vieną vasarą pailsėti“, – sakė festivalio rengėja Ona Skernevičiūtė.

Persikraustymas. Elektroninės muzikos publikos pamėgtas festivalis „Satta“, nepaisant kalbų apie pernai patirtus didelius organizacinius nesklandumus, šįmet vėl vyks – tiesa, ne Lietuvoje.

„Damfunk“, „Forest Swords“, „Kode9“, „Dirty Beaches“ ir kiti žinomi atlikėjai iš Lietuvos bei užsienio rugpjūčio 14–17 dienomis pasirodys Latvijoje, Papėje. Persikraustymas už sienos – precedento Lietuvoje neturintis festivalio rengėjų poelgis.

„Į Latviją žvalgėmės jau kurį laiką.

Ten kai kurie dalykai sprendžiami festivaliui patogiau nei Lietuvoje – tiesa, daugelio jų reikia mokytis iš naujo. Bet iš esmės visuomet norėjome tapti iš tiesų tarptautiniai ir tapome.

Esame pirmasis Lietuvos festivalis, debiutuojantis užsienyje. Tai naujas iššūkis, nauja rinka ir drauge nauji masteliai. Esmė nesikeičia. Esame alternatyvus muzikinis kurortas prie jūros, šiemet vyksiantis 8-ąjį kartą“, – sakė vienas „Satta“ rengėjų Žilvinas Stumbras.

Ne kiekvienam. Specifiniai festivaliai, skirti atskirų žanrų gerbėjams, Lietuvoje irgi klesti. Liepą Anykščiuose vyksiantis „Velnio akmuo“ keičia kryptį – iš renginio metalistams virto alternatyviosios muzikos oaze, kurioje atsiras vietos įvairiems žanrams. Pagrindinės žvaigždės vis dėlto išlieka metalistai – švedai „Arch Enemy“ ir lenkai „Vader“.

Liepos 31–rugpjūčio 4 dienomis prie Spenglos ežero kviečiantis alternatyviojo meno ir muzikos festivalis „Yaga“ labiausiai patiks tiems, kuriems patinka elektroniniai ritmai ir laisva atmosfera. Susirinkusiems čia leidžiama beveik viskas.

Elektroninės muzikos mėgėjus liepos 10–13 dienomis į Zarasų rajoną kvies jau 11-ąjį sykį rengiamas festivalis „Tundra“.

Roko su folkloro priemaišomis, gotikinės muzikos ir panašių žanrų gerbėjai rugpjūčio 22–24 dienomis rinksis į festivalį „Mėnuo juodaragis“. Šįkart įvyks kiek mažesnis, glaustas festivalio variantas Kėdainių rajone, Skinderiškio parke. Pagrindinės žvaigždės – britai „And Also The Trees“.

Žvilgsnis į rudenį. Pernai festivalis „Loftas Fest“ Vilniaus Naujamiestyje buvo surengtas paskutinį pavasario savaitgalį. Šįmet jo sumanytojas Viktoras Diawara pasielgs kitaip – festivalis vyks rugsėjo pradžioje.

Įdomus sprendimas, nes tuo pat metu vyks ir daugybė nemokamų Sostinės dienų bei festivalio Vilnius Music Week koncertų, tačiau „Lofto“ įkūrėjas tikisi, kad tai jam nesutrukdys.

Kol kas paskelbta viena į alternatyviosios muzikos gerbėjus nutaikyto festivalio žvaigždė – grupė „Darkside“, kurioje groja elektroninės muzikos dievukas Nicolas Jaaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.