Liepos 4-oji. JAV nepriklausomybės ir kantri muzikos diena

Jungtinių Amerikos Valstijų piliečiai švenčia didžiausią valstybinę metų šventę – 1776 m. paskelbtos JAV nepriklausomybės nuo Didžiosios Britanijos metinės. Nuoširdžiai įsitikinę, kad gyvena demokratiškiausioje pasaulio valstybėje, žmonės švenčia amerikietiškai – dieną lauke kepa mėsainius ir šonkauliukus, o vakare eina paspoksoti į įspūdingus fejerverkus. Mes švenčiame kartu – šiaip ar taip, o jų laisvė labai dažnai prisideda ir prie mūsų laisvės garantijų.

JAV nepriklausomybės dieną švęsti verta ne dėl to, kad ta šalis patinka, o todėl, kad tai šalies, kuri sukurta jos liaudies valia ir pagal jos norus, nepriklausomybė.
JAV nepriklausomybės dieną švęsti verta ne dėl to, kad ta šalis patinka, o todėl, kad tai šalies, kuri sukurta jos liaudies valia ir pagal jos norus, nepriklausomybė.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 3, 2014, 8:13 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:21 AM

1610 m. per karą su Rusija Abiejų Tautų Respublikos (ATR) kariuomenės būrys, vadovaujamas etmono Stanislovo Žolkievskio, mūšyje prie Klušno (į rytus nuo Viazmos, Smolensko sritis) susikovė su į pagalbą apsuptam Smolenskui skubančia rusų bei švedų kariuomene. ATR pusėje kovėsi 6,8 tūkst. karių, iš kurių 5 tūkst. 556 buvo raitieji husarai. Būrys turėjo dvi lengvąsias patrankas. Rusijos pusėje kovėsi 35 tūkst. Dimitrijaus Šuiskio, Andrejaus Golycino ir Danilos Mezeckio vadovaujamų rusų, 5 tūkst. Delagardi vadovaujamų švedų, keli samdinių pulkai. Rusai turėjo 11 įvairaus kalibro patrankų.

Nedidelis ATR kariuomenės būrys taip sutriuškino rusus, kad tie bėgdami išmėtė visą turėtą turtą – iždą, artileriją, vėliavas, asmeninius karininkų daiktus. D. Šuiskis, palikęs pelkėje įklimpusį žirgą, pas saviškius grįžo raitas ant kaimiečio kuino. Ši pergalė Lenkijos ir Lietuvos valstybei atvėrė kelią į Maskvą. Rugpjūčio 27 d. S.Žolkievskis su vadinamąja Septynių bojarinų Rusijos vyriausybe susitarė, kad Rusijos caru taps ATR valdovo sūnus Vladislovas Vaza.

Nepulsime taip žemai ir neredaguosime dabarties žemėlapių pagal šia istoriją, tačiau lietuvių ir lenkų kariuomenės drąsa atšvęsti galime.

1862 m. L. Carrollis papasakojo savo draugo dukrai Alisai Liddell istoriją, kuri vėliau virto knyga „Alisa stebuklų šalyje“. 1865 m. šią dieną knyga buvo pirmą kartą išleista. Taigi, neužmirškime stebuklingai tos datos atšvęsti (nežinomi skysčiai buteliukuose nėra būtinas šventės atributas).

1054 m. kinų ir arabų astronomai stebėjo supernovos sprogimą Tauro žvaigždyne. 23 dienas ryški žvaigždė danguje buvo matoma net dienos metu, dar dvejus metus ją buvo galima stebėti plika akimi. Po šio sprogimo susiformavo Krabo ūkas. Taigi, sveikinkime Krabo ūką su 960-mečiu.

Kiaušinių kepimo ant šaligatvių dienos, matyt, neminėsime – kiemsargiai nesuvoks tokio brangaus daikto gadinimo. Na, o štai kantriausi Lietuvos žmonės šiandien kartu su amerikiečiais gali švęsti kantri muzikos dieną.

Ne tokie kantrūs ir labiau mylintis lietuvišką folklorą šiandien ir vėl dalyvauja Dainų šventėje. Jei ne kanklių koncerte, tai bent Baltų genčių kostiumų pristatyme Valdovų rūmuose.

Ruandoje minima Išlaisvinimo diena – 1994 m. buvo padarytas galas genocidui šalyje. Per 100 dienų trukusias žudynes buvo išnaikinta apie 20 proc. šalies gyventojų. 1,174 mln. gyventojų nužudyti, liko 400 tūkst. našlaičių, o tūkstančiai išprievartautų moterų dabar nešioja ŽIV virusą. Įdomu, kokios didingos idėjos tapo to karo priežastimi ir ar jam baigiantis nors kas jas beprisiminė?

Filipinai mini Respublikos dieną – 1946 m. JAV, išlaisvinusi nuo japonų okupantų iki tol pačių valdytus Filipinus, padovanojo šaliai nepriklausomybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.