Smėlio skulptūros užbūrė palangiškius

Praėjusį savaitgalį Palangoje pastatytų įspūdingo dydžio smėlio skulptūrų ekspozicija tapo viena lankomiausių kurorto vietų. Lietuvoje pirmą tokią parodą per keletą dienų aplankė apie 1200 žmonių.

Didelio poilsiautojų dėmesio sulaukęs smėlio skulptūrų festivalis Palangoje veiks iki pat rudens pradžios.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Didelio poilsiautojų dėmesio sulaukęs smėlio skulptūrų festivalis Palangoje veiks iki pat rudens pradžios.<br>E.Kazlaučiūnaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Alvydas Ziabkus

Jul 3, 2014, 11:36 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:51 AM

J.Basanavičiaus gatvėje esančioje aikštelėje birželio pabaigoje supiltos smėlio krūvos per dešimt dienų virto aštuoniais unikaliais meno kūriniais. Jų aukštis siekia per keturis metrus.

Joms sukurti iš netoli Gargždų esančio karjero į kurortą buvo atgabenta 500 tonų smėlio.

Čia atidarytas pirmasis Palangos smėlio skulptūrų festivalis jau tapo poilsiautojų traukos centru. Iš smėlio sukurtą meną apžiūrintys žmonės už apsilankymą festivalyje negaili 10 litų.

Smėlio skulptūrų festivaliai, kuriuose organizatorių pakviesti skulptoriai iš smėlio sukuria meno kūrinių parką, įprasti visame pasaulyje, tačiau Lietuvoje toks renginys vyksta pirmą kartą.

Aštuonias skulptūras magijos, meno ir pasakos tema sukūrė keturi menininkai iš Lietuvos, Latvijos, Vengrijos ir Lenkijos.

Liepos mėnesį festivalio skulptūras apžiūrės vertinimo komisija ir išrinks geriausią kūrinį. Savo simpatijas galės reikšti ir žiūrovai, kurie taip pat vertins festivalio kūrinius.

Festivalis Palangoje veiks iki rudens pradžios.

Neįprastas skulptūras apžiūrinčius žmones labiausiai domina, ar smėlis nesubyrės gausiau palijus. Tačiau molingam smėliui drėgmė būtina. Jas skaptavę menininkai savo kūrinius retkarčiais apipildavo vandeniu, kad smėlis neišsausėtų.

Festivalio organizatoriai baiminasi tik stiprios liūties ir audros, nes tuomet skulptūras tektų apsaugoti.

Šis pirmą kartą Lietuvoje vykdomas projektas 45 metų belgo Francio van Mecheleno įkurtai bendrovei „Eurokoncepcija“ kainavo 40 tūkst. litų.

Tiek atsiėjo žemės sklypo nuoma, aikštelės įrengimas, smėlio gabenimas, pasikviestų skulptorių išlaidos ir jų honorarai.

Kiek pajamų bus sulaukta iš festivalio lankytojų, užsienietis nesiryžo spėlioti.

Iš pirmojo festivalio F.van Mechelenas pelno nesitikįs, bet jis nusiteikęs smėlio skulptūromis džiuginti ir ateityje: „Vasarą Palanga tokiems festivaliams yra gera vieta. Ateityje jie plėsis ir tuomet bus galima grožėtis didesniu kūrinių skaičiumi.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.