„Meilės medis“ ir puošia, ir gelbsti Klaipėdą

Klaipėdoje, Danės upės krantinėje, išdygo „Meilės medis“. Tikimasi, kad ant jo įsimylėjėliai kabins savo meilės liudijimus – spynas. Šitaip bandoma nuo rūdžių išgelbėti senąjį pakeliamąjį Biržos tiltą, ant kurio buvo pritvirtinta šimtai spynų.

Ant „Meilės medžio“, esančio Danės krantinėje Klaipėdoje, įsimylėjėliių pora jau pakabino pirmąją spyną.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Ant „Meilės medžio“, esančio Danės krantinėje Klaipėdoje, įsimylėjėliių pora jau pakabino pirmąją spyną.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jul 8, 2014, 4:22 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 3:29 AM

Kompozicija „Meilės medis“ buvo sukurta praėjusių metų vasarą tarptautiniame kalvystės plenere „Keturi vėjai“. Jame dalyvavo pora dešimčių kalvių iš Lietuvos, Latvijos, Ukrainos ir Čekijos, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Tokia idėja jiems kilo dėl nuolatinių skundų, kad ant restauruoto Biržos tilto turėklų kabinamos spynos rūdija ir gadina šimtamečio pakeliamojo tilto konstrukcijas.

Miesto vadovai džiaugiasi, kad vienu šūviu pavyko nušauti du zuikius – originaliu meno kūriniu papuošti miestą ir išspręsti seną problemą.

Galbūt taip ir bus – ant „Meilės medžio“ jau pritvirtinta pirmoji spyna. Ant Biržos tilto dabar prikabintos tik trys spynos. Seniau jų čia būdavo šimtai.

Nuo prasto spynų metalo tilto atramos aprūdija, dėl to jį teko ne kartą dažyti.

Kabinti spynas ant Biržos tilto pradėta 2007 metais, kai jis buvo rekonstruotas.

Kasmet ant turėklų, pagamintų pagal senovinius pavyzdžius, susikaupdavo po kelis šimtus didesnių ir mažesnių, įvairiausių spalvų ir formų spynų.

Ant jų dažniausiai užrašyti tik įsimylėjėlių vardai ir datos. Kai kas palieka ir savo priesakus būti kartu amžinai.

Ne kartą spynos buvo nupjaustytos ir išvežtos į tiltą prižiūrinčios bendrovės „Viadukas“ sandėlius.

Pageidaujantys galėjo atsiimti savo meilės liudijimus.

Pastarąjį kartą jos nuo turėklų buvo pašalintos užpernai rudenį, kai reikėjo tiltą pakelti išplukdant remontuoti burlaivį „Meridianas“.

Tačiau paskui spynų ir vėl atsirado. Savo įpročių įsimylėjėliai nenorėjo atsisakyti.

Randa ir naujų vietų

Klaipėdiečiai surado ir daugiau vietų savo meilės ir ištikimybės simboliams. Spynų su išrašytais jausmų liudijimais prirakinama ir ant inžinerinio kultūros paveldo objekto – pasukamojo šimtamečio grandinių tilto senajame pilies uoste.

Dar viena vieta – Šiaurinis molas. Klaipėdos uosto įrenginių prižiūrėtojai, nuo bangolaužių vaikantys meškeriotojus, meilės spynomis nesirūpina – jos čia niekam netrukdo.

„Viaduko“ darbuotojai seniai siūlė Danės krantinėje pastatyti specialią meninę kompoziciją, ant kurios įsimylėjėliai galėtų kabinti savo meilės liudijimus.

Anksčiau buvo pateikta idėja prie Biržos tilto įrengti metalines groteles arba nutiesti metalinį trosą, ant kurio būtų kabinamos spynos.

Tačiau kažin ar tai būtų patikę romantikos trokštančioms poroms. Viliamasi, kad „Meilės medis“ tam tinkamas. Juo labiau kad jis yra visai šalia Biržos tilto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.