Nuo pavojų Izraelyje porą saugojo vietos gyventojo patarimai

Šilumos išsiilgę Lietuvos gyventojai traukia į Pietų kurortus. Iš vėsios gimtinės jie staiga patenka į 30 ar net 40 laipsnių karštį. Kuo tai gresia ir kaip elgtis karštuosiuose kraštuose? „Jeigu nori patirti gerų įspūdžių ir grįžti iš kelionės sveikas, būtinai turi įvertinti savo jėgas ir galimybes“, – patirtimi dalijosi nemažai keliaujanti vilnietė Valdereza Svetikienė (61 m.).

Daugiau nuotraukų (1)

Toma Aleksėjūnaitė

2014-07-11 11:27, atnaujinta 2018-02-12 01:44

Vilniaus vaikų ligoninės psichologė V.Svetikienė su vyru Valdu Izraelyje viešėjo keliomis dienomis anksčiau nei grupė šalies pramogų pasaulio atstovų, prodiuserių, žurnalistų, tarp kurių buvo ir Gintaras Ruplėnas (49 m.), rašo „Lietuvos ryto" žurnalas „Gyvenimo būdas".

„Dviračio šou“ laidos kūrėjui ši kelionė buvo lemtinga – iš Izraelio nuvykus į Jordaniją sustojo vyro širdis. G.Ruplėną ištiko infarktas, o jo bendrakeleiviai pripažino, kad vyras, nors spigino saulė ir tvyrojo didelis karštis, kelionėje nedėvėjo kepurės, gėrė mažai vandens.

Šios aplinkybės nustebino V.Svetikienę. Moteris prisiminė, kad vos tik su vyru atvyko į Izraelį, nakvynės namų, kuriuose juodu apsistojo, savininkas svečiams pažėrė gausybę naudingų patarimų.

Karščiausiu dienos metu jis patarė neiti į jokias ekskursijas, taip pat nebūti tiesioginiuose saulės spinduliuose. Vaikščioti ne saulės atokaitoje, o ta gatvės puse, kur yra šešėlis. Ir būtinai nešioti galvos apdangalą.

„Saulė Izraelyje kabo tiesiai virš pakaušio, – pasakojo V.Svetikienė. – Jos spinduliai kirto tiesiai į viršugalvį. Ir nors saugojomės, dengėme galvą, neišvengėme keisto slėgimo jausmo.“

Termometras pavėsyje rodė 30–33 laipsnius, o saulėje – 40–45. Lietuvių kūnais žliaugte žliaugė prakaitas.

Svetikai dar prieš kelionę žinojo, kas jų laukia, todėl jų kelionių vaistinėlėje buvo magnio ir kalio preparatų – šių širdžiai reikalingų mineralų daug prarandama prakaituojant.

V.Svetikienė jau yra patyrusi keliautoja. Vos tik atsirado galimybė, ji su vyru ėmė pažinti pasaulį. Kasmet vilniečiai išsiruošia net į kelias ilgesnes ar trumpesnes keliones.

„Svarbiausia taisyklė ruošiantis į svetimą kraštą – surinkti maksimalų kiekį informacijos apie šalį, jos tradicijas, geografinius, netgi moralinius ypatumus. Labai svarbūs ir asmeniniai interesai – ko tikiesi iš kelionės, ko nori, ir svarbiausia – įvertinti, ar gali to siekti. Ar gali tverti karštį, ar gali leistis į ilgą žygį pėsčiomis arba dviračiais, ar gali rizikuoti kirsdamas kitos valstybės sieną ir pan.“, – patirtimi dalijosi vilnietė.

Į kelionę ji visada pasiima virškinimą gerinančių preparatų, kepenų ir skrandžio fermentų, vaistų nuo viduriavimo. O apsinuodijus ji pataria kreiptis į vietos vaistinę, kurioje bus pasiūlyta tos vietovės populiarių preparatų negalavimams įveikti.

„Kadaise man teko apsinuodyti Egipte, po to dar pusę metų kamavo įvairūs negalavimai. Dabar žinau, kad tokiu atveju reikia gydytis vietiniais vaistais. Atsivežtieji iš Lietuvos gali neveikti svetur paplitusio užkrato“, – patarė aistringa keliautoja.

Psichologe dirbanti moteris puikiai žino, jog svarbu planuoti kelionę taip, kad iš jos grįžtum pailsėjęs ir kupinas įspūdžių.

„Nereikia norėti vienu kartu patirti labai daug, nes dar nežinia, kokių sąskaitų gali pateikti noras pamatyti daugiau. Net ir kelionėse reikia likti saikingiems – patarčiau pasidžiaugti tuo, ką gavai, ir nusiraminti“, – kalbėjo V.Svetikienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.