Atvažiavo cirkas - vėl šventė mažiems ir dideliems

Klaipėdoje, įprastoje vietoje Taikos prospekte, ir vėl iškilo viliojanti „Baltijos cirko“ palapinė. Ir nors to paties cirko artistai į uostamiestį atvyksta kasmet ir įsikuria čia visam mėnesiui – lankytojų niekada netrūksta.

"Baltijos cirko" programa - įspūdinga ir vis kitokia.<br>A,Kubaičio nuotr.
"Baltijos cirko" programa - įspūdinga ir vis kitokia.<br>A,Kubaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

2014-07-12 17:29, atnaujinta 2018-02-12 00:48

Kai kurie klaipėdiečiai, kažkada čia lankęsi su tėvais, jau atveda savo vaikus. Nemažai yra tokių, kurie cirko programas žiūri kasmet. Ir tai neatsibosta, nes pasirodymai – nepakartojami, įspūdingi ir vis kitokie.

Į klausimą, ką žiūrovai pamatys šiemet atėję į cirko areną, du dešimtmečius gyvuojančio profesionalaus „Baltijos cirko“ vadovas Petras Variakojis atsako: „Labai svarbu ne ne tai, ką jie pamatys, o kokie jie išeis po pasirodymo. Žmonės tikrai nesigailės veltui išleidę pinigus, pasikraus gerų emocijų ir geros nuotaikos ir, manau, pasakys – mane nustebino“.

Didžiausias Lietuvoje kilnojamasis "Baltijos cirkas" jubiliejinį dvidešimtąjį sezoną gegužę pradėjo Vilniuje. Visą liepos mėnesį cirkas su įdomia programa visai šeimai žiūrovų laukia Klaipėdoje.

Cirko trupėje - tarptautinių konkursų ir festivalių dalyviai bei laureatai, oro gimnastai, akrobatai, žonglieriai, iliuzionistai, publikos simpatijas ir plojimus pelnantys ne tik už profesionalumą, bet ir artistiškumą, programos meniškumą.

Vaikams smagiausi – gyvūnėlių pasirodymai. Šiemet juos džiugina beždžionėlė balerinos suknele, meškėnai, ožiukas, katės, usuriniai šunys, paspirtuku važinėjantis ponis.

Kvapą gniaužia rizikingi Ukrainos džigitų triukai ant ristele bėgančių ant žirgų.

„Baltijos cirkas“ - vienintelis Lietuvoje, prieš septynerius metus tapęs Europos cirkų asociacijos nariu. Dabar šioje asociacijoje – 188 trupės, o patekti š šią garbingą kompaniją norėtų keli tūkstančiai.

„Mes su žmona Olga – cirko profesionalai, 1976 metais kartu baigėme Maskvos estrados ir cirko mokyklą. Žinome, ko reikia mūsų žiūrovams. Svarbiausia – aukšto lygio programa. Žmonėms aktuali ir bilietų kaina. Važinėjame po Lietuvą, gerai žinome, kaip žmonės gyvena, kiek pinigų gali skirti pramogoms“, - sako P.Variakojis.

Programą arenoje kuria beveik trys dešimtys žmonių.

Su cirku keliauja visa Variakojų šeima. P.Variakojis ne tik kuria ir režisuoja programas, arenoje jis – mažus ir suaugusius linksminantis klounas. Jo žmona, buvusi oro gimnastė, dabar – programos vedėja. Sūnus Petras rūpinasi garsu ir apšvietimu. Anūkas Danielius šįmet pirmąkart ryžosi išeiti į areną ir dalyvauja pasirodyme su laisvomis kopėčiomis. Cirko programose anksčiau dalyvaudavo ir Variakojų dukra Ieva.

„Cirkas – demokratiškas menas. Pas mus dirba lietuviai, ukrainiečiai, rusai , žydai. Gyvename kaip viena šeima. Galime būti pavyzdys, kaip kartu dirba ir puikiai sutaria skirtingų tautybių, pažiūrų, tikėjimų žmonės. Mūsų artistai iš Rytų ir Vakarų Ukrainos – geriausi draugai, laisvalaikiu kartu važiuoja pailsėti prie jūros“, - džiaugiasi P.Variakojis.

Ar žmonėms vis dar reikia cirko? Geriausias atsakymas – kasdien pilnutėlė cirko palapinė, gyvos emocijos, aikčiojimai ir plojimai. Pasak „Baltijos cirko“ atstovų, jiems geriausia reklama – pasirodymus mačiusių žiūrovų vertinimai. Jų pasiklausę, kitądien ateina draugai ir kaimynai.

Cirko artistų gyvenimas nesikeičia nuo senų laikų. Kai pavasarį prasideda pasirodymų sezonas, jie gyvena ant ratų – šalia palapinės sustatytuose vagonėliuose. Ir taip iki rudens.

Kasmet „Baltijos cirką“ aplanko 50-60 tūkst. žmonių.

„Gaila, kad dėl techninių kliūčių negalime parodyti visko, ką sugebame. Nors mūsų kilnojamoji palapinė didžiausia Baltijos šalyse, negalime pademonstruoti vaikščiojimo lynu , oro skrydžių programos. Džiaugiamės, kad pas mus dirba talentingieji žonglieriai broliai Povilas, Andrius ir Kastytis Kundrotai, - pasakoja P.Variakojis. - Daugybės aplodismentų kiekvieną kartą sulaukia Švedijos karališkajame ir garsiajame J.Nikulino cirke dirbęs Arkadijus Vinokuras. Tai tikras profesionalas, o jo pasirodymas „Mechaninė lėlė“ - ne tik pavyzdinė klounada, bet ir žavi pantomima“.

Žiūrovų simpatijas pelno ne tik patyrę cirko artistai, bet ir talentingi vaikai. Jauniausias „Baltijos cirko“ artistas oro gimnastas Ilja – dar tik šešerių.

„Aš pats pasirodžiau scenoje būdamas trejų metų. Dabar jau daug kas išdilo iš atminties, bet tos akimirkos niekada nepamiršiu – matau viską iki šiol tarsi televizijos ekrane“, - sako P.Variakojis.

Ir jis, ir jo cirko artistai viliasi, kad per pasirodymus žiūrovai patiria ne vieną įsimintiną akimirką, pamiršta problemas, pasikrauna gerų emocijų. Ir kitąmat vėl lauks, kada bus išskleista cirko palapinė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.