Kaip apsisaugoti nuo mirtino vabzdžio įkandimo?

Antradienio vakarą Pasvalio rajoną sukrėtė staigi 54-erių metų Andrėjaus P. mirtis. Galimai vyro gyvybę nusinešė mirtinas širšės įkandimas. Kaip policijai ir medikams teigė mirusiojo motina, pats vyriškis nė nenutuokė jog vabzdžių įkandimams yra alergiškas, todėl po ranka neturėjo nei priešalerginių vaistų nei adrenalino, o garbaus amžiaus senolei su greitosios pagalbos medicinos darbuotojais pavyko susisiekti tik po valandos. Deja, atvykę medikai negalėjo išgelbėti vyro gyvybės.

Daugiau nuotraukų (1)

Erika Bružaitė

Jul 16, 2014, 11:40 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 10:24 PM

Kaip nuo mirtinų vabzdžių įgėlimų apsisaugoti alergiškiems žmonėms bei kaip būtinąją pagalbą suteikti nelaimės ištiktiesiems, lrytas.lt paklausė „Bendrosios medicinos praktikos“  klinikos šeimos gydytojo Alfonso Paliulio.

- Kaip apsisaugoti nuo pavojingų bičių, širšių ar kamanių įgėlimo?

- Apsisaugoti nuo tokių įkandimų – praktiškai neįmanoma, juk būdamas gamtoje, niekada negali žinoti kas nutiks. Vis dėl to patariama prieš einant į lauką išgerti priešalerginius vaistus, gamtoje nevalgyti saldumynų, nesiartinti prie bičių ar širšių lizdų, jų neardyti.

- Kaip žmogui žinoti, jog jis yra alergiškas vabzdžių įkandimams?

- Kiekvienas žmogus yra skirtingai alergiškas, vabzdys gali įgelti vieną ar du kartus, po šių įkandimų žmogaus kūne išsivysto alerginiai antikūniai. Tačiau, po trečiojo įkandimo, antikūnių kiekis gali būti nepakankamas, todėl reakcija į alergiją gali sustiprėti arba atvirkščiai.

- Kaip žinoti, kada reikia priešalerginių vaistų, o kada adrenalino?

- Skiriasi alergijos simptomai, būtent taip žmogus gali nuspręsti ar jam pakaks priešalerginių vaistų ar prireiks adrenalino. Jei sutinsta tik įkandimo vieta ar visa ranka – tuomet gali užtekti tik vaistų, jei žmogus pradeda dusti, negali paeiti ar prarandą sąmonę, tuomet būtina adrenalino injekcija.

- Per kiek laiko reikia suteikti būtinąją pagalbą?

- Dažniausiai viskas įvyksta žaibiškai, per keletą sekundžių ar keletą minučių, pavyzdžiui, žmogus važiuoja dviračiu, jam įgelia bitė, jis nukrenta, nebegali judėti, pradeda dusti. Jei ranka dar sugeba pasiekti telefoną ir išsikviesti pagalbą, tuomet jis dar turi vilčių išgyventi, jei nespėja – jį ištinka mirtis.

- Kaip suleisti adrenaliną?

- Jei žmogus dar sugeba kalbėti, adrenaliną galima suleisti į raumenį ar sugirdyti priešalerginius vaistus. Jei jis sąmonę praradęs, tuomet taikyti į veną ir suleisti apie pusę neskiesto adrenalino ampulės, svarbu neperdozuoti, nes nuo didesnio kiekio gali neatlaikyti širdis.

- Ar mirtį alergiškiems žmonėms gali sukelti kitų vabzdžių įkandimai?

- Ne, pavojingiausi yra širšių įkandimai, po to bičių, mažiausiai grėsmingi yra kamanių įkandimai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.