Šiaurės rage vėją gaudo dvidešimt vėtrungių

Klaipėda įamžino Vėtrungių metus – Šiaurės rage ketvirtadienį šventiškai atidaryta vėtrungių alėja. Pagal senųjų burvalčių vėtrungių tradicijas pagaminti dvidešimt naujųjų ženklų ne tik rodo vėjo kryptį, bet ir pasakoja keturių kaimyninių savivaldybių - Klaipėdos miesto ir rajono, Neringos ir Šilutės rajono - istoriją.

Vėtrungių alėja atidaryta Šiaurės rage, pakeliui į keltų prieplauką.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Vėtrungių alėja atidaryta Šiaurės rage, pakeliui į keltų prieplauką.<br>A.Pilaitienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aušra Pilaitienė

Jul 17, 2014, 10:17 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:47 PM

Per atidarymo iškilmes Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius Jonas Genys glaustai nušvietė vėtrungių atsiradimo istoriją pamario krašte, pažymėjo, kad nereikia laužyti iečių dėl prioritetų - svarstyti, kokio kaimelio ar miestelio žvejai pirmieji iškėlė vėtrunges savo kurėnuose.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas padėkojo visoms savivaldybėms, prisidėjusioms prie vėtrungių alėjos atidarymo ir apdovanojo aktyviausius šio projekto dalyvius ir rėmėjus. Gavęs šį įvykį primenančią dovaną Neringos meras Darius Jasaitis nusišypsojo: neringiškius nustebinti vėtrunge nelengva – iš čia jos plinta po visą Lietuvą. Jis įteikė neringiškių dovanas alėjos kūrėjams.

Visus susirinkusius pasveikino ir Lietuvos jūrų muziejaus kurėnu plaukę istorikai. Autentiškai atkurtos senovinės Kuršių marių žvejų burvaltės denyje buvo iškeltas iš ąžuolo lapų nupintas pabaigtuvių vainikas.

Tarp iškilmių dalyvių sukinėjosi ir turistai, atplaukę kruiziniu laivu „Marina“. Žiūrovus linksmino kaimo kapela.

Alėjos atidarymą lydėjo simboliniai varpo dūžiai – juo drauge skambino visi merai.

Vėtrungių alėjas seniai turi Nida ir Kintai, o Klaipėdoje pirmasis toks tik pamario kraštui būdingas ženklas atsirado birželį – jį pakeliui į kruizinių laivų terminalą pastatė Pilies džiazo festivalio organizatoriai.

Naujojoje vėtrungių alėjoje – keturi stovai, prie kurių pritvirtinta po penkias vėtrunges. Neringos, Klaipėdos ir Šilutės rajono vėtrunges sukurti nebuvo pernelyg sunku – yra išlikusių senųjų relikvijų, piešinių, eskizų. O Klaipėdos vėtrunges teko kurti pasitelkus istoriją ir fantaziją, bet laikantis senųjų gamybos technologijų. Jose – uostamiesčiui būdingi akcentai: laivai, švyturiai, senieji pastatai, kai kurių jau net nebėra.

Ant stovų stiebų plevėsuoja burės, kuriose trumpai pristatomi ne tik vėtrungių, bet ir visų savivaldybių istorijos faktai.

Vėtrunges sukūrė patyrę meistrai Laurynas Juodeška ir Vaidotas Bliūdžius, įgiję ekspertų patvirtintus leidimus gaminti vėtrunges.Visa alėja kainavo maždaug 50 tūkst. litų – tai valstybės, savivaldybių ir rėmėjų pinigai. Iki vėlyvo rudens vėtrungėmis galės grožėtis iš Šiaurės rago keltu per Kuršių marias į Smiltynę besikeliantys ir atgal grįžtantys poilsiautojai, Danės krantine vaikštinėjantys žmonės. Vėliau jos saugumo sumetimais bus išmontuotos.

Tačiau sandėliuose nedulkės. Galbūt vėtrungių ekspozicija trumpam iškeliaus į kaimynines bendrame projekte dalyvaujančias savivaldybes. Manoma, kad jos puikiai pristatytų pamario kraštą turizmo parodose.

Vėtrungių alėjos atidarymas įsiliejo į šiandien Klaipėdoje prasidėjusio tarptautinio folkloro festivalio „Parbėg laivelis“ programą. Keturias dienas vyksiančio festivalio metu veiks kūrybinės dirbtuvės, kuriose bus galima pačiam sukurti savą vėtrungę.

Rugpjūčio pabaigoje dar penkias vėtrunges Klaipėdai padovanos jūrų krovinių bendrovė „Klasco“.

1844 metų birželio 26 dieną Prūsijos valdžia paskelbė įsakymą „Dėl prideramos tvarkos žvejybos versle“. Kuršių marių žvejams liepta ant savo burvalčių stiebų iškelti specialius ženklus, pagal kuriuos žvejybos prižiūrėtojai iš tolo atskirtų, kam kuri valtis priklauso ir ar savoje zonoje plaukioja.

Žvejams nepatiko ši naujovė, jie ėmėsi tobulinti ir gražinti atpažinimo ženklus – juose išdrožinėjo savo šeimą, tikėjimą, turtą, darbą atspindinčius simbolius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.