Seniausias pasaulyje švyturys stovi Lietuvos kaimynystėje

Švyturys esantis Kepu miestelyje, Estijos saloje Hiuma, visuomet užėmė trečią pasaulyje vietą tarp seniausiai veikiančių kelrodžių. Tačiau, kai kiti du senieji švyturiai užgeso, šis švyturys tapo seniausiu pasaulyje, rašo dienraštis „Estonian Review“.

Seniausias pasaulyje veikiantis švyturys stovi Lietuvos kaimynystėje, vienoje Estijos saloje.<br>123rf nuotr.
Seniausias pasaulyje veikiantis švyturys stovi Lietuvos kaimynystėje, vienoje Estijos saloje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 22, 2014, 10:00 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:53 PM

Šio statinio nuomininkas Jaanas Puusepas teigė, jog žinoti, kad šis švyturys kelią laivams rodo jau 483 metus ir yra tarp seniausių pasaulyje, buvo didžiulė garbė, o išgirsti, jog jis tapo pačiu seniausiu tarp veikiančiųjų, buvo dar malonesnė staigmena.

Estijos jūrų administracijos navigacijos sąraše šis švyturys vis dar yra įvardintas kaip veikiantis ir rodantis kelią laivams. Deja, kai kurie šaltiniai neįvardina Kepu švyturio kaip seniausio pasaulyje, dauguma žmonių vis dar mano, jog seniausiai veikiantis švyturys yra Heraklio bokštas, nutolęs per porą kilometrų nuo La Korunja miesto, Galicijos regione, Ispanijoje.

Ankščiau įvardintas kaip Dagerort švyturys, Kepu kelrodis yra 32 metrų aukščio ir stovi viduryje kalvos, vakarinėje Hiuma salos pusėje, o jo skleidžiama šviesa virš jūros lygio matoma net už 48 kilometrų. Kepu švyturio statybos buvo pradėtos jau 1505 metais, o nuo 1531 metų rugpjūčio pirmos dienos pradėjo oficialiai veikti.

Pagal „Estonian Review“ parengė Erika Bružaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.