Negalite išsimiegoti per karščius? Tik nemiegokite nuogi!

Vasariškam orui įsigalėjus miego ekspertai dalija naudingus patarimus, kaip per karščius ramiai išsimiegoti. Ekspertai pažėrė gausybę patarimų: nuo maudymosi po šaltu dušu, levandų uostymo ir miegojimo hamake.

Per karščius miegodami nuogi - neatvėsite.<br>123rf nuotr.
Per karščius miegodami nuogi - neatvėsite.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 24, 2014, 9:54 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 6:09 PM

Nenusivilkite pižamos

Atrodo logiška, jog kuo mažiau drabužių vilkėsite, tuo vėsiau jausitės, tačiau neišsirenkite nuogai, kai vasaros naktys tokios karštos ir tvankios.

Pasak miego eksperto Neilo Stanley, miegodami neperkaisite, jei vilkėsite iš natūralių audinių pasiūtą pižamą. Norėdami naktį ilsėtis vėsiau, nemiegokite apsikloję stora antklode.

Maudykitės po šaltu dušu

Naktį miegosite ramiau, jei prieš miegą atsivėsinsite maudydamiesi po šaltu ar drungnu vandeniu. Tačiau jokiu būdu nelįskite po lediniu vandeniu, nes itin šaltas vanduo suteiks jums žvalumo, tad greitai užmigti nepavyks.

Naudokitės ventiliatoriumi

Ventiliatorius gali sumažinti jūsų kūno temperatūrą pakankamai greitai.

„Ventiliatorių atsukite į savo veidą, nes atvėsinę skruostus, pajusite kaip greitai atšąla visas jūsų kūnas“, – teigė profesorius Jimas Horne'as iš Miego tyrimų centro Didžiojoje Britanijoje. Tačiau būkite, atsargūs, ventiliatoriaus neprikiškite per arti savo veido, nes galite prisišaukti neuralgiją - aštraus skausmo priepuolius, kuriuos sukelia pažeisti periferiniai nervai.

Žinoma nuolatinis ventiliatoriaus dūzgimas ir skersvėjis gali pasunkinti jūsų miegą, tačiau tyrimai parodė, jog įjungtas ventiliatorius padės ilgiau ir kokybiškiau išsimiegoti, nei nuolatinis blaškymasis karštą naktį.

Atvėsinkite savo patalynę

Jei be paklodžių ar antklodžių miegoti jums nepatinka, galite pasinaudoti kitu patarimu – atvėsinkite savo patalynę. Tvarkingai ją sulankstykite, įdėkite į maišelį ir įkiškite į šaldytuvą valandai ar porai valandų. Kai kurie žmonės mėgsta šiek tiek sušlapinti paklodes, prieš kišant jas į šaldytuvą.

Kiek drastiškesnis metodas yra pagalvių apvalkalus trumpam įkišti į šaldiklį.

„Tokie metodai padeda, tačiau jų efektai tėra trumpalaikiai, nes žmogaus kūno temperatūra greitai sušildo paklodes ir pagalvių apvalkalus“, – pripažino gydytojas N.Stanley.

Miegokite pirmame aukšte

Šiluma kyla aukštyn, todėl paprastai gyvenamųjų namų pirmuosiuose aukštuose yra šiek tiek vėsiau, nei viršutiniuose, ypač namuose, kurių grindys yra dengtos plytelėmis. Jei galite, perkelkite savo lovą aukštu žemiau ar bandykite išsimiegoti išlankstomoje sofoje svetainėje.

Jei jūsų kambaryje yra stoglangis, nakčiai atidarykite jį, tuomet šilto oro srovės iš jūsų tvankaus kambario pateks į lauką.

Stenkitės išlikti ramūs

„Pasistenkite visus neramumus palikti už savo miegamojo durų,– patarė profesorius J.Horne'as.- Ir besiruošdami nakčiai nesvarstykite, ar pavyks užmigti.“

Įkaitusios kojos

Dauguma tiki, jog miego metu atvėsti padės viena iš po patalų iškišta pėda, tačiau pasirodo, toks mąstymas yra klaidingas.

„Atšalusios pėdos neleis jums ramiai išsimiegoti, todėl nesušaldykite jų, prisiminkite, jūsų veidas turi atvėsti, o ne kojos“, – patarė profesorius J.Horne'as.

Pasinaudokite laisvu kambariu

Jei galite, itin tvankiomis naktimis pasistenkite miegoti atskirai nuo savo partnerio. Miegoti šalia savo partnerio gali būti itin nepatogu ir slogu, nes žmogaus kūnas gali išskirti net 116 vatų šilumos energijos per valandą.

Nepersivalgykite

Soti vakarienė prieš pat miegą tikrai nepadės jums gerai išsimiegoti tvankią naktį. Vėlai vakare prisivalgius jūsų kūnas pritvinksta kalorijų, kurios išskiria šilumą, todėl jei jaučiatės alkani prieš miegą, geriau suvalgykite ką nors neriebaus, pavyzdžiui mažai kaloringas salotas. Jei vis dėl to negalėjote atsispirti naktipiečiams, pasistenkite palaukti pusvalandį ar valandą prieš ruošdamiesi eiti miegoti, tuomet jūsų organizmas spės maistą suvirškinti. Sumažinkite alkoholinių gėrimų kiekį

Gerai žinoma, kad alkoholis trukdo miegui, o ypač kai lauke taip karšta. Alkoholis sulėtina organizmo veiklą, tad kūnas pradeda nebepalaikyti normalios temperatūros. Išgėrus paspartėja kraujo apytaka, kūnas staiga sušyla, tačiau vėliau atšąla. Nors kūnas atšąla, nerekomenduojama gurkšnoti alkoholinių gėrimų prieš pat einant miegoti.

Net nedidelis alkoholio kiekis gali sukelti dehidrataciją, todėl naktį ištroškus ne kartą teks keltis, o ryte atsibusti nepailsėjusiam. Prieš eidami miegoti, nesvarbu prieš tai gėrėte alkoholį ar ne, šalia lovos pasistatykite stiklinę vandens.

Sušokite Dickens'o šokį

Kai žymusis rašytojas Charles Dickens'as negalėdavo užmigti, jis išlipdavo iš savo lovos, aplink save mojuodavo rankomis ir lėtai vaikštinėdavo po kambarį, kol atsivėsindavo. Toks keisto šokio efektyvumas gali būti paaiškinamas moksliškai: kai jūsų kūnas yra vėdinamas, prakaitas išgaruoja ir tai leidžia jums greičiau atvėsti.

Ar natūralūs vaistai gali padėti?

Daugybė įvairiausių produktų vaistinėse ar elektroninėse parduotuvėse yra skirti palengvinti miegą, vieni iš jų pagaminti iš cheminių, kiti iš natūralios kilmės produktų. Tačiau, kol kas nėra svarių mokslinių tyrimų, įrodančių, visapusišką tokių produktų efektyvumą, tačiau pripažinta, jog šie preparatai atpalaiduoja raumenis ir yra priešuždegiminiai.

Nors dauguma žmonių tiki, jog ramunėlių ar chrizantemų arbatos padeda užmigti, iš tiesų tokios arbatos ar panašūs preparatai veikia kaip placebas.

Įsigykite oro kondicionierių

Jei niekaip negalite pakęsti tvyrančio karščio savo namuose, tuomet įsigykite oro kondicionierių. Tačiau tokių prietaisų kainos gali siekti ir kelis tūkstančius litų, jei karštis jus kamuoja tik keletą dienų per metus, tuomet galite sutaupyti, o jei kaitra jus kankina nuolat – tuomet be dvejonių galite ryžtis įsigyti oro kondicionierių.

Išbandykite šaldančią pagalvę

Jei sunkiai pakeliate karštį ar naktimis gausiai prakaituojate, galite išbandyti šaldančią pagalavę (angl.chillow), įvairių gamintojų reklamose teigiama, jog tokia pagalvė leis jums užmigti net 68 procentais greičiau, negu be jos. Tačiau, gydytojas N.Stanley, išbandęs tokią pagalvę, teigė, jog ji yra per šalta, todėl ja rekomenduojama naudotis tik itin karštomis naktimis.

Miegokite hamake

Miegoti lovose karšta ne vien dėl šilto oro lauke, o ir todėl, jog jos susideda iš galybės daiktų – čiužinių, antkoldžių, paklodžių ir pagalvių. Tuo tarpu, hamakai yra pagaminti iš plonos medžiagos, pro kurią oras patenka lengvai ir leidžia kūnui atvėsti. Nusprendus keletą naktų miegoti hamake, iškyla tik vienintelė problema – kur pritvirtinti jo galus?

Uostykite levandas

Jau prieš daugybę amžių, žmonės pripažino levandas turinčias gausybę medicininių savybių. Nemažai žmonių tiki, jog jie ramiau miegos pauostę levandų aliejaus prieš pat besiruošdami į lovą ar keliais lašais pašlakstę savo pagalvę. Panašiai veikia ir sudžiovintų levandų paketėlis, kuris nuramina ir jūs pamažu jaučiatės vis labiau mieguistesnis. Na o, jei levandų kvapas užmigti nepadės, bent jau jūsų lova maloniai kvepės.

Kaukė akims

Greičiau užmigti ir geriau išsimiegoti gali padėti kaukė akims ir ausų kimštukai, jie užblokuoja šviesą ir garsą, tad tai turėtų padėti jūsų poilsiui.

Pagal dailymail.co.uk parengė Erika Bružaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?