Stovykla prie Kernavės nukėlė vaikus į „Žiedų valdovo“ pasaulį

Šią savaitę miškuose šalia Kernavės apie 150 vaikų ir jaunuolių džiaugiasi gražiausiu vasaros nuotykiu – skautiška stovykla. Seniausio Lietuvos skautijos vieneto, Kernavės tunto, 25-mečio stovykloje skautai mokosi savarankiškumo: patogiai įsirengti namus, kuriuose gyvens visą savaitę, gamintis maistą ant laužo, išgyventi miške be tėvų bei technologijų.

Skautų stovykla paremta J.R.R. Tolkieno knyga „Žiedų valdovas“.<br>Organizatorių nuotr.
Skautų stovykla paremta J.R.R. Tolkieno knyga „Žiedų valdovas“.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 30, 2014, 2:13 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 3:37 PM

„Ši stovykla skautams – netradicinė, - džiaugiasi Kernavės tunto vadovė Jūratė Jonytė. - Turime unikalią temą – stovyklaujame remdamiesi J.R.R. Tolkieno knyga „Žiedų valdovas“. Tema skautams nėra tolima. Romane išaukštinamos vertybės - draugystė, atsidavimas, tarnavimas artimui, ištikimybė, meilė gamtai yra labai artimos ir skautų idealams.“

Dauguma skautiškų užsiėmimų stovykloje yra paremti J.R.R Tolkieno romano motyvais. Mažiausieji (6-10 m.) skautai, stovykloje žaidžiantys hobitus, įsikūrinėja stovyklavietę kaip grafystę. Siuvami teminiai rūbai, daromi mediniai ginklai, iš miško medžiagų pastatyta didelė lapinė - hobitų ola.

Vyresni (10-14 m.) vaikai gyvena nykštukų karalystėje. Be kovos ginklų bei šalmų gamybos jie išsiskiria ir savo nykštukų barzdomis, lobių ieškojimu, o vakar visi iškeliavo nugalėti slibino.

Patyrę skautai (14-18 m.) - elfų karalystės atstovai – namus šį kartą įsirengė įspūdingai. Už šaltinėlio išgraužtos vagos buvo įkurta nauja pastovyklė galinti prilygti pramogų parkui. Į ją galima patekti tik pačių skautų sukonstruotu tiltu arba atskristi ir išskristi iš jos naudojant virvę.

„Šiuo metu vaikai yra išėję į žygį. Dėl karščių žygiai bus trumpi, bet praturtinti programa, kupina nuotykių bei gerųjų darbų kitiems,“ - pasakojo stovyklos viršininkė.

Ketvirtadienį stovyklautojai linksminsis teminėje mugėje, kurios metu vaikai galės išmokti amatų, tokių kaip duonos kepimas, odos išdirbimas, lankų gamyba, pasakų sekimas bei audimas. Įdienojus mugėje jie galės parodyti ko išmoko - parduoti pagamintus darbus. O vakare už uždirbtus specialius stovyklos pinigus aukcione galės nusipirkti įvairių pramogų ir skanėstų. Stovyklos vidurio kulminacija taps puota, kurios metu skautai mokysis šokti linijinius šokius ir galės pademonstruoti teminius rūbus, kuriuos patys gaminosi dar iki stovyklos.

Skautai neįsivaizduoja stovyklos be strateginio žaidimo. Šį kartą buvo lengva pasirinkti temą, mat orkai siaučia Kernavės miškuose. Susivieniję hobitai, nykštukai, elfai ir žmonės ruošis mūšiui, gaminsis šarvus, ginklus, magai rinks konkorėžius ugnies sviediniams. O vadovai, atstovaujantys blogio jėgas, apsirengę baisiomis kaukėmis, mes iššūkį mažiesiems.

Pabaiga, žinoma, bus laiminga. Gėris nugalės blogį ir visi džiugia gaida uždarys stovyklą paskutiniame vakaro lauže, kuriame visi kartu tradiciškai žais žaidimus, dainuos dainas ir šauks skautiškus šūkius.

Visi stovyklos vadovai yra savanoriai. Kernavės tunte savo laiką jaunimo ugdymui skiria per 40 įvairaus amžiaus žmonių, kurie už darbą negauna jokio atlygio. Dažnas jų – pats užaugo skautiškame judėjime ir dabar patirtį perduoda jaunesniems skautams.

Visi programos elementai yra paremti skautų įkūrėjo lordo Roberto Baden-Powelio idėjomis, kurios įkvepia 30 000 000 skautų visame pasaulyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.