Lenktyniauti galima ir kukurūzų, ir karklų labirintuose

Kukurūzų labirintais išgarsėjęs anykštėnas šiais metais pasiūlė naują pramogą – tris karklų labirintus. Bet jiems užauginti reikėjo ir kantrybės, ir pinigų.

Linksmybių netrūksta kukurūzų labirinte.
Linksmybių netrūksta kukurūzų labirinte.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Aug 1, 2014, 11:07 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:38 PM

30-metis anykštėnas Deividas Dilys prieš penkerius metus pramogų organizavimo verslą pradėjo nuo labirinto kukurūzų lauke, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Norinčių paklaidžioti klaidžiais labirintais kasmet vis daugėjo, todėl šiais metais išradingas verslininkas pasiūlė naują pramogą – net tris labirintus, sukurtus iš ilgiau nei kukurūzai žaliuojančių karklų.

Vieninteliai Baltijos šalyse

Tokie karklų labirintai – vieninteliai ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse.

Kukurūzų labirintą D.Dilys įrengs ir šiemet. Tačiau, skirtingai nei ankstesniais metais, įpusėjus liepai kukurūzai dar net nebuvo pasiekę žmogaus aukščio.

Kadangi kukurūzų labirintai tinkami naudoti palyginti trumpai – nuo rugpjūčio iki lapkričio, D.Dilys jau po pirmųjų sėkmingų verslo metų ėmė galvoti, iš ko būtų galima sukurti ilgaamžiškesnius labirintus.

Taip jam šovė mintis labirintams panaudoti tarsi į tvorą supintus karklų krūmus.

Tvoros kaina smarkiai išaugo

Iš pradžių anykštėnas verslininkas tikėjosi, kad tokioms tvoroms tiks laukiniai karklai. Tačiau paaiškėjo, kad teks ieškoti specialiai tvoroms formuoti auginamų hibridų. Todėl tvoros kaina išaugo 5–7 kartus – iki 30 litų už metrą. Iš viso 1 ha teritorijoje prieš 3 metus iš karklų buvo supinta apie 2 km tvorų.

Nors karklus D.Diliui pardavė ir iš jų tvoras supynė ne vienus metus šiuo amatu užsiimantis žmogus, anykštėnas neišvengė nemalonumų.

Paaiškėjo, kad šioms gyvoms tvoroms reikia nuolatinės priežiūros, karklus reikia ne tik genėti, bet ir ginti nuo kenkėjų, ligų.

D.Dilys ne juokais išsigando, kai šiemet tiesiog akyse ėmė džiūti karklai. Patyręs augalų specialistas paaiškino, kad itin sparčiai nuo pavasario ūgtelėjusiems karklams dirvožemyje pritrūko maisto medžiagų. Vyriškis džiaugiasi, kad dabar žaliosios sienos vėl atsigauna.

Šiemet šalia jau žmonių pamėgto kukurūzų labirinto vartus atvėrusiame karklų parke iš viso įrengti trys labirintai – Didysis, Apvalusis ir Lenktynių. Pastarąjį sudaro du vienodi labirintai, kuriuose galima varžytis, kas greičiau ras kelią.

Siūlo ir daugiau pramogų

Aptvertoje teritorijoje yra ir daugiau pramogų – galima pašaudyti į taikinius iš lanko ar dažasvydžio šautuvo, pasivartyti specialiuose kamuoliuose ant vandens čia pat tyvuliuojančiame tvenkinyje, pašokinėti ant batuto. Yra ir poilsio zona su laužavietėmis.

Anykštėnas džiaugiasi, kad iš pradžių kukurūzų labirintui, o dabar ir karklų labirintų parkui pavyko surasti itin strategiškai patogią vietą.

Jo išsinuomotas žemės sklypas yra vos keli kilometrai nuo Anykščių, prie pat kelio, kuriuo turistai važiuoja apžiūrėti Puntuko, o dar po metų kitų bus įrengtas medžių lajų takas virš Anykščių šilelio.

Į karklų labirintų parką atvyksta ir šeimos su vaikais, ir jaunimo kompanijos.

Parkas dirba kasdien, bet daugiausia lankytojų apsilanko savaitgaliais.

Kai kuriais savaitgaliais jų skaičius siekia ir pusę tūkstančio.

Neįprastą verslą sumanęs anykštėnas sako, kad didžiausi jo priešai – netiksliai orus prognozuojantys sinoptikai: „Neseniai prieš pat savaitgalį jie pranešė, kad bus prasti orai ir lis. Tad nemažai lankytojų, kurie žadėjo atkeliauti, nepasirodė – pabijojo prastų orų. O lietaus tą dieną nė lašo neiškrito.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.