Rugpjūčio 1 d. Pirmosios Lietuvos konstitucijos ir skautų diena

Lietuvos Respublikos piliečiai švenčia. 1922 m. Steigiamasis Seimas priėmė pirmąją nuolatinę nepriklausomos Lietuvos valstybės Konstituciją ir užbaigė laikinųjų Konstitucijų ciklą. Pagal ją Lietuva buvo paskelbta demokratine respublika, kurios valstybinė kalba – lietuvių. Įstatymų leidžiamoji valdžia priklausė Seimui, įstatymų vykdomoji valdžia – prezidentui ir ministrams. Steigiamajam Seimui buvo leista rinkti prezidentą. Seimas ir prezidentas buvo renkami 3 metams.

Skautai ir Lietuvoje lieka skautais – drausmingi jaunuoliai siekiantis padėti artimui ir Tėvynei.<br>P.Lileikio nuotr.
Skautai ir Lietuvoje lieka skautais – drausmingi jaunuoliai siekiantis padėti artimui ir Tėvynei.<br>P.Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Aug 1, 2014, 1:03 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:48 PM

Pasaulinė skautų diena. Viskas paprasta, kaip ir pati organizacija – tiesiog ji buvo įkurta šią dieną 1907 m.

Benine – Nepriklausomybės diena (ją nuo Prancūzijos atgavo 1960 m.). Kolorado valstija mini savo įstojimą į Jungtinių Valstijų sudėtį. Libane minima Armijos diena. Žmonių išlaisvinimo armijos įkūrimo metines mini, taigi savo kariuomenės dieną švenčia ir Kinija.

Visoje buvusioje britų imperijos teritorijoje šiandien švenčiamos 1833 m. vergovės panaikinimo akto, kuris įsigaliojo šią dieną 1834 m., metinės. Šventės kulminacija yra karnavalas. Tiesa, daugelyje Karibų šalių pats karnavalas, o reiškia, ir didysis šventimas, vyks pirmąjį rugpjūčio savaitgalį. Žodžiu, rytoj buvę vergai švenčia dieną, kai buvę šeimininkai suprato, kad jie yra žmonės. Mes lyg ir niekuo dėti, bet žmogiškumą švęsti visada verta.

1291 m. susivienijus gentims įkurta Šveicarijos konfederacija. Kadangi Lietuvoje daug šiai valstybei pavydinčių, galime ir paminėti.

Su broliais lenkais paminėjime Varšuvos sukilimo pradžią. 1944 m. Varšuvoje prasidėjo sukilimas prieš šalį okupavusius vokiečius fašistus. Artėjusi prie Varšuvos sovietų kariuomenė pristabdė puolimą, kad vokiečiai patys išžudytų ir būsimiems okupantams nepalankius Lenkijos patriotus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.