Andriui Užkalniui Čikaga - lyg Amerikos Kaunas

Gaila, tačiau į Čikagą lietuviai dažniausiai važiuoja tik todėl, kad ten gyvena tautiečiai. Atostogoms jie renkasi San Fransiską arba Majamį, o Čikaga lietuvio širdžiai visiems laikams yra tik darbo ir vargo miestas, kurį jie dalijasi su atvykėliais lenkais, italais ir airiais. Tačiau trečiasis pagal dydį JAV miestas prie Mičigano ežero tarp bekraščių vidurio vakarų lygumų yra viena draugiškiausių vietų pasaulyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Andrius Užkalnis

2014-08-02 21:31, atnaujinta 2018-02-11 13:58

Čikagos žmonės apsieina be nervingos Niujorko skubos ar Los Andželo pasipūtimo: nors ir tarp dangoraižių, jie yra mažų miestelių šalies vaikai. Čikaga yra lyg Amerikos Kaunas, kur visi širdyje dar tebėra nenutolę nuo tėvų sodžių ir gamyklų.

Senieji dangoraižiai

Čikaga yra miestas, kuriame XX amžiaus pradžioje vienas po kito kilo dangoraižiai, stulbinę iš viso pasaulio atvykstančius kaimiečius, kuriems penkių aukštų namas jau buvo rūmai.

„Mūrai kaip Telšiuos“, – sakydavo žemaičiai, tarpukariu atvykę į Čikagą ir užvertę galvą į dešimtis aukštų skaičiuojančius pastatus miesto centre, pvz., 1924 metais pastatytą „Chicago Temple Building“. Dabar 23 aukštai ir 173 metrai nieko nenustebins, bet tuomet tai buvo architektūros stebuklas, kaip ir 1930 metais pastatyta Čikagos birža („Chicago Board of Trade“) – 44 aukštų dangoraižis su bronzos durimis ir prabangiu vestibiuliu.

Mičigano ežero pakrantė

Daugelis pamiršta, kad Čikaga prisišliejusi prie didžiulės vandens masės, ir nustemba, jog mieste yra ir jachtų prieplauka, ir dideli smėlio paplūdimiai, ir galimybės toli toli vaikščioti ežero pakrante. Vasarą tai – palaima. Žiemą nuo ežero pučia nežmoniškai šaltas ir veriantis vėjas, lyg adatų šuorai.

Čikaga – kone vienintelis miestas pasaulyje, kuriame kiekvienas vyras žiemą nešiojasi vazeliną. Kitaip neįmanoma išvengti iki kraujo skeldėjančių lūpų.

Čikagos upė

Miestą kertanti vandens arterija kartu su kanalų sistema, kaip ir daugelyje didmiesčių, tokių kaip Paryžius, Londonas ar Sankt Peterburgas, formuoja miesto tapatybę ir miestiečių geografinius pojūčius. Čikagoje upė peiliu brėžia pačią didmiesčio širdį, ir atsiranda „miestas į šiaurę nuo upės“, ir „miestas į pietus nuo upės“. Čia siūloma daug ekskursijų turistiniais laiveliais – kartais tik upe, kartais išplaukiant ir į ežerą, ir tai tikrai vienas geriausių būdų išleisti 20–30 JAV dolerių (apie 50–75 litus) už poros valandų malonumą.

Miestą ir daugybę garsiausių jo pastatų pamatysite patogiausiu ir įspūdingiausiu būdu. Ir ekskursijų vadovai Čikagoje yra ne tie nevykėliai, kokie Londone skaito iš popieriuko nuobodybes į mikrofoną turistiniuose autobusuose: čia savo darbo meistrai – raiškiai kalbantys, smagūs, linksmi, energingi.

 „The Wieners Circle“, 2622 North Clark Street. www.wienercircle.net

Pramogų pramoga. Paprasta dešrainių ir mėsainių užkandinė prabangiame Lincolno Parko rajone jau daug metų garsėja ne tik ir ne tiek maistu, bet ir specialiai samdytomis karingomis juodaodėmis tarnautojomis, kurios, kaip kokiame teatre, be gailesčio burnoja ant klientų ir ginčijasi su jais. Jos tyčia samdomos iš blogiausių miesto rajonų ir keiksmažodžių bei užgauliojimų mokytis joms nereikia: tokias jas išaugino gatvė. Ne tik linksmybės, bet ir labai geri Čikagos dešrainiai – nuo 3,20 JAV dolerio (apie 8 litus). Savaitgaliais – iki penktos ryto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.