Paukščių kaime klega ir paukščiai, ir susižavėję lankytojai

„Kai mes tik čia kūrėmės, aplinkiniai gyventojai kraipė galvas – kas čia jūsų vištų važiuos žiūrėti. O dabar ekskursijos autobusais važiuoja“, – pasakojo Laima ir Rimantas Rakauskai. Ši darbšti ir išradinga pora Cijonų kaimo (Linkmenų sen.,Ignalinos raj.) vienkiemyje prieš porą metų įkūrė Paukščių kaimą, kuriame klegančių įvairiausių paukščių atvažiuoja pasižiūrėti lankytojai ne tik iš įvairių Lietuvos kraštų, bet ir užsienio.

Visoje sodyboje gausu šeimininkės Laimos sukurtų dekoro elementų.<br>R.Stundžienės nuotr.
Visoje sodyboje gausu šeimininkės Laimos sukurtų dekoro elementų.<br>R.Stundžienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Aug 5, 2014, 4:02 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:00 PM

Net šviestuvai – iš kiaušinių

Tai, kad patekai į paukščių mylėtojų sodybą, supranti vos atsidūręs Rakauskų vienkiemyje. Sodybos langai papuošti dailiais karpiniais su paukščiais, ant durų kabo vainikas, išpuoštas plunksnomis ir įvairaus dydžų kiaušiniais, o erdvioje pavėsinėje akį traukia iš daugybės kiaušinių lukštų pagamintas šviestuvas.

Visos šios, ir daugybė kitų originalių puošmenų sukurtos Laimos rankomis, o Rimantas dienas leidžia meistraudamas iš medžio, rūpindamasis sodybos aplinka. Moteris prisipažįsta, kad darbų sodyboje – tiek, kad abu su vyru vos spėja suktis. Jiems vis daugiau talkina ir 8-metė dukra Mėlika.

Mėlika – šeštoji tos pačios šeimos karta šioje sodyboje. Į L.Rakauskienės močiutės sodybą šeima laikinai atsikraustė prie keletą metų, kai nusprendė remontuoti savo namus.

„Galvojome, kad šiame vienkiemyje pagyvensim tik laikinai, kol namuose remontai vyks. Bet tebegyvenam iki šiol“, – juokėsi R.Rakauskas.

Pirmieji lankytojai – darželinukai

Nusprendę įsikurti šioje sodyboje, Rakauskai ėmė galvoti, kokia veikla čia galima užsiimti. „Pelkėse nepriūkininkausi“, – paaiškino šeimininkas, kodėl verstis tradicine žemdirbyste tarp drėgnų miškų įsikūrusioje vietovėje nebuvo galimybių. Tą patį sakė ir jų draugai, stebėdamiesi, kad jie veiks pelkėse.

Įsikūrę senovinėje sodyboje, naujieji šeimininkai nusipirko žąsų, putpelių, povą. „Vaikų darželyje Mėlika pasakodavo apie savo paukščius ir auklėtoja paprašė mūsų leisti vaikus į ekskursiją atvežti jų pasižiūrėti. Po to kita auklėtoja su savo grupe panoro apsilankyti“, – prisimena pirmuosius lankytojus R.Rakauskas.

Tuomet sutuoktiniams ir kilo mintis savo sodyboje įkurti kažką panašaus į kadaise Vokietijoje viešint pas gimines matytą Paukščių parką, kuriame lankytojai gali pamatyti pačių įvairiausių paukščių – nuo įvairių veislių naminių paukščių iki flamingų.

„Na, flamingų tikriausiai neauginsim, nes juos reikia lesinti krevetėmis, kad plunksnos neprarastų rožinės spalvos. Bet jau turim stručių“, – juokauja L.Rakauskienė.

Iš tiesų, Rakauskų įkurtame Paukščių kaime dabar klega jau nemažas būrys plunksnuočių – nuo mažų putpelių, įvairių dekoratyvinių veislių vištų, ančių ir žąsų iki ryškiaspalvių fazanų, povų bei stručių. Dalis jų laikoma voljeruose, kiti vaikštinėja laisvai po sodybą. Čia pat ganosi ožiukai ir avytės, narveliuose dobiliukus kramsnoja apie 100 triušių. Netrukus šį pulką papildys ir lamos.

Būriuojasi prie stručių aptvaro

Paukščius ir gyvuliukus lankytojai gali ne tik pamatyti, tačiau ir paglostyti, paduoti pašaro. Ypač daug klegesio kyla prie stručių aptvaro – ne vienas vaikas iš pradžių baiminasi paduoti žolės šiems milžiniškiems paukščiams, bet po to įsidrąsina.

Šalia stručių aptvaro – šeimininkės sukurtas savotiškas alpinariumas iš ... vynuoginių sraigių kiaukutų. Juos Rakauskai perka ir sumaltus naudoja stručiams lesinti.

Kai kurie lankytojai Paukščių kaimo šeimininkams prisipažįsta būtent čia pirmąkart išgirdę giedant gaidį. R.Rakauskas tokiems pasakoja, kad dėl itin ankstyvo, vasarą net pusę keturių ryto pradedančio žadinti šilkaplunksnio gaidžio net į kitą kambarį persikėlęs miegoti, kad ne taip jo priešaušrio giesmės girdėtųsi.

Per pelkę – pas laimės paukštę

Lankytojų grupėms Rakauskai surengia kelias valandas trunkančią programą – svečiai vaišinami žolelių arbata ir šviežiais šeimininkės iškeptais sausainiais, jų akivaizdoje ant laužo didelėje keptuvėje kepama kiaušinienė iš vištų ar net stručio kiaušinių, iš anksto užsisakę gali ragauti keptų putpelių.

Paukščių kaime ir dideli, ir maži žąsų plunksnomis rašo norus, kuriuos vėliau per pelkę neša į slaptą vietą, kur juos išpildo atskridusi laimės paukštė. Pasijusti paukščiu galima atsidūrus didžiuliame lizde, o atsakinėjant į L.Rakauskienės klausimus apie paukščius, galima ne tik daug naujo apie įvairius sparnuočius sužinoti, tačiau ir prizų už teisingus atsakymus gauti.

Pasak R.Rakausko, į Paukščių kaimą atvažiuoja ekskursijos ne tik iš įvairių Lietuvos kraštų, tačiau užsuka ir užsieniečiai – kaimynai latviai, baltarusiai. Yra lankęsi ir prancūzų, turkų, kurdų.

Ypač dažni svečiai Paukščių kaime – moksleiviai. Jų grupės čia lankosi ne tik šiltuoju metų laiku, bet ir kalėdiniu laikotarpiu, kai sodyboje įrengiama gyva prakartėlė, o kartais užklysta ir Kalėdų senelis, dovanėlėmis nešinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.