Rugpjūčio 7-oji. Švyturio diena ir kompiuterio šešiasdešimtmetis

Švenčiame kompiuterio jubiliejų. 1944 m. IBM pristatė pirmąjį programuojamą skaičiuotuvą ASCC (Automatic Sequence Controlled Calculator), kuris geriau žinomas „Harvard Mark I“ pavadinimu. Tai buvo pirmasis amerikiečių pagamintas programuojamas elektromechaninis kompiuteris ir pirmoji pasaulyje visiškai automatinė skaičiavimo mašina. Gimė kompiuteris. Net tėvai neįsivaizdavo, koks iš jo išaugs darbštuolis.

Ji rodo, šaukia, šviečia ir traukia. Ir tik nereikia sakyti, kad jis jau atgyveno...<br>123rf nuotr.
Ji rodo, šaukia, šviečia ir traukia. Ir tik nereikia sakyti, kad jis jau atgyveno...<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Aug 6, 2014, 3:23 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:34 PM

Švenčiame pasivaikščiojimo tarp dangoraižių jubiliejų. 1974 m. oro akrobatas iš Prancūzijos Philippe'as Petitas, slapta permetęs virvę tarp neseniai pastatytų Pasaulio prekybos centro dangoraižių-dvynių, balansuodamas su lazda išėjo per ją pasivaikščioti. Kadangi subėgę policininkai netrukus jo laukė ant abiejų dangoraižių stogų, vyrukas bėgiodamas lynu ir sūpuodamasis milžiniškame aukštyje praleido bent valandą. Tik prasidėjus lietui nulipo ir pasidavė policininkams. Triukas pradžiugino ligi tol didelio populiarumo tarp niujorkiečių neturėjusių dangoraižių statytojus, tad Philippe'as išsisuko gana lengvai – teisėjas liepė jam surengti nemokamą oro akrobato vaidinimą vaikams.

Na, eiti pasilakstyti tarp dangoraižių nesiūlome – vietoj linksmo pabėgiojimo gali išeiti liūdnas ir labai trumpas skrydis. Tačiau aukštį pagerbti vis tiek kažkaip reikėtų, tad jei esate pajūry, nueikite naktį prie švyturio. Šiaip ar taip, o amerikiečiai šiandien švenčia Švyturio dieną, tad kodėl ir mums nepažiopsoti į amžinai besisukančias švieseles aukštybėse. Laivams jos šiais laikais nelabai reikalingos, tačiau pasiklydus kopose padeda dar ir kaip!

Liūdnai minime dar vieną jubiliejų. 1964 m. taip ir nepatikėję kitų tyrimų rezultatais, JAV gamtininkai nupjovė seniausią pasaulyje medį tam, kad įsitikintų, jog tai seniausias pasaulyje gyvas… oi, jau negyvas, medis. Tik JAV augančių pušų porūšio medis, pavadintas Prometėjumi, buvo ne jaunesnis negu 4862 metų.

Kiribatyje – Jaunimo diena. Dramblio Kaulo Kranto Respublikoje – Respublikos diena (1960 m. šalis tapo nepriklausoma). Kolumbijoje minimos Boyaca mūšio metinės – 1819 m. įvykusiame mūšyje Kolumbija išsikovojo faktinę nepriklausomybę nuo Ispanijos Karalystės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.