Rugpjūčio 13-oji. Tarptautinė kairiarankių diena

Tarptautinė kairiarankių diena. Kadaise tuos, kurie viską darė kairiąja ranka, vadino velnio paženklintais. Dabar į tai lyg ir niekas nekreipia dėmesio, tik patys, vargšeliai, kankinasi – vargsta ieškodami sau tinkamų kompiuterių pelių ir gitarų. Už tai ir paminėkime juos geru žodžiu (aišku, užrašytu kairiąja ranka). Juk net statistika rodo, jog kas penktas garsus žmogus – kairiarankis. Kairiarankiai buvo Ludwigas van Beethovenas, Charlie Chaplinas, Albertas Einsteinas, Marilyn Monroe, Michelangelo, Napoléonas Bonaparte'as, Aleksandras Puškinas, Levas Tolstojus, Leonardo da Vinci, Fryderykas Chopinas.

Koks skirtumas, kuria ranka žmogus atliks darbą? Svarbu, kad gerą ir gerai! Taigi, už gerus kairuolius!<br>123rf nuotr.
Koks skirtumas, kuria ranka žmogus atliks darbą? Svarbu, kad gerą ir gerai! Taigi, už gerus kairuolius!<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Aug 12, 2014, 5:09 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 2:57 PM

Centrinės Afrikos nepriklausomybės diena minima nuo 1960 m. – šaliai atgavus nepriklausomybę nuo Prancūzijos. Laosiečiai švenčia laisvo Laoso dieną („Lao Issara“). Tunise – Moterų diena. Minimos 1956 m. priimto progresyvaus įstatymo, apibrėžiančio asmens statusą, metinės. Pagal šį įstatymą moterys ir vyrai gavo lygybę daugelyje svarbių gyvenimo sričių. Įstatymas panaikino poligamiją, apibrėžė teisinį skyrybų procesą ir nurodė, kad santuoka gali būti registruojama tik sutinkant abiem pusėms.

1913 m. Jungtinėje Karalystėje Harry Brearley pirmą kartą pagamino nerūdijantįjį plieną. Anglakalbės šalys jį laiko šio lydinio išradėju. O mes tiesiog džiaugiamės, kad yra plienas, nuo kurio nereikia nuolat valyti rūdžių.

1961 m. Sovietų Sąjungos kontroliuojama Rytų Vokietijos valdžia uždarė sieną tarp rytų ir vakarų Berlyno, kad sustabdytų masinį žmonių bėgimą į Vakarus. 2008 m. kilus karui dėl pietų Osetijos, Rusijos armija okupavo Gruzijos miestą Gorį.

Nei Berlyno sienos statybos pradžios, nei Gorio okupacijos švęsti lyg ir nereikėtų. Užtat galima atšvęsti tai, kad abu šie projektai žlugo ir blogiečiai pralaimėjo. Na, o pažįstamą kairiarankį reikia pasveikinti. Tik ne per daug karštai – kad nepradėtų lipti ant galvos reikalaudamas nuolat jaustis kaltam už tai, kad senovėje dešiniarankiai kenkė jiems, kairiarankiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.