Rugpjūčio 15-oji. Žolinė ir muzikos festivalių diena

Rugpjūčio vidury lietuviai nuo seno šventė vasaros ir rudens sandūrą. Atsisveikinimo su želmenimis ir gėlėmis diena, vadinama Žoline, buvo skirta didžiajai deivei gimdytojai Ladai. Moterys šią dieną rinkdavo gražiausias laukų gėles, vaistažoles, dėkodavo žemei už derlių ir grožį. Žolinių švęsti susirinkdavo visa giminė. Buvo tikima – kas neateis kartu švęsti per Žolinę, bus neturtingas. Bažnyčiose ir dabar rengiami iškilmingi Žolinės atlaidai.

Išeiginė diena, muzika, pajūrys... Tik nesupainiok - Žolinė su rūkstančia žole neturi nieko bendro!<br>T.Bauro nuotr.
Išeiginė diena, muzika, pajūrys... Tik nesupainiok - Žolinė su rūkstančia žole neturi nieko bendro!<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Aug 14, 2014, 3:10 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 4:06 AM

Nors Marijos dangun ėmimo dogma paskelbta tik 1950 m., liturginis šio įvykio minėjimas žinomas nuo V amžiaus. Japonų budistai pagerbia iškeliavusių protėvių dvasias, o žolėdžiai ir kiti žolės mėgėjai švenčia Žolinę. O ko nešvęsti – juk poilsio diena ir ne mus kol kas į tą dangų kviečia.

Zarasų miestas švenčia savo gimtadienį. Kodėl būtent šiandien minimas oficialiai 1506 m. įkurtos gyvenvietės gimtadienis galime ir nesiaiškinti. Svarbu, kad vasara, aplink ežerai, o mieste – didžiulė šventė. Siaučiame dvigubai.

Romėnai šią dieną garbindavo deivę Dianą, graikai – Artemidę. Abi buvo laikomos augalų ir gyvūnų globėjomis. Japonijoje šiandien pagrindinė Bono šventės diena. Tai lyg mūsų Vėlinės – žmonės pagerbia iškeliavusių protėvių dvasias. Egipte prasideda Nilo potvynio šventė. Senovės egiptiečiai tikėjo, kad Nilas tvinsta nuo Izidės ašarų, kurias ji lieja dėl mirusio vyro Ozyrio. Kadangi šis reiškinys visuomet buvo labai svarbus Egipto ūkiui, šiandien prasidedanti ir dvi savaites besitęsianti potvynio šventė minima ir dabar. Ypač aktyviai ją mini vietos krikščioniškos koptų bendruomenės narai.

Lenkai švenčia savo Ginkluotųjų pajėgų dieną – taip paminimas 1920 m. mūšyje dėl Varšuvos su Sovietų Rusija įvykęs lūžis, prilyginamas stebuklui. Rumunai švenčia Karinio jūrų laivyno dieną. Kosta Rikoje – Motinos diena.

Ir Šiaurės, ir Pietų Korėjos sutartinai švenčia Išlaisvinimo dieną – minimas šalies nepriklausomybės atgavimas ją nuo okupavusių japonų 1945 m. Pusiaujo Gvinėjoje – Konstitucijos diena, Kongas švenčia 1960 m. nuo Prancūzijos atgautą nepriklausomybę. Indijoje irgi Nepriklausomybės diena – 1947 m. Jungtinė Karalystė liovėsi valdyti šią šalį.

Amerikiečiai švenčia pergalės prieš Japoniją dieną. Kapituliacija buvo pasirašyta tik rudenį, tačiau imperatorius pralaimėjimą jau pripažino viešai, girdint visai liaudžiai.

Na, o viso pasaulio hipiai ir roko festivalių gerbėjai švenčia pirmojo legendinio tokio festivalio metines. 1969 m. įvyko Vudstoko atidarymas. Legendinis roko festivalis tapo visos kartos simboliu toli gražu ne tik Amerikoje. Kaip tai paminėti? Aišku, taškantis smėlyje prie savo palapinės Karklėje. Juk šiandien čia irgi prasidėjo festivalis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.