Pirmąjį rugsėjo savaitgalį vykstanti šventė kasmet privilioja tūkstančius žiūrovų. Ir tai nenuostabu: vaikštinėdami katilų ir puodų alėjoje jie gali stebėti žuvienės virimą nuo pat pradžios iki pabaigos ir nemokamai pasivaišinti sriuba.
Pagal čempionato taisykles dalyviai vieną katiliuką savo gardėsio pateikia komisijai, o likusią sriubą išdalija susirinkusiems nemokamai. Pernai žiūrovai susrėbė 2200 litrų žuvienės, šįmet planuojama išdalyti 380 litrų daugiau.
Mažųjų laivų uoste visos komandos prisistatys vidurdienį ir išsiskirstys dirbti. Žuvienė turi būti baigta nuo 14 iki 14 val. 30 min. Atsivežtas puodas negali būti mažesnis negu trisdešimties litrų talpos.
Pirmajame čempionate 2009 metais dalyvavo tik penkios komandos, o pernai į Šilutę suvažiavo 46 žuvienės virimo specialistų komandos. Šįmet iš anksto užsiregistravo 44 komandos. Daugiau kaip pusė komandų – ne iš pamario krašto, penkiolika jų atvyksta pirmą kartą.
Komisijos nariai renka geriausią žuvienę nežinodami, kas ją virė. Sriubos būna skirtingos ne tik dėl skirtingų receptų, bet ir dėl skirtingų žuvų bei kitų sudedamųjų dalių, kurių komandos gali atsivežti pačios. Nugalėtojui įteikiama Šilutės rajono mero dovana – kintiškio menininko Romo Tarvydo sukurtas žiedas.
Žuvienės virimo čempionatas. Mažųjų laivų prieplauka, Šilutė. Komandų prisistatymas rugsėjo 6 d. 12 val.