Ispanija makiažo meistrei Vaidai Venckutei pažadino norą piešti

Jie visus metus dirba kaip bepročiai. Ar galės atostogauti – spėlionės lyg lošiant kazino. Tad ir šį kartą nieko iš anksto neplanavusi žinoma pora – „Galapagų“, Roko naktų ir Bliuzo naktų organizatorius Algirdas Barniškis-Blėka (44 m.) ir mados bei grožio studijos „Wondertime“ įkūrėja Vaida Venckutė (38 m.) išlėkė į Ispaniją.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 15, 2014, 7:30 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 7:55 AM

Jiedu beveik niekada nekeliauja vieni – draugiją palaikė Vaidos dvidešimtmetis sūnus, irgi festivalių organizatorius Mantas Rasimavičius. Šį kartą jau su drauge Virginija.

Kai kartą Blėka su Vaida nuvyko į Ispaniją dviese, trečią dieną iš senelių atsiskraidino ir Mantą.

„Juokėmės, kad mums nėra ką veikti vieniems, be to, pradėjo sąžinė graužti“, – „Lietuvos ryto" žurnalui „Stilius" prisipažino Vaida.

Būtent Mantas ir tapo pastarosios kelionės iniciatoriumi, nes jam patinka šilta ir svetinga Ispanija.

Barselona savo šurmuliu keliautojams priminė Londoną. Visi, išskyrus Vaidą, ten naktinėjo iki paryčių.

„Buvau visiškai išsekusi po darbų, tad rinkausi poilsį, – neslėpė moteris. – Svarbiausia iš kelionės pasiimti viską iki galo. Turi būti ir pasyvaus poilsio, ir aktyvaus, bet svarbiausia – pasisemti įkvėpimo. Labai norėjau pamatyti Salvadoro Dali ir Galos rezidenciją Port Ligate šalia nuostabaus Kadakeso miesto, kur menininkas praleisdavo 9 mėnesius per metus kurdamas nuo ryto iki vakaro. Patekome ten per stebuklą, nes, žiopliai, neužsisakėme nieko iš anksto, bet paklūpėjome ant kelių ir buvome įleisti.“

Nepaprastas įspūdis liko visiems keliauninkams, mat garsiojo kūrėjo namuose viskas taip, tarsi jis dar ten gyvena, tik kažkur trumpam išėjęs.

Ten pilna daiktų – nuo antikvaro iki novatoriškiausių, net „Adidas“ kamuolys guli. S.Dali viską projektavo pats, o kai kuriuos baldus gamino savo rankomis.

Labai nustebino S.Dali ir jo mylimosios Galos buities kultūra: dideliame kambaryje, kaip menėje be durų, stovi dvi atskiros lovos, yra du atskiri vonios kambariai, Galos drabužinė, jos atskiras „Oval room“ su Šnabždesių kupolu. Viskas byloja apie šių dviejų žmonių pagarbą asmeninei erdvei.

„Kadakesas – toks gražus ir jaukus, kad tarsi šnekučiuojasi su keliautojais. Kartojau tarsi mantrą – kaip gražu pas tave, Dieve, – juokdamasi prisipažino Vaida. – Ne veltui ten vykdavo kurti didieji menininkai. Tvyro ypatinga atmosfera, po ilgo laiko pajutau norą paimti pieštuką į rankas ir nepaleidau jo tris dienas. Piešiau katedrą iš tos vietos, kur ją tapė S.Dali. Kadakese, kitaip nei Barselonoje, jau keldavausi anksti, buvo labai gaila miegoti. Vaikštinėjau tarsi savo praėjusio gyvenimo gatvėmis, viskas atrodė taip sava, priimtina – tarsi antroji oda.“

Iš Kadakeso Vaida parsivežė ypatingą dovaną – paplūdimyje sūnaus rastą akmenuką su skylute. Iš viso ši šeima vengia tradicinių suvenyrų – kaip juokauja, jie primena jiems „euroremontą“. Su lauktuvėmis norisi parvežti jausmo, todėl ir renka akmenukus, kriauklytes, ieško vietinių prieskonių. Vaida kolekcionuoja rožinius – jų parveža ir draugams.

Kelionėse Vaida su Blėka ir sūnumi stengiasi įsigyti drabužių, nes Vilniuje tam neturi laiko.

Makiažo meistrė rūpinasi beglobiais gyvūnais, yra su jais susijusių projektų iniciatorė, tad nenuostabu, kad ji pasidomi, kaip kuri šalis rūpinasi gyvūnais.

„Esu skaičiusi kažkurio garbaus asmens mintį, kad šalis tokia, kaip ji elgiasi su savo gyvūnais. Nebegaliu keliauti į tam tikras šalis. Pavyzdžiui, pernai Sicilijoje širdį draskė gyvūnai gatvėse. O štai Romoje – nė vieno beglobio. Šunys, katės ir kai kurie kiti gyvūnai per tiek evoliucijos metų jau nebe žvėrys. Žmogus prisijaukino juos ir turi būti atsakingas.

Smagu, kad Ispanijoje niekur nemačiau beglobių. Kadakese, netoli katedros, buvo apie 20 kačių. O, Dieve, galvoju! Bet, pasirodo, labai neprastame namelyje – kačių prieglauda. Visos su įkirpta ausyte ir sterilizuotos. Katės ten labai gerbiamos, tarsi miesto talismanas“, – pasakojo Vaida.

Šeima kelionėse dažniausiai gyvena apartamentuose – taip daugiau viskam laisvės. Kartą, kai Mantas dar buvo paauglys, trijulė nuvyko į viešbutį, kuriame „viskas įskaičiuota“, tačiau ja beveik ir nepasinaudojo, nes iškeliavo į kalnus.

Trijulė įsitikinusi, kad kelionės prailgina gyvenimą. Ilsėdamasis turi gerą progą ilgiau ir nuoširdžiau pabendrauti, perkratyti mintis ir rasti atsakymų į klausimus, kuriuos kasdienybėje vis nukiši kur toliau.

Paskutinę atostogų dieną tradiciškai Vaida su Algirdu ir sūnumi švenčia išleistuves. Tai reiškia, kad visko būna daug, tik mažai miego. Blėka su Mantu pradeda juokauti ir krėsti nesąmones taip, kad, pasak Vaidos, iš juoko galima pakratyti kojas. Į smagų erzelį įsitraukia net aplinkinius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.