Maroko kultūra – naujoji Juozo Statkevičiaus kūrybos mūza

Spėlionių ir intrigų laviną sukėlęs naujosios Juozo Statkevičiaus kolekcijos „Pavasaris/vasara 2015’’ pristatymas jau čia pat – ketvirtadienį. Likus porai dienų iki renginio, talentingasis dizaineris savo gerbėjams ir būsimos kolekcijos žiūrovams atskleidžia, jog būtent kelionės į Maroką, jo spalvingos aplinkos, kultūros pažinimas – pagrindiniai naujosios kūrybos įkvėpimo šaltiniai.

Maroko kultūra - naujoji Juozo Statkevičiaus kūrybos mūza.
Maroko kultūra - naujoji Juozo Statkevičiaus kūrybos mūza.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 13, 2014, 6:39 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 3:33 PM

„Šiemet ne kartą buvau Maroke, išmaišiau visą šalį, lankiausi ir Marakešo Mažorelio sode. Ten būdamas iškart supratau, kad mano nauja kolekcija bus įkvėpta būtent Maroko, jo spalvingos, turtingos kultūros, kadaise įkvėpusios ir legendinį Yves’ą Saint-Laurent'ą“, – sakė Juozas.

Anot menotyros mokslų daktarės Kristinos Sabaliauskaitės, Maroką suprasti ir jo grožį įvertinti gali tik pakankamai pažengusi vaizduotė, gebanti mąstyti abstrakčiomis kategorijomis, tik akis, gebanti įvertinti geometrinių formų konceptualumą ir išgrynintų, pirmapradžių spalvų akordus.

„Geometrinio ornamento tobulybė; tai, kaip viename taške susitinka seno mūro rausvumas, akinanti dangaus mėlynė ir akį rėžiantis žalias bananmedžio lapas, kaip „barasi“ kruvinas rožės raudonis, šafrano geltonumas ir plytelės glazūros ultramarinas – tai dalykai, kurie įkvepia ir su kuriais žaisti imasti tik itin patyrę, įgudę dizaineriai’’, – įsitikinusi K.Sabaliauskaitė.

„Prieš pusę amžiaus – Yves Saint-Laurent'as, šiandien – Juozas Statkevičius, tačiau bet kokios paralelės ir palyginimai čia bergždi: Marokas – tai įkvėpimo upė, į kurią dukart taip pat įbristi neįmanoma.

Tačiau – vis dėl to ir toji pati upė, su savo galinga tradicija Europos madoje – galbūt todėl, šitai suprasdamas šiai Juozo Statkevičiaus kolekcijai papuošalus sukūrė garsus Paryžiaus juvelyras Davidas Daim, dirbęs „Yves Saint Laurent“  mados namuose dar su pačiu legendiniu kūrėju (o ne vėlesniais jo įpėdiniais).

Galime kirsti lažybų, kad Davidui Daim talentingojo ir Paryžiaus mados sluoksniuose žinomo lietuvio Juozo Statkevičiaus vizija tapo intriga: ne vien nostalgija marokietiškoms Yves Saint-Laurento kolekcijoms, bet ir kitokio, dar vieno žvilgsnio į madą ir Maroką, iššūkiu’’, – intriguoja Juozo bičiulė rašytoja K.Sabaliauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.