Paryžiuje N. ir S.Martinavičiai rytais skuba ropštis iš lovos

Kai kauniečių verslininkų Natalijos ir Sigito Martinavičių kalbos

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Nov 25, 2014, 6:19 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 3:35 PM

„Daugelis žmonių man pritars, jog Paryžius traukia lyg koks magnetas. Kiek kartų bevažiuotum ir kiek jame bebūtum, miestas vis vilioja sugrįžti“, – tikino ilgiau nei savaitę Prancūzijos sostinėje praleidę verslininkai.

Daugybę kartų Paryžiuje lankęsi Natalija ir Sigitas šįsyk vieną dieną skyrė pasigrožėti keliais svarbiausiais miesto simboliais. Juk kaip galima būti Paryžiuje ir nepakilti pro Eifelio bokštą, nepasivaikščioti Marso bei Eliziejaus laukais ar Liuksemburgo sodais, Senos pakrante, neužsukti į Luvrą, nors šiose vietose būta ne kartą?

Kitu metu pora vaikštinėjo jaukiomis Paryžiaus gatvelėmis, lankėsi vietiniuose turgeliuose, kuriuose prekeiviai siūlo viską nuo maisto produktų iki antikvarinių senienų ar menininkų darbų, ir nuolat mėgavosi vietos virtuvės šedevrais.

„Paryžius – ne tik įspūdingo grožio ir labai romantiškas miestas. Visą jo grožį ir dvasią pajusti padeda gurmaniškos kavinės, restoranai, vyninės ir net aludės, kuriuose galima labai skaniai pavalgyti.

Tačiau norint nenusivilti reikia rinktis užeigas, kuriose lankosi patys paryžiečiai ir vengti gausiai turistų lankomų valgymo vietų. Jose ne visada teikiamas skanus maistas, o kainos būna nepagrįstai išpūstos“, – tikino N.Martinavičienė.

Paryžiaus kavinėse ir restoranuose verslininkus ypač žavi tai, kad paryžiečiai valgydami ne vien tenkina fiziologinį poreikį. Tai jiems – jiems tarsi neatsiejama kultūros ir bendravimo samplaika.

Verslininkai tikino, jog viešėdami Paryžiuje kaskart stengėsi iš lovos išlipti kuo anksčiau, kad galėtų pajusti prancūziškų pusryčių žavesį.

Pora ir šios kelionės metu pusryčiavo ne viešbutyje, kuriame gyveno, o traukė į šalia esančias jaukias kavinės.

„Daugelis prancūzų prieš darbą užsuka į kavinę, kad ramiai papusryčiautų. Kai kurie iš jų rytiniam valgymui skiria net iki valandos. Gurkšnodami sultis arba kavą iš mažų puodelių paryžiečiai įprastai mėgaujasi pusmėnulio formos sviestiniais pyragėliais – kruasanais, kurie gali būti paprasti arba gardinti įdarais, pabarstais.

Į akis krito tai, kad paryžietės itin mėgsta migdolais gardintus kruasanus“, – sakė keliautojai.

Per pietus ir vakarienę N. ir S.Martinavičiai stengėsi surasti vietų, kur būtų galima paragauti gardžių prancūziškų sriubų, salotų, jūrų gėrybių ir pasimėgauti taure prie maisto derančio vyno.

O kaip viešint Paryžiuje nepasigardžiuoti austrėmis su šampanu? Pora šiuo deriniu pasimėgavo net keliose skirtingose miesto dalyse.

Verslininkai negalėjo praeiti pro prancūzų ir turistų itin mėgiamas specializuotas gardėsių parduotuvėles, kuriose akys raibsta nuo žąsų ar ančių kepenėlių paštetų, alyvuogių, aliejų, sūrių, mėsos gaminių, garstyčių, grybų, kitų delikatesų gausos.

„Mažose parduotuvėlėse smagiausias dalykas – šnekučiuotis su pardavėjais, kurie dažnai būna ir šios vietos savininkai. Jie su tokiu užsidegimu pasakoja kone apie kiekvieną produktą, pataria, koks vynas labiausiai atskleidžia jų savybes, kad pasijunti lyg aukščiausio lygio kulinarinėje paskaitoje, po kurios norisi kuo daugiau visko išragauti“, – sakė S.Martinavičius.

˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.