Pasaulio stebuklai: prekybos oazė Uzbekistane

Palei Šilko kelią, šių dienų Uzbekistane, stovi mūsų stebuklas, vieta, kurioje prekyba buvo pagrindinis pragyvenimo šaltinis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 3, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 2:39 AM

Nors Buchara – miestas, pagarsėjęs senovinės architektūros grožiu, jo savitumas kur kas geriau atsiskleidžia pažvelgus ne į architektūrą, o į jo išplanavimą ir pagrindinį miestiečių užsiėmimą. Šioje vietoje jau mažiausiai du su puse tūkstančio metų stovi miestas, anksčiau buvęs centrinis Šilko kelio prekybos punktas, populiarus dėl savo turgų.

Buchara ypatinga savo prekybos vietomis, vadinamomis prekybos kupolais. Jie buvo suprojektuoti 1570-aisiais, ir pavertė Bucharą įspūdingiausiu komerciniu šio regiono centru. Labiau primenantys mečetes nei prekybos vietas, šie kupolai iškėlė prekybą į vieną lygmenį su religija. Bucharoje daugybė šių puikių statinių, ir kiekvienas iš jų siejamas su tam tikra prekybos rūšimi. Pradžioje čia vietas užimdavo juvelyrai, tolėliau – pinigų keitėjai, skrybėlių gamintojai. Tai nuostabi architektūrinė erdvė su 16-ojo amžiaus kupolu, žyminčiu prekybinį centrą ir tuo pačiu atliekančiu tai, kam ir buvo sukurtas. Visur rasite žmonių, darančių tą patį, ką prieš šimtmečius darė jų protėviai. Šilko audėjai vis dar dirba po vienu iš šių kupolų.

Prekyba įaugusi į Bucharos žmonių kraują. Niekada nėra per anksti pradėti. Jaunimas Bucharoje taip pat puikūs pardavėjai. Čia dirbdami šie vaikai išmoksta prekybos meno ir yra pasiruošę pasinaudoti bet kokia galimybe parduoti savo prekes. Prekyba intensyviai vyksta visoje Bucharoje. Prekiaujama lygiai taip, kaip žmonės tai darė šimtus metų. Vienintelė pertrauka čia vykstančiai prekybai buvo padaryta 20-ame amžiuje Sovietų eros metu. Valdant Sovietų Sąjungai didžiosios prekybos salės buvo apleistos, tačiau dabar jos vėl pilnos žmonių. Prekyba įaugusi į čia gyvenančių žmonių kraują, ši sritis geriausiai išvystyta Bucharoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.