Pasaulio stebuklai: Didžioji kinų siena

Trys valandos kelio į šiaurės rytus nuo Pekino Dzinšanlinge galime rasti vieną iš Kinijos ir viso pasaulio didžiausių stebuklų.

Sakoma, jog šiai sienai pastatyti prireikė 300,000 vyrų.<br>123rf nuotr.
Sakoma, jog šiai sienai pastatyti prireikė 300,000 vyrų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 11, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 11:27 AM

Tai didžiausias kada nors žmogaus sukurtas statinys, stipri senosios Kinijos civilizacijos tęstinumo ir rafinuotumo išraiška.

Didžioji kinų siena buvo pradėta statyti maždaug 220 metų pr.Kr. Tai pirmojo Kinijos imperatoriaus Čin Ši Huangdi kūrinys.

Siena yra įstabus karinės inžinerijos srities specialistų darbas. Ji susilieja su kraštovaizdžiu, vingiuoja slėniais ir kalnais kilometras po kilometro. Turėjo būti nepaprastai sunku ją statyti, taigi ši siena parodo ypatingą senosios Kinijos civilizacijos atstovų valią ir ryžtą. Sunku patikėti, jog paprasti žmonės sumanė, o paskui dar ir pastatė tokius plačius įtvirtinimus. Didžioji kinų siena skinasi kelią per Kiniją nuo Gobio dykumos šiaurės vakaruose iki Bohajaus įlankos į šiaurės rytus nuo Pekino. Tai beveik 6800 kilometrų atstumas.

Sakoma, jog šiai sienai pastatyti prireikė 300,000 vyrų.

Dauguma jų žuvo, o jų kūnai buvo sumaišyti su moliu plytoms gaminti. Tos pačios plytos vis dar išlikusios kaip pradinės sienos dalis, todėl ši siena dar vadinama Ašarų siena. Tai ilgiausios kapinės pasaulyje.

Žmonių pasiaukojimas buvo didis, tačiau ne ką mažesnis sieną sumaniusio imperatoriaus noras apsaugoti Kiniją ir jos gyventojus nuo didžiausių priešų: barbarų, mongolų ir klajoklių genčių. Didžioji siena ne tik puikiai saugojo žmones senovėje, ji net ir dabar pranoksta ją aplankančiųjų lūkesčius. Dėl įspūdingo savo dydžio, barbarams esantiems kitoje pusėje, ji turėjo atrodyti neįveikiama.

Greitai besikeičiančioje Kinijoje vėl statomi įspūdingų dydžių pastatai, o Didžioji siena tarnauja kaip nuolatinis priminimas, kokiai aukai ši šalis gali būti pasiryžusi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.