Savęs pažinimas prasideda tada, kai nutrūksta interneto ryšys

Jei manęs kas nors klausia, kur geriausia susipažinti su žmogumi, drąsiai atsakau, kad kelionėje. Ir tik kelionėje. Vykdamas į keltą, plaukiantį iš Klaipėdos į Kylį, susimąsčiau, jog turbūt rečiausiai keliauju keltais. Automobiliai, autobusai, lėktuvai – tai jau tapo taip įprasta ir kiekviena kelionė būna tokia pati. Susirangei į keleivio vietą, ištvėrei kelionę ir žengi tolyn. Ypač tolimesnėse kelionėse jaučiamas šokas organizmui – tai miegi, tai valgai, vėl miegi. Ir viską darai sėdėdamas, prisirišęs prie vienos vietos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 21, 2015, 8:00 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 11:48 AM

Iš Klaipėdos DFDS Seaways keltai plukdo į Kylį ir Karlshamną. Tai tikrai nėra tie populiariausi maršrutai, jei galvoji tik apie tai, kad atvyksi į tą miestą ir jame apsistosi. Tačiau dažniausiai keltais plaukiama su automobiliu, ir Kylis puikiai tinka Vokietijos ar Vidurio Europos, o Karlshamnas – Skandinavijos pažinimui. Nors keltas ir nėra Titanikas, čia nerasite lošimų namų ar kino teatro, tačiau veiklos pakanka tiek, kad padėtų užmiršti kelionės rūpesčius ir atsipalaiduoti.

Puikus poilsis

Kuo skiriasi keltas nuo kitų keliavimo priemonių supratau tada, kai išplaukėme pro Klaipėdos uosto vartus. Dingo internetas, mobilusis ryšys nebe toks stabilus kaip namie ar darbe. Paprastai sakyčiau, kad tai pati prasčiausia įmanoma gyvenimo situacija, nes darbai gerokai apsunksta. Kai įprastas dienos rėžimas namai – darbas – namai, lengva įprasti prie nuolatinės reikmės būti prisijungus.

Tačiau gražiausi gyvenimo dalykai anaiptol ne internete, ir tai suvoki plaukdamas keltu. Spėjau pamiršti, kada paskutinį kartą buvau išėjęs į gryną orą ir stebėjęs pilną kaip pyragas mėnulį arba žvaigždžių nuklotą dangų. Lygiai taip pat nepamenu, kada paskutinį kartą girdėjau žuvėdrų klyksmą ar bangų mūšą. Tai skamba kaip iki skausmo primityvūs dalykai, tačiau jie suteikia papildomos vertės kelionei keltu. Išties, savo kajutėse būdavome retai – laive veikia baras, restoranas (maistas tikrai puikus, rekomenduoju!), parduotuvė, kurioje galima rasti ir prekių, nematytų krante. Galimybe pasinaudojome ir sutaupėme laiko – lauktuves artimiesiems nupirkome plaukdami. Mažieji keliautojai gali šėlti specialiai jiems įrengtame vaikų kambaryje. Keturkojus augintinius galima išvesti pasivaikščioti po atvirą denį.

Iš tiesų, plaukiant laivu laikas skrieja greitai, nors kartais klaidingai susidarome įspūdį, jog kelte bus nuobodu ir tą laiką reikės iškentėti. Turėjau knygą, kurią norėjau perskaityti, tačiau ji vis dulkėjo lentynoje namie. Kelionėje ją įpusėjau, o grįžęs į Klaipėdą ir pabaigiau skaityti. Turbūt verta pastebėti, jog plaukiant keltu iš Klaipėdos bus pramogų ir poilsio būtent tiek, kiek norėsite patys.

Esu iš tų, kuriems miegas dažnai būna svetima sąvoka. Kadangi darbų visada yra, dažnai tenka darbuotis ir savaitgaliais. Tai man teikia malonumą ir dėl to džiaugiuosi. Tačiau išsimiegojęs kelte supratau, kad kartais per mažai dėmesio skiriu pats sau. Kai atplaukėme į Kylį, jautėmės visiškai pailsėję ir su kolegomis tęsėme kelionę toliau.

Gera pažinti

Dar viena nauda – iškeičiau kompiuterį į bendravimą su gyvais žmonėmis. Draugiška laivo įgula mielai šnekučiavosi, iš jų išgirdau įdomių istorijų. Daug jų apie stereotipus, kai žmonės nustemba išvydę laivą lyg „plaukiojantį veišbutį“. Mano kolegos, plaukę pirmą kartą, iš pradžių įsivaizdavo, kad keltas bus panašus į tuos, kurie žmones kelia iš Klaipėdos į Smiltynę. Kai pamatė didžiulį jūrinį keltą ir įvertino komfortą, šypsojosi. Mūsų verdiktas - tokį keliavimo variantą galima svarstyti kaip vieną iš pagrindinių alternatyvų, keliaujant tiek į Vidurio, tiek į Šiaurės Europą.

Ir tai ne tik kitų šalių ar žmonių pažinimas. Tai tokia kelionė, kurioje įmanoma pažinti ir patį save.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?